Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Oszkó: dolgozni és foglalkoztatni érje meg

A kormány az adórendszerben mindent annak szeretne alárendelni, hogy emelje a gazdaság növekedési potenciálját és bővítse a foglalkoztatást.
Munkából érje meg élni és minél több embert érje meg alkalmazni, ez a cél - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. A munkavállalók vitatják, hogy az átlagjövedelmek nagyarányban növekednének, a munkaadók pedig nem látják az átfogó adócsökkentést.

Határozott és radikális átalakítást akar végrehajtani a kormány az adórendszerben 2010-ben annak érdekében, hogy élénküljön a gazdaság és növekedjen a foglalkoztatás: mindent ennek rendelnek alá - közölte Oszkó. Az 57 százalékos foglalkoztatási ráta nagyon alacsony, 65 százalékra kell megemelni néhány év alatt, de ugyanilyen fontos cél a termelékenység javítása - tette hozzá. Több százalékkal kell emelni a gazdaság növekedési potenciálját - fejtette ki. A pénzügyminiszter elmondta, az a cél, hogy munkából érje meg élni, a vállalkozásoknak pedig érje meg minél több embert felvenni, és az adórendszer a többletteljesítményre is ösztönözzön. Jelenleg ugyanis az átlagbér esetén a többletkereset 71 százalékát elviszi az adó. A kormány azt szeretné, ha két területen jelentős eredményt érnének el: az alacsony képzettségű, kis keresetű réteg, valamint a megváltozott munkaképességűek munkába segítése nagyobb számban. Utóbbit szolgálja a rehabilitációs járulék ötszörösére emelése, ha a vállalkozás nem alkalmaz hátrányos helyzetűeket.

A kedvezmények csak a családi típusúaknál és az öngondoskodásra ösztönző elemeknél, maradnak meg - mondta a pénzügyminiszter. Az adómentes juttatások (cafeteria) megadóztatását azzal indokolta Oszkó Péter, hogy egyesek nem hatékonyak, mások esetében pedig készpénzhelyettesítő funkciójuk van, ahelyett, hogy ez is a foglalkoztatás bővülését szolgálná.

A munkavállalók - ahogyan azt már elmondták - fontos elemeiben vitatják a kormány álláspontját. A cafeteria esetében saját tapasztalatik alapján az a véleményük, hogy amiből adóbevétel lenne, az megszűnik. Szerintük a kormány papíron csinál adóbevételt. A legfontosabb juttatások (üdülési csekk, étkezési jegy, nyugdíjpénztári befizetés) adómentességét fenntartanák a szakszervezetek, a kedvezménye, 34 százalékos körbe pedig több szolgáltatást tennének.

Az szja alsó sávhatárának megemeléséhez fűzött remények a munkavállalók szerint nem megalapozottak, mert a kedvezmények megkurtítása és az áfaemelés elviszi a jövedelemnyereséget. Egyáltalán, szeretnének számításokat látni arra, hogyan hat a változás az egyes jövedelmi rétegekre. A vagyonadózás térnyerésével egyet értenek, de a most benyújtott tervezet nem az - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

A munkaadói oldal számára nagyon kevés volt a rendelkezésükre álló két nap, nem tudták elvégezni a szükséges számításokat, ezért egyelőre csak rossz érzéseikről beszélt Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. Az átfogó adócsökkentést mindenesetre nem látják a tervezetben. A munkavállalókkal egyet értve "szeretnék megfejteni a bruttósítást, hogy mi ennek az értelme" - mondta Rolek. A cafeteria rendszerszerű felülvizsgálatát sürgette, az üdülési csekk esetében viszont támogatják az adómentesség fenntartását. Nem értenek egyet sem az üzemanyag jövedéki adójának drasztikus emelésével, a rehabilitációs járulék megsokszorozásával. Szerintük nem reális várakozás a megváltozott munkaképességűek tömeges foglalkoztatása. A vagyonadóban rendszerbéli problémákat látnak, mindenek előtt kettős adóztatásnak tartják azokkal szemben, akik rendesen lerótták a közterhet jövedelmük után.

