Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Összevesztek a pedagógus szakszervezetek a sztrájkon

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem ért egyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által péntekre hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkkal.
A PSZ szerint a PDSZ a sztrájkkal veszélyezteti a jelenleg is tartó tárgyalásokat – jelentette ki Bodolay Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a távirati irodának kedden. A munkavállalói követelésekről jelenleg is tárgyalnak, ennek eredményességét azonban veszélyezteti a "PDSZ akciója, amely elfogadhatatlan, nem támogatható, még akkor sem, ha a megfogalmazott követelésekkel egyetértünk" – mondta a szakszervezeti vezető.

Bodolay szerint az alig háromezer főnyi tagsággal rendelkező PDSZ sztrájkfelhívása rontja az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tárgyalási pozícióit, a közös munkavállalói érdekek érvényesülését. Emlékeztetett arra, hogy november 16-án négy szakszervezeti konföderáció: a SZEF, az ÉSZT, a LIGA, és az MSZOSZ – a közszolgálatot érintő várható intézkedések miatt – megalakította az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságot (EKSZ). A csatlakozás, az abban való részvétel szabad döntése volt a szakszervezeteknek.

Mint mondta, a PSZ kezdeményezője volt az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság létrehozásának, ennek tagjaként tárgyalásokkal kíván változásokat elérni. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, akkor az egységes közszolgálati fellépést célravezetőbbnek tartja az előzetes egyeztetés nélküli ágazati akciónál. Amennyiben a tárgyalások eredménytelenül zárulnának, a Pedagógusok Szakszervezete 80.000 fős tagságával csak az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság felhívásához csatlakozik – tette hozzá.

A PDSZ sztrájkját "érthetetlennek és etikátlannak" nevezte. Hangsúlyozta, hogy a sztrájk minden munkavállaló joga, a munkabeszüntetésben való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senkit sem lehet kényszeríteni. Bodolay Zoltán elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy ötezer aktív tagot tartanak nyilván a szakszervezetükben, ezzel szemben a PDSZ-nek mindösszesen 159 tagja van Borsodban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

költözött a csapat

Skövdéből Göteborgba tette át székhelyét a magyar női kézilabda-válogatott, amely… Tovább olvasom