Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Összemoshatóvá válik a Fidesz és a Kossuth tériek poitikája?

A dolgok jelenlegi állása szerint hétfőn elbontják a Kossuth téri kordont. Kiszelly Zoltán politológus szerint ezentúl a politikusok feladatává válik a zavargások megelőzése.
Kiszelly Zoltán politológus szerint amikor Orbán Viktor és több fideszes képviselő februárban lebontotta a kordont, látható ellenségképet teremtett, és össze tudta mosni a kormányt és a rendőrség brutális őszi fellépését. Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy most a kordon lebontásával a kormány tompítani tudja az őszi események után kialakult helyzetet. Ráadásul a rendőrség is megszabadul egy tehertől, mert a kordonbontással a politikusok feladatává válik, hogy olyan helyzetet teremtsenek, hogy ne ismétlődjenek meg az őszi zavargások. Kiszelly Zoltán ugyanakkor egy politikai csapdahelyzetet is lát.

- Orbán Viktor március 15-én olyan szavakat használt, hogy a kormányt el lehet kergetni bizonyos feltételek teljesülése esetén, illetve az alkotmányos eszközök kimerítése után más eszközökhöz lehet nyúlni. Ha a Kossuth téri tüntetők ezeket az Orbán Viktor által kimondott fogalmakat tartalommal töltik meg, akkor ismét megvan az az esélye a kormányoldalnak, hogy összemossa a Fideszt és ezeket az embereket, akik úgymond megteszik azt, amit Orbán Viktor kimondott – mondta a politológus.

Nyilvánvalóan nincsen semmilyen politikai-szervezeti kapcsolat a Fidesz és az úgynevezett Kossuth tériek között, ám a tettek és a szavak között meg lehet találni ezt a fajta azonosságot, amit az Árpád-sávos zászló csak még jobban aláhúz. Tehát amennyiben most a kordon lebontása után az úgynevezett Kossuth tériek akcióba lépnek, és olyan tetteket hajtanak végre, amelyek Orbán Viktor szavaira rímelnek, akkor a mindenfajta különbség ellenére ismét összemoshatóvá válnak.

A politológus azt mondja, az is kérdés, hogy ez mennyire használ majd a Fidesz népszavazási kezdeményezésének. Mert ha össze lehet mosni a Fideszt a szélsőségesekkel, akkor ez középen vezet szavazatvesztéshez, miközben pont ezekre a szavazatokra lesz szüksége a legnagyobb ellenzéki pártnak az esetleges népszavazáson – véli Kiszelly Zoltán.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltónak tartja a megemlékezéseket?

Tovább olvasom