Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Oszkó: Politikai elfogultság a költségvetés ellen kampányolni

A pénzügyminiszter szerint politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni; akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét.
Oszkó Péter erről szombaton beszélt az MTI-nek, miután ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője nyílt levélben szólította fel a parlamenti képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, "ne sodorják újabb veszélybe az országot".

Mindez a "politikai elfogultság gyanúját veti fel" Oszkó Péter szerint, aki a nyílt levélnek a "trükkös" költségvetésre és a bevételek, illetve kiadások tudatos felül-, illetve alultervezésére vonatkozó bírálatai kapcsán azt hangsúlyozta: számos hazai és nemzetközi független intézmény ellenőrizte a jövő évi büdzsé számait.

Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértő végigellenőriztek, végigszámoltak volna. És senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne - mondta a pénzügyminiszter.

A 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából ezer milliárd a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy mint az adóátrendezés - magyarázta a szakember, a nyílt levélnek a reformok, és a versenyképesség javítását szolgáló intézkedések elmaradására vonatkozó kitételei kapcsán.

A pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy a kormány mindent megtesz a hiánycél megvalósulásáért, miközben ellenzéki oldalról folyamatosan záporoznak azok a megnyilvánulások, melyek szerint nyugodtan el lehet engedni a költségvetési hiányt.

A költségvetési hiány arról szól, hogy csökkentjük-e az adósságot, vagy sem. Ha pedig itt valaki csökkenti az adósságot, az a kormány - szögezte le a pénzügyi tárca vezetője.

Az MSZP visszautasítja, hogy fizetett hirdetés útján bárki politikai tőkét gyűjtsön abból a keserves vállalásból, amely minden embert érint a válságkezelés során az országban.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az aláírók indokai elképesztőek: azok hiányolnak reformokat, akik az általuk támogatott politikai erővel karöltve sorozatosan akadályozták meg a reformértékű lépéseket a közelmúltban, és azok beszélnek a kiadások túltervezéséről, akik szó nélkül hagyják, hogy a Fidesz képviselői 450 milliárd forintos kiadásnövelő csomagot adjanak be a jövő évi büdzséhez.

Olvasóink írták

  • 1. Kerion 2009. november 28. 18:50
    „Bármi ellen kampányolni a lehető legrosszabb dolog . Sohasem valami ellen , hanem valamiért kell küzdeni . Egyszerűen azért , mert , ha valamire dühösek vagyunk az rengeteg energiát von el tőlünk . Viszont , ha valami jóért kiállunk , az növeli az energiaszintünket , a rezgésünket . És az jó , ráadásul mostanság felettébb kívánatos is . Már csak azért is , hogyha megemelkedik a térrezonancia a Kárpát medencében , akkor ahhoz könnyen tudunk alkalmazkodni . Ellentétben a mérges gyúlölködő emberekkel , akiknek esetleg elviselhetetlen fejfájásuk lesz .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás: fejtetőre állt a repülőgép - fotóval!

Ketten könnyebben megsérültek, amikor szombaton délután kényszerleszállás közben felborult egy kisrepülő Szombathely közelében. Tovább olvasom