Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Öt embert állítottak elő a Kossuth téri demonstrációk után

Öt embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth tér környéki demonstrációk után hétfőn este. A kormányellenes tüntetők este elkezdték lebontani a Kossuth téren felállított kordonokat, a rendőrök ezután kezdték feloszlatni a tömeget. A tüntetők csoportjai este kilenc óra körül hagyták el végleg a környéket.
A kormányellenes tüntetők este elkezdték lebontani a Kossuth téren felállított kordonokat, a rendőrök ezután kezdték feloszlatni a tömeget. A tüntetők csoportjai este kilenc óra körül hagyták el végleg a környéket.

Öt embert állítottak elő hétfő este a rendőrök a fővárosi Kossuth térről és a Nyugati pályaudvar aluljárójából. Egyikük a kordon lebontásában vett részt, a másik a közlekedésrendészeti zárásban résztvevő rendőrautókat dobálta meg.

A harmadik tüntetőt garázdaság, a negyediket közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása miatt vitték be. Elfogtak egy körözött férfit is, amikor a Nyugati téri aluljárót ellenőrizték. Az előállítottaknak garázdaság és rendzavarás miatt kell felelniük.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei összesen 12 embert igazoltattak, a Készenléti Rendőrség munkatársai 21-et.

Az egészségbiztosítási törvény ismételt megszavazása miatti bejelentett demonstráció este fél nyolc körül vált agresszívvé. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 rendezvényére érkező több száz ember ugyanis a Kossuth téri metrókijáratnál elkezdte lebontani az Országház köré felállított kordont, csuklyás, maszkos fiatalok pedig petárdát dobáltak a rendőrök felé.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az egyenruhások ezután palackból könnygázt fújtak a kordonbontók felé. A helyszíni parancsnok úgy ítélte meg, hogy a demonstráció elveszítette a békés jellegét, ezért kiadta a parancsot a tömegoszlatásra - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn este.

A Készenléti Rendőrség munkatársai ezért a tüntetőket az Alkotmány utca felé szorították, majd ott futva a Bajcsy-Zsilinszky útig terelték. A néhány tucat fősre apadt tömeg ott teljesