Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Budapesten

Összecsaptak a rendőrök a kormányellenes tüntetőkkel a budapesti Nagymező utcánál. A rendőrségi akció sikeresen kiszorította a tüntetőket a Bajcsy-Zsilinszky útra, majd a Nyugati térre. 22 órakor a rendőrség bejelentette: szétoszlatták a tüntetőket. Elfogták és bilincsben vitték el Toroczkay Lászlót. Az események krónikája.
22:26

Eredményes volt a tömegoszlatás - tájékoztatott közleményben hétfőn este az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Biztonsági Szolgálata.Nem sokkal este 8 óra előtt kezdte meg a rendőrség a nem engedélyezett demonstráció oszlatását az Andrássy út és a Nagymező utca kereszteződésében, miután a jogellenesen összegyűlt tömeg nem tett eleget a szétoszlásra való rendőri felszólításnak - áll a közeleményben. A dokumentum szerint a körülbelül 1000-1500 fős tömeg petárdákkal, kövekkel, üvegekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a rendőröket. A közlemény leszögezi: a tömegoszlatás során a rendőri egység könnygázgránátot és vízágyút alkalmazott, gumilövedéket, illetve az annak kilövésére használatos fegyvert nem használt. A dokumentum szerint a rendzavaró csoportok a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződését több irányba elhagyták - Szabadság tér, Nyugati tér, Alkotmány utca -, megpróbáltak újraszerveződni, de ezt a rendőri erők megakadályozták.

22:23

Háromnegyed órája igazoltatják a rendőrök Tomcatet, az ismert kormányellenes bloggert és hat társát a Nagymező utcában - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója hétfőn este 10-kor. Az utcában összesen 4 megrongálódott gépkocsit látni: kettőt felborítottak a tüntetők, egyet összetörtek, egy megégett.Már csak 20-30 tüntető van a Bajcsy-Zsilinszky és Andrássy út sarkán, a környék utcáiban csak visszavonuló rohamrendőröket látni. A Nyugati tér Bajcsy-Zsilinszky út felőli sarkán, a felüljáró mellett este fél tízig álltak a rohamrendőrök és az őket provokáló tüntetők. Este fél tíz után nem sokkal a rendőrök megunták a macska-egér harcot, az akkorra tucatnyira apadt tüntetőt a rendőrök körülvették. Mindenkit igazoltattak, adataikat felírták - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Arról nincs információ, hogy bárkit elvittek volna a helyszínről. Este 10 után a rendőrök is elhagyták a Nyugati teret.

22.00

Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott a TV2-nek: "A rendőrség számára lezárult a ma este". A rendőrség a tudósítók jelentése szerint szinte mindenütt eloszlatta a demonstrálókat.


21.45

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál szerint öt ember sérült meg könnyebben a hétfő esti budapesti zavargásokban. A sérültek között újságírók, rendőrök és tüntetők vannak.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek megerősítette: előállították Toroczkai Lászlót. A rendőrség hétfőn este fél 9-ig három embert állított elő, közöttük volt a Hatvannégy Vármegye ifjúsági mozgalom tiszteletbeli elnöke is.

A tüntetéket időközben a Nyugati térig szorították vissza. A Nyugati előtt mintegy 100 tüntető várakozott, de rendőrök onnan is kiszorították őket. Az Index.hu beszámolója szerint a Margit híd pesti hídfője és a Nyugati tér között egy időre leállt a villamosközlekedés.

20:28

A rendőröknek sikerült kiszorítania a tüntetőket a Nagymező utcából Bajcsy-Zsilinszky útra - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Úgy tűnik, eredményes volt az oszlatás, a több ezer demonstráló közül már csak alig több mint 100-at látni az úton. A helyszíni tudósító szerint ez annak lehet a következménye, hogy a mostani könnygáz jóval erősebb, mint a tavaly. A tüntetők a rendőrökkel a Nagymező utcánál hétfőn este háromnegyed 8-kor csaptak össze. A tüntetők létszáma néhány ezerre volt becsülhető, kővel, fával, üvegekkel és tüzijáték-rakétákkal támadják a rendőröket. A rendőrség könnygázzal és a vízágyúval válaszolt, ami kissé visszaszorította a tömeget.

