Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ősszel tárgyal az Országgyűlés az egészségügyi törvényekről

Az új egészségügyi miniszter azt szeretné, ha még a tavaszi ülésszakban elfogadná az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely hatályon kívüli helyezi az év elején elfogadott pénztártörvényt. Az új elképzeléseket tartalmazó javaslatok pedig várhatóan ősszel kerülnek a parlament elé.
Ezek egyebek mellett nagyobb szerződéskötési szabadságot adnának az egészségbiztosítási pénztárnak, vagyis lehetőséget teremtene arra is, hogy az OEP szerződést bontson azokkal az intézményekkel, amelyek csalnak, így például olyan műtéteket akarnak elszámoltatni, amit nem végeztek el. A miniszter egészségbiztosítással kapcsolatos javaslatait várhatóan jövő hét szerdán tárgyalja a kormány, majd társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik róla.

A várhatóan ősszel a parlamenti elé kerülő törvényjavaslatok erősítenék népegészségügyi szempontok figyelembevételét és a területi kiegyenlítést, mind hozzáférésében, mind az egészségügyi ellátások finaszírozásában - mondta az egészségügyi miniszter. Erősítenék a biztosító ellenőrző szerepét is a módosítások és nagyobb szabadságot is kapna az OEP a szerződéskötéseknél és bontásoknál. Vagyis azokkal az itnézményekkel, amelyek nem a szerződésben vállalataknak megfelelően járnak el szerződést bonthatna az OEP és megszűnne a szerződéskötési kötelezettség is ezekkel az intéményekkel szemben. Az is elképzelhető egyébként, hogy azokkal az itnézményekkel is szerződést bonthat majd a jövőben az egészségpénztár, amelyek nem megfelelően látják el a betegeket. A javaslatok szerint nagyobb szabadságot kapnának az önkormányzatok is, egyebek mellett saját egészségügyi intézményeik gazdálkodását is maguk választhassák meg.

A menetrenddel kapcsolatban Székely Tamás azt mondta, hogy javaslatait jövő hét szerdán mutatja be a kormánynak, majd reményei szerint szakmai és civil szervezetekkel folytatott társadalmi egyeztetés után ősszel kerülhetnek az Országgyűlés elé az új javaslatok. Arról azonban, hogy ezek egy új egészségbiztosítási törvényként, vagy csak módosító javaslatokként kerülnének-e a parlament elé, illetve hogy mikortól lennének hatályosak a miniszter nem tudott választ adni, mert mint mondta ez nagyrészt a kormánytól függ. A szakminiszter egyébként a pénteki sajtótájékozatatón azt mondta, hogy több olyan eleme is van az egészségügyi reformnak, amit szerinte meg kell tartani, példaként a várólisták vezetésével kapcsolatos módosításokat és az Egészségbiztosítási Felügyeletet említette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogpótlás egyetlen óra alatt

Az eddigi 2-3 hétről egyetlen órára csökken a fogpótlás annak az új berendezésnek köszönhetően,… Tovább olvasom