Oszkó Péter részletekbe menő egyeztetést ígért a következő időszakra.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. theseus 2009. május 23. 09:53
  „Logi: Leszállhatnál már a tanárokról.

  1. Talán tudod, hogya 122 ezer Ft a bruttó fizetés, a nettó jóval 100 alatt van. Ez alamizsna, vagy éhbér, nem lehet belőle tisztességesen megélni a mai árak mellett. A minimálbért kellene legalább ennyire felemelni - akkor is még mindig csak a fele-harmada lenne, mint Ny-Európában -, nem a diplomásoknak fizetni ennyit.

  2. Azt is tudnod kell, hogy a tanároknak délután kell készülni a másnapi órákra, vagy legalább a dolgozatokat javítaniuk, nem ér véget az iskolai munkájuk az utolsó óra után. Pláne úgy, hogy néhány éve drasztikusan megemelték a kötelező óraszámot, változatlan fizetés mellett. Így a 13. havi eltörlésével (amit havonta lebontva adtak) már nem az első fizetéscsökkentés jön néhány év alatt, miközben az árak drasztikusan emelkedtek.”
 • 26. theseus 2009. május 23. 09:35
  „Egyelőre csak adóemelés van: az ÁFÁ-t már júliustól emelik.

  Lényegi adócsökkentést csak januártól ígérnek, de hol van az még? Vannak olyan hírek, hogy már az MSZP is őszi előrehozott választásokra készül.

  Két kérdés:
  1. Ha az adócsökkentés fontos a válságkezelésben, akkor miért várnak vele?
  2. Mindenki emlékszik a 2006-os nagy adócsökkentési törvényre. Az is csak januártól a választásokig élt, alig négy hónapig.”
 • 25. sima 2009. május 23. 09:30
  „Én nem értem miről beszél ez az ember ( Oszkó Péter , mintha nem is a Magyar valóságról beszélne ) , de azt már most tudom , hogy két embert el kell bocsájtanom a következő hónapban , mert egyszerűen nem lehet a munkabérüket és a járulékos adókat kigazdálkodni. Mivel az ígért állami támogatások , továbbra is csak ígéretek maradtak.( Ellenben , Németországban a válságra való tekintettel , egy hasonló méretű cég megkapja az állami támogatást.) Ezzel egyébként nem vagyok egyedül , ismerek több kisvállalkozót aki hasonló lépésre készül , vagy végleg felszámolja a cégét , pedig jelenleg is prosperáló cégekről van szó. Ha működik akkor miért akarják felszámolni ? Azért , mert a cég tulajdonos már közeledik a nyugdíj korhatárhoz és elege van abból hogy évtizedek óta olyan fejőstehénként kezelik , akinek nem kell szénát adni ( EU pénzeket , hitelt , nem nyerhet pályázati pénzeket , mert azt már valaki lenyúlta ) viszont rendszeressen fizessen akkora adót az államnak, ami miatt nem képes versenyezni egy nyugati céggel sem. A kínaiakról már nem is beszélve !
  Ha csak ez az egy vállalkozó felszámolja a cégét , és idő elött "nyudíjba küldi magát" , akkor rögtön 60 munkanélkülít fog az országnak produkálni.
  Ebből is látszik , hogy a jelenlegi ígérgetős , adócsökkentésnek beállított adóemeléses politika , a Magyar gazdaság végét jelenti. Ma Magyarországon , már csak néhány konzervvel és ingyen ebéddel megvásárolható ember hiszi el az MSZP-nek , hogy amit művel azt a Magyar emberek érdekében cselekszi.”
 • 24. 620829 2009. május 23. 09:04
  „SZÓVAL..... A VÉLEMÉNYEM EGYRE EGYÉRTELMŰBB:HA DOLGOZOK ÉS PÉNZT KERESEK SZERETNÉM AZT MATERIÁLIS JAVAKBAN MEGTESTESÍTENI---DE JÖN NÉHÉNY SEGGFEJ LIBBATOLVAJ ÉS MEGAKARJA ADÓZTATNI.....A MÁR LEADÓZOTT JÖVEDELMEMBŐL VETT INGATLANOM.....HA PÉNZEM VAN A BANKBAN AKKOR FIZESSEK KAMATADÓT.....EGYIK HAVEROM FOGOM KÖVETNI...PÉNZE KINT , AHOL NINCS KAMATADÓ...INGATLAN NINCS..MINDENT BÉREL.....ÉS MIVEL SEMMIJE SINCS...AZ APEH TEHETTETLEN...EZT AKARJÁK BELŐLÜNK KIHÚZNI?????????....JA ÉS NEGYEDÉVENTE VÁLTJA A LAKÁSÁT, A TELEPHELY MEG AHOVÁ BEJELENTKEZETT VAGY 100 MÁSIK CÉG TELEPHELYE IS...JA EGY KIS 45M2-ES LAKÁSBAN.......VÉLEMÉNYEK?????”
 • 23. klj_54 2009. május 23. 08:10
  „2. hozzászólás hazaipalya 2009.05.22. 14:08
  Mi lenne, ha végre elmúlna a szemed elől a gőz és nem a jbbikot reklámoznád, hanem mondjuk cikkre reagálnál?
  Vagy nincs is saját mondanivalód csak szajkózod amit hallottál és tetszik, bár nem is érted?

  12. hozzászólás jen 2009.05.22. 17:22
  Én is külföldön melózok, mert ugyanazért a melóért ötször többet keresek, és meg is találom, kint.

  De én az látom, hogy itthon (most itthon vagyok) csak szövegelni és siránkozni akar mindenki.
  Nekem is könnyebb lenne itthon vegetálni és várnia segélyt. No meg szidni a kormányt.
  Nem tudok akceptálni semmilyen kifogást a külföldi munkavégzés ellen. Mármint, hogy valakinek ez vagy az a gondja. Ugyanis nekem is van itthon gondom. De számomra jobb dolgozni, mint pofázni és reklamálni meló helyett!”
 • 22. hazaipalya 2009. május 23. 06:20
  „igérni profi modon tudnak . ezt teszik immar 7 éve.”
 • 21. Power 2009. május 22. 19:58
  „20-nak: Piacképes tudással nagyon sokan vannak kinn és többszörösét megkeresik az itthoni fizetésnek. A fiatalokat nem lehet kijátszani, pontosan tudják és tapasztalják mi vár rájuk itthon.
  A tanároknak legfeljebb az óraadása jár le délután, aztán otthon kezdhetik a következő műszakot. Többet dolgoznak, mint amit kifizetnek nekik.”
 • 20. Logaritmus 2009. május 22. 19:29
  „19. hozzászólás Power: nem vagyok olyan idős, de már vagy kb. 10-15 éve azt hallom a médiából, kutatóktól, hogy egyre kevesebb gyermek születik, kezd lecsengeni a Raktó gyerekek gyerekeinek a korszaka, ezért kevesebb általános iskola, gimnázium, stb. szükséges az igények kielégítéséhez. Aki ilyen hírekről tudva a tizenhatezredik hallgatónak mégis beiratkozik a tanárképző főiskolára vagy az egyetem történelem szakára az szerintem fel kellene legyen készülve arra, hogy a tanult szakmájában nem tud majd elhelyezkedni. Nem tudom ki hogy volt vele anno, de nálam szempont volt a továbbtanulásnál az érdeklődési körömön túl az is, hogy miből lehet esetleg majd önállóan megélni. De mondok mást is: a KEZDŐ tanár fizetése 122.000 Ft, ami szerintem nem olyan kevés, főleg hogy a munkaidő du 2-kor egyeseknek lejár, tud tartani plusz 3-4 extra órát ami már nem is rossz. Persze ehhez megint csak az kell, hogy piacképes tudása legyen, pl. francia, német nyelvtanár.”
 • 19. Power 2009. május 22. 18:52
  „17-nek: Akikről én tudok, többségük pedagógusként végeztek és nem tudnak itthon diplomával elhelyezkedni.
  Nézz egy picit körül, hogy hány olyan ember ül itthon olyan pozícióban amihez sem esze, sem szakmai végzettsége sincs.
  A korrupció melegágya lett az ország. Ez az illegitim kormány sajnos csak a korrupciót erősíti.”
 • 18. hazaipalya 2009. május 22. 18:29
  „r-oszko, megérné ha nem lopnák el egyesek!”
 • 17. hazaipalya 2009. május 22. 18:28
  „hagyjuk ezt a babysitter dolgot,tudok mondani vkit aki annak ment ki,aztan egesz más jellegü munkát kellett végezni... :(”
 • 16. hazaipalya 2009. május 22. 18:26
  „nézem az ünnepi közgyülést,szétröhötem magam amiko votkák megláttam abba a arany nyaklancba.az enyingi roma emberek jutottak az eszembe egyböl) aztan jött egy hegedüs :roma zenét muzsikállt :D már csak egy bohocz sapka hianyzott kirájunk fejéröl. ? :D”
 • 15. Power 2009. május 22. 18:15
  „A statisztikákban majd kihozzák, hogy csökkent a munkanélküliek száma, mert a közmunkára delegált munkanélkülinek is állása van, még akkor is, ha krumplibogarat gyűjt a határban. :(”
 • 14. achilleus 2009. május 22. 18:10
  „8. hozzászólás Logaritmus 2009.05.22. 16:15
  Ez az állás igencsak érdekes:
  egyetem (szükséges végzettség!)
  134 000
  2009. 05. 21.
  Szeged
  kubikos (AUTÓPÁLYAÉPÍTŐ ÉS ÉPÍTŐIPARI SEGÉDMUNKÁS - KUBIKOS)
  (még jó, hogy megmagyarázzák, nehogy félreértés legyen.)
  talicska-lapát-gumicsizma, ha jól értem ...”
 • 13. Power 2009. május 22. 17:23
  „Nagyon eltértünk a lényegtől.
  Mikor adja vissza az MSZP-SZDSZ koalíció mandátumát a választópolgároknak?
  Az "elqrásaikért" vállalják fel felelősséget és tegyék lehetővé az előrehozott szabad választásokat.
  Soha nem gondoltam volna, hogy az Európai Unióban megcsúfolhatják a demokráciát.”
 • 12. jen 2009. május 22. 17:22
  „Sokan azért mennek el Szegedröl mert vagy nem találnak melot, vagy sok munkáért nagyon kevés pénzt kapnak.
  Azért általában nem a könyvtár informatikusok szoktak kivándorolni, hanem orvosok, növérek, mérnökök, szakmunkások stb.
  Szeged egy halott város. A 90-es évek elején süllyedt el, amikor sorra szüntek meg a gyárak. Az egyik utolsó mohikán, a Kendergyár, ha nem tévedek, most költözött el.
  Ha éltél volna egy hasonló nagyságú városban, ahol van ipar meg élet és munka, akkor értenéd, hogy miröl írok.”
 • 11. Logaritmus 2009. május 22. 16:59
  „9. hozzászólás Power: egy részük a laza élet miatt megy ki, más részük kishitűségből ("itthon úgysem sikerülhet"), egy részük pedig azért mert kint nagyobb karriert tud csinálni a saját szakterületén (EU, kutatók, stb.). Én, egy piacképes diplomával biztosan nem megyek el innen. Aki pedig elvégzett Szegeden egy könyvtár-filozófia szakot, és itthon nem talál munkát kint pedig pelenkát most 12 órában vagy poharat mosogat annak talán már leesett, hogy egészen eladhatatlan tudásra áldozta az idejét amiből sem itthon, sem máshol nem tud egzisztenciát építeni magának. Itthon kubikosnak menni vagy kint babysitterkedni oly´ mindegy, mindkettő egyéni kudarcot jelent, amiért persze a legkönnyebb önmaguk helyett a rendszert okolni. Emberi tulajdonság. :)

  Drága jen!
  Magyarország egy vízfejű ország, minden BP-en összpontosul kb. 600 éve. K.rva szar, tényleg. Az is, hogy a magyar GDP több mint 60%-a Pest megyében és Budapesten termelődik meg - emiatt viszont ott jobbak a fizetések, sok volt évfolyamtársam havi nettó 350.000-600.000 Ft között keres a "bűnös városban". Szegeden elég sok erőfeszítést tesznek azért, hogy cégek itt telepedjenek le, és vannak is sikerek e téren, nem véletlenül akarnak Újszegeden és a sör kert helyén is pont irodaházat felépíteni. De hogy jön ez az ÁFA-hoz?! :)”
 • 10. jen 2009. május 22. 16:40
  „Drága Logaritmus.
  Az ÁFA egy rejtett adó a fogyasztást adóztatja, valóban mindenkinél. Az ÄFA adózás mehet körbe körbe értelmetlenül. Ugyanis a valódi értéket a munka, az export vagy mint Magyarország estén a külföldi hitelek teremtik meg. Vagyis adót csak termelö vállalat és melós teremt. Mivel mindkettöböl kevés van ezért préselik ki belölük a pénzt. Ha nem SZJA, akkor más adónem formájában. Csak más a neve a gyereknek.
  Ha te azt mered írni, hogy van munka Szegeden és környékén akkor te öregem nem vagy tisztában a dolgokkal. Ezt saját tapasztalatomból is mondom. Akármilyen végzettséggel marha nehéz elhelyezkedni. Áruházi eladónak diplomások jelentkeznek, ami nem szégyen, csak nincs más. Sok szegedi vagy Szegeden tanult fiatal van Pesten, mert lent ott a pampán csak a nagy üresség van.”
 • 9. Power 2009. május 22. 16:29
  „8-nak: Azért mennek ki a diplomás fiatalok pl. babysitternek , mert itthon nem tudnak kubikosként elhelyezkedni?”
 • 8. Logaritmus 2009. május 22. 16:15
  „"Az 57 százalékos foglalkoztatási ráta nagyon alacsony, 65 százalékra kell megemelni néhány év alatt..." na végre, hogy kimondják ezt. Pénze, fizetése az embereknek a munkából legyen, ne a segélyekből! Vonatkozik ez persze nem csak a cigányokra, hanem úgy általában mindenkire aki az állami apanázst, segélyt, gázár támogatást és egyéb hasonló dolgokat húz(ott) le az államról.

  7. hozzászólás jen: oltári butaságokat írsz itt össze-vissza, mert láthatóan kicsit sem értesz hozzá. Már bocs. De mi az, hogy adót csak a melósból lehet kipréselni?! Az ÁFA-t szerinted csak a csőgyári munkás fizet? Amikor XY elmegy és megveszi a Pappasnál a Mercedes E-Klass új modelljét 12.000.000 + 2.400.000 Ft ÁFA összegért, akkor majdnem 2.5 millió Ft adót fizet. A 30 milliónál drágább ingatlanok utáni kötelező vagyonadót mégis ki fogja fizetni? Nyilván nem az a minimálbéres, aki bérelt lakásban él 57 évesen, hanem a VAGYONOS. Nincs munka?! Ugyan már, maximum neked büdös a munka. Én vettem a fáradtságot, és megnéztem az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján, hogy Csongrád megyében van -e szabad munkahely. Jelentem: VAN, a mai napon összesen 172 fajta munkahelyre keresnek embert.

  http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=ak_allasajanlatok_meghirdetett_allasok

  Munkavégzés helye, körzete Foglalkozás Iskolai végzettség Kereset (Ft/hó) Megjelenés dátuma
  Kistelek
  csomagológép-kezelő

  általános iskola
  75 000 - 80 000 2009. 05. 22.
  Kisteleki Kirendeltség
  eladó

  szakmunkásképző
  71 500 fölött 2009. 05. 22.
  Röszke
  élelmiszerbolti eladó (ÉLELMISZERBOLTI ELADÓ)

  szakmunkásképző
  megegyezés / jogszabály szerint 2009. 05. 22.
  Szeged
  húsfeldolgozó (hentes, mészáros), hal- és baromfi-feldolgozó (HENTES)

  szakmunkásképző
  megegyezés / jogszabály szerint 2009. 05. 22.
  Szegedi Kirendeltség és SZK
  raktározási, üzemeltetési ügyintéző

  gimnázium
  100 000 fölött 2009. 05. 22.
  Kistelek
  targoncavezető

  általános iskola
  85 000 - 90 000 2009. 05. 22.
  Szeged
  egyéb védelmi szolgáltatási foglalkozások (ÉRTÉKSZÁLLÍTÓ)

  szakközépiskola
  90 000 - 110 000 2009. 05. 21.
  Szeged
  énekkari tag (ÉNEKKARI TAG)

  egyetem
  134 000 2009. 05. 21.
  Szeged
  kubikos (AUTÓPÁLYAÉPÍTŐ ÉS ÉPÍTŐIPARI SEGÉDMUNKÁS - KUBIKOS)

  általános iskola
  71 500 2009. 05. 21.
  Makói Kirendeltség
  szállodai portás, recepciós

  gimnázium
  megegyezés / jogszabály szerint 2009. 05. 21.
  Szeged
  számítástechnikai programozó (SZÁMÍTÁSTECHNIKAI PROGRAMOZÓ)

  egyetem
  184 000 2009. 05. 21.
  Hódmezővásárhelyi Kirendeltség
  számviteli ügyintéző

  szakközépiskola
  megegyezés / jogszabály szerint 2009. 05. 21.
  Üllés
  tehergépkocsi-vezető

  általános iskola
  87 000 2009. 05. 21.
  Szentes
  általános ápolónő, ápoló (OKJ-s ápoló)

  szakiskola
  89 000 - 128 400 2009. 05. 20.
  Szentes
  általános ápolónő, ápoló (ált.ápoló,ált. asszisztens,felnőtt szakápoló)

  szakmunkásképző
  87 000 - 111 600 2009. 05. 20.
  Szentes
  ápolási asszisztens

  szakmunkásképző
  87 000 - 107 600 2009. 05. 20.
  Szeged
  egyéb takarítók és hasonló jellegű egyszerű foglalkozások (TAKARÍTÓ)

  általános iskola
  71 500 2009. 05. 20.
  Kisteleki Kirendeltség
  egyéb vas- és fémipari foglalkozások

  szakmunkásképző
  87 000 fölött 2009. 05. 20.
  Domaszék
  egyszerű mezőgazdasági foglalkozások (pl. napszámos, mezőőr) (KERTÉSZETI BETANÍTOTT MUNKÁS)

  általános iskola
  71 500 2009. 05. 20.
  Hódmezővásárhely
  épületszerkezet-szerelő (gipszkarton szerelő)

  szakmunkásképző...
  megegyezés / jogszabály szerint 2009. 05. 20.

  stb. stb. stb.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarifa emelés helyett 18 százalékos áfát javasol a BKV

A BKV Felügyelő Bizottsága pénteken délelőtt egyhangúlag fogadta el azt a javaslatot, hogy a július… Tovább olvasom