A demonstrálók autókból barikádot emeltek, de a rendőrök eltolták a kocsikat. Közben a tüntetők kocsikat és kukákat is felgyújtottak, de ezeket a vízágyúkkal eloltották. A tüntetők felgyújtottak egy vízágyút is egy molotov-koktéllal, de hamar eloltották.

Elfogták és bilincsben vitték el Toroczkay Lászlót a Nagymező utcából - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Este negyed 9 után több száz rohamrendőr érkezett az Andrássy útra, és újabb csapatok is érkeznek.

20:00

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel a Nagymező utcánál hétfőn este háromnegyed 8-kor - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A tüntetők létszáma néhány ezerre becsülhető, kővel, fával, üvegekkel és tüzijáték-rakétákkal támadják a rendőröket. A rendőrség könnygázzal és a vízágyúval válaszolt, ami kissé visszaszorította a tömeget. A demonstrálók autókból barikádot emeltek, de a rendőrök eltolták a kocsikat. A rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky út felé szorítják vissza a tüntetőket, akik a környékbeli kis utcákba húzódnak vissza.


19:30

Több ezer ember indult a Szabadság térről az Operához este fél nyolc előtt. Néhány perccel korábban Toroczkay László, a 64 Vármegye egyik vezetője indulásra buzdította a tömeget. A szervező azt mondta, bár a rendőrség megtiltotta, mégis induljanak el az Operához, ahol Gyurcsány Ferenc és több vezető politikus részvételével díszelőadás lesz.

Toroczkay azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap tárgyalni hívta, de ő nem ment el, mert nincs velük tárgyalnivalója. A Szabadság téri rendezvényen egyre forróbb a hangulat, a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint arcát maszkkal takarva szónokolt Budaházy György is, aki korábbi büntetőügye miatt lakhelyelhagyási tilalom alatt áll és nem a fővárosban lakik.

18:00

Hétfőn este 6 után már ezer-ezerötszáz ember volt a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri rendezvényén. A színpadon először Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger, majd Vona Gárbor, a Magyar Gárda alapítója is beszédet mondott - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.A körülbelül 1000-1500 fősre duzzadt tömegben a beszédek alatt gyakran a "Gyurcsány takarodj" bekiabálások hangzanak fel. A szervezők szándéka szerint a tavalyi, őszi utcai megmozdulásokra és a tömegoszlatásokra is emlékeznek rendezvényükkel.

Az egyik felszólaló, Vona Gábor, a Magyar Gárda egyik alapítója a gárdáról is beszélt. Elmondása szerint a tegnapi avatással tízszeresére nőtt a szervezet, aminek elsődleges feladata, hogy a magyarságtudatot erősítse. Vona Gábor azt mondta, a gárda nem ígéri, hogy holnap lemond a kormány, holnapután pedig rendszerváltozás lesz. Azt még nem tudni, a résztvevők valóban átvonulnak-e az Operához, ahol több vezető politikus, védett személy és volt '56-os részvételével díszelőadás lesz este.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint csak lakcímkártya, vagy egyéb igazoló irat birtokában mehetnek be az ott lakók. A rendőrök azt mondták: ha valakinek nincs ilyen irata, azt, ha szükséges, odakísérik, ahova akar menni. A rendőrök egyébként a belépők csomagjait is megvizsgálják. A területen belül csak a rendőrök, az ott lakók, a rendezvények résztvevői és az akkreditált újságírók tartózkodhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Kálmán ugyanazt akarta, mint 10 évvel később az 56-osok

Hatvan éve hét év kényszermunkára ítélték a szegedi Nagy Kálmánt, aki a vád szerint társaival a… Tovább olvasom