Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Osztrák–magyar regionális együttműködés

Az ausztriai Illmitzben tartották nemrégiben a „Régiófejlesztés az európai zöldfolyosó mentén” elnevezésű munkacsoport harmadik összejövetelét. A találkozón megállapodtak a magyar és az osztrák települések képviselői egy decemberben aktuális, többcélú együttműködés létrehozásában.
Az illmitzi rendezvény témái között szerepelt a határon átnyúló természetvédelem és turizmus a Fertőzug és a Szigetköz között, a határokon átvezető kerékpárút-hálózat megtervezése (utak, jelzőtáblák, információk, programok, marketing), a településeken belüli turisztikai információs pontok helyének meghatározása, valamint a pályázati lehetőségek felkutatása. Mindez a Fertő tó, Fertőzug és Mosoni-síkság településeinek együttműködését igényli.
Lőrincz György jánossomorjai programkoordinátor a Kisalföld érdeklődésére elmondta: Jánossomorja kezdeményezésére idén júniusban a helyi városházán zajlott egy megbeszélés, amelyen több környékbeli polgármester, valamint ő mint művelődésiház-igazgató, továbbá N. Fazekas Erika (a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás menedzsere), Alfred Grasists (Fertő Tó Turizmus GmbH, Nezsider) és Alois Lang (Természetvédelmi Világszövetség, IUCN-koordinátor) vettek részt. Az összejövetel háttere a határ küszöbönálló megnyitása, Magyarország schengeni egyezménybe való belépése volt. Ezzel Jánossomorja helyzete, valamint regionális és kistérségi jelentősége nagyon megváltozik majd. A Fertőzug és Mosonmagyaróvár között egy új közlekedési tengely alakul ki, amelyet az ingázók, a kiránduló és nyaraló vendégek fognak használni. A Fertő–Hanság Nemzeti Park, a Fertőzug, a Hanság és a Szigetköz közötti terület központi fekvése új lehetőségeket nyit elsősorban a természeti turizmus fejlődésében.
A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a regionális fejlesztés adta lehetőségeket csak szoros együttműködéssel lehet kihasználni. Döntő az együttműködési pontok meghatározása, s ebből közös projektek tervezése. Egyeztetést igényel mindenekelőtt a helyi közlekedés, turizmus, természetvédelem és mezőgazdaság. A Fertő tavi, dunai és hansági természetvédelmi területek közötti központi fekvés kihasználásával egy kétnyelvű adatbázis kialakítása (képzés, turizmus) is szerepel. Terveznek élménytúrákat a nemzeti parkokkal együttműködve.
Lőrincz György és Alois Lang a második, andaui találkozóra négy kérdésből álló kérdőívet állított össze, amelyek a közös fejlesztési lehetőségek körülhatárolásához vezettek, decemberben pedig aláírják az együttműködési megállapodást is a felek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom