Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Összecsapások a Kossuth téri demonstráció után

Több ezer ember gyűlt össze szerdán délután hat órára a napközbeni sztrájkokat lezáró szolidaritás napi demonstrációra a Kossuth téren. A hivatalos tüntetés egy órával hamarabb véget ért, de még maradtak tüntetők a téren, akik petárdákkal és építési törmelékkel dobálták meg a rendőröket.

Este fél nyolcra véget ért a Kossuth téri szakszervezeti demonstráció, de több százan, zömmel fiatalok, a tüntetés helyszínén maradtak, annak ellenére, hogy a rendőrség felszólította őket a távozásra. Többen a kordont rángatták, sörös dobozokat dobáltak. Nyolc órára a Liga fehér zászlói eltűntek, már csak árpádsávos és nemzeti színű zászlók maradtak a demonstrálóknál. Egy olyan európai uniós zászlót is lobogtattak, aminek a közepéből kivágták a csillagokat.

Sokan a miniszterelnököt gyalázó rigmusokat kiabáltak. Többen az arcukat maszkkal takarták el, hangosbeszélőn elhangzott az a buzdítás, hogy "ne menjetek haza, itt a lehetőség változtatni". A helyszínen hagyott fáklyákból az úttesten kisebb máglyákat emeltek, azokat tűzoltók oltották el.

A tüntetők negyed kilenc körül petrádákat kezdtek durrogtatni, a helyszínen lévő több száz rendőr pedig elkezdte lépésről lépésre kiszorítani őket a Báthory utcán. A mellékutcákat lezárták a rendőrök, így a tömeg csak a Bajcsy-Zsilinszky út felé tudott hátrálni. A Batthyány-örökmécsesnél egy konténerben lévő építési törmeléket is a rendőrök felé dobálták a csuklyás fiatalokból álló demonstrálók. A tüntetők raklapokból barikádokat próbáltak emelni, volt olyan közöttük, aki csúzlival volt felszerelve. A rendőrök gumibottal ütötték azokat a tüntetőket, akik ellenszegültek a sorfalnak.

A tüntetőket ezután a Bajcsy-Zsilinszky út, majd a Nyugati tér felé. A Nagykörúton megállítottak egy Combinót, amit a rendőrök menekítettek ki a tüntetők fogságából. A rendőrségi vízágyú és könnygázlövő autó is megjelent már a helyszínen, a környéken rengeteg rendőr van. A tüntetők az Oktogon felé szaladtak, majd szétszéledtek.

Bár este nyolcig szólt a területfoglalási engedély, a szervezők már hét óra után bejelentették, hogy vége a szolidaritási napi esti demonstrációnak a Kossuth  téren. A tüntetésre több mint ötezer ember gyűlt össze, a legtöbben elindultak hazafelé. A bejelentés ellenére körülbelül kétezer ember továbbra is a téren maradt, és egészen közel mentek az Országház előtt felállított kordonhoz. Volt, aki a kerítést rángatta, mások pedig a már jól ismert kormányellenes rigmusokat skandálják. A téren maradt tömegben számos árpádsávos zászlót látni.

A kevesebb, mint másfél órás megmozduláson számos szakszervezet képviseltette magát. Lehetett látni a szervező Liga Szakszervezet zászlóját, de jelen volt a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a gyógyszerészek, vagy például a Jobbik is. A tömegben rengetegen fáklyákat tartottak és jó néhány árpádsávos zászlót is lengettek.A szervezők a demonstráción egyebek mellett arról beszéltek, hogy a napokban folytatódnak a tárgyalások a kormánnyal. Azt kérték, hogyha a megbeszélések nem vezetnek eredményre, az emberek támogassák az esetleges újabb sztrájkokat.

Az érdekképviseletek a napközbeni sztrájkokkal és az esti demonstrációval a több biztosítós modell és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt tiltakoznak. A szakszervezetek képviselői arról beszéltek, hogy a szolidaritás nem működhet üzleti alapon, ezért nem szabad privatizálni az egészségügyet.

Olvasóink írták

  • 2. p_lacika_p 2007. november 22. 05:47
    „Nah szép, megint...”
  • 1. joco 2007. november 22. 05:34
    „Hát ez a legnagyobb baj! Egy pár szélsőséges, magát magyarnak gondolo, embernek csufolt valakik ráépülnek egy legális elfogadott demora és csinálják a mü balhét. Szerintem polgáriperes uton az elöállitott emberkének csufolt valakiken a keletkezett károkat+ a rendöri készültség költségeit be kellene "vasalni. Föleg az ismert "vezetöiken".Szoljon már valaki a hirtv.-nek a létszámrol -a demon résztvevőkről van szó-, mert már megint vagy háromszoros számokat "kürtölt" világá. Hiába az "ujtöbbség" nagyon többnek akar látszani-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem kétmilliárd forint bírságot szabott ki idén a GVH

Idén, október végéig 1 milliárd 817 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal, az… Tovább olvasom