Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

Oszkó: a kampány része a 29 közgazdász jelentése

A politikai kampány részének tekinti a 29 közgazdász által most publikált jelentést "a jövő évi költségvetés trükkjeiről" Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki kedden az a MTI-nek azt nyilatkozta, hogy örömmel áll a 29 közgazdász rendelkezésére, amennyiben érdemi párbeszédre törekszenek.
"Nehéz lenne olyan elemzői konszenzust találni, amely akár meg is közelítené a 29 közgazdász jelentésének alaptételét, amely szerint a jövő évi GDP 1,5 százalékkal esik vissza, s ez a költségvetési hiányt 200 milliárd forinttal rontja" - állítja a pénzügyminiszter.

Annál is inkább - tette hozzá - mivel a 2010. évi költségvetés 0,9 százalékos GDP csökkenéssel készült és nem a jelentésben szereplő 0,6 százalékkal.

Oszkó Péter szerint a ma ismert elemzői konszenzus nulla körüli GDP-t jelez 2010-re, nem kizárva a növekedést sem, ezért "nem hiszem hogy a kiadványban szereplő prognózis komolyan vehető, s hogy a kormány prognózisát trükknek nevezik, az végképp komolytalan".

Az adóbevételeket kiadványban szereplő 200 milliárd forintos túltervezését ugyancsak nem érti a pénzügyminiszter. Véleménye szerint a PM idei prognózisából, s a rövidesen ismertté váló tényleges adatokból kellene kiindulni, s abból látható lesz, hogy "a szaktárca kellő konzervativizmussal tervezte az adóbevételeket, s azok inkább túl-, mint alulteljesülnek, s ez érvényes a jövő évi költségvetésre". Hozzátette: a GDP pálya és az adóbevételek között összefüggés áll fenn, így értékelhetetlen, hogy a kiadvány ugyanazt a tételt kétszer veszi számba, "ráadásul egyik sem állja meg a helyét."

Érdekes gondolatokat vet fel a kiadvány akkor, amikor a központi kormányzatnál 150 milliárdos többletkiadási szükséglet szerepel. Ez ugyanis azt jelenti a pénzügyminiszter szerint, hogy a mostani kormány takarékossági intézkedéseit, amelyeket pontosan végigvezetett a költségvetésen, s amelyek az adóbevételek kiesését hivatottak ellensúlyozni, most trükknek nevezi a 29 közgazdász, akik úgy látják , "hogy nulla forintot lehet megtakarítani, ... ami abszurd állítás".

Ezek a takarékossági intézkedések összegszerűen meghatározott kiadáscsökkentéssel jártak, s ezek alkotják a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás tételeit - fogalmazott Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter érthetetlennek nevezte a Magyar Fejlesztési Bank 100 milliárd forintos jövő évi veszteségét és nem látja indokoltnak azt a 100 milliárd forintos úgynevezett konszolidációs tételt sem, amit a MÁV, a BKV vesztesége és az állami garanciák beváltása nyomán keletkezhet.

A konszolidálandó tételt elemezve Oszkó Péter elmondta: a meglévő adósságállomány jóval több, mint 100 milliárd forint, "hogy ebből az adósságállományból kell-e, s ha igen akkor mennyit kell 2010-ben konszolidálni, arról érdemes vitatkozni. A PM szerint a korábbi években felhalmozott adósságot nem szabad feltétel nélkül konszolidálni, csak a működés átalakításának programja után kerülhet erre sor, s ez érvényes az egészségügyre, a kórházakra is".

A pénzügyminiszter nem érti azt a 80-100 milliárdos tételt sem, amely a 2009. évi költségvetési hiány 2010-re való áttolásában ölt testet. "Ilyen állítást az tesz, aki nem ismeri az Európai Uniós elszámolási szabályokat, a szabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az adott évben, azaz 2009-ben az állam számára teljesített szolgáltatást a következő évben, azaz 2010-ben számolják el."

Ugyanakkor a valós kockázatot jelzi az a 40 milliárdos tétel, amelyet a kiadvány az ingatlanadó elmaradása miatt sorolt fel - közölte Oszkó Péter, hozzátéve, hogy "a jövő évi költségvetés legnagyobb kockázata, hogy a következő kormány mit fog csinálni". Ettől eltekintve a jövő évi költségvetés, a beterjesztett 3,8 százalékos államháztartási hiánnyal, teljesíthető, szögezte le Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Olvasóink írták

 • 2. lidocain 2009. december 23. 11:27
  „kit a fenét érdekel mit mondd 29 közgazdász amikor a bőrünkön érezzük ennek a szemét rabló kormánynak minden egyes elhibázott lépésének a hatását???
  ki az a barom aki még hisz ezeknek és a hazugságaiknak?”
 • 1. KovácsPistike 2009. december 22. 22:16
  „Gondoljunk csak bele: Gyurcsánynak anno levelet írtak az értelmiségiek, hogy támogatják a "reformjait".
  Aztán jött Békesi a Horn -kormány pénzügyminisztere, aki állítólag szakember és Gyurcsány bejelentéseire a következőket mondta:
  "Épeszű ember ilyet nem mond."
  "Most 2009 van, a csőd itt van a nyakunkon, az állami kiadások kellene csökkenteni"

  Most az értelmiségieknek nem egy, hanem 29 közgazdász szakember mond ellen.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral. Nem győzünk takarítani a madarak után.

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 22-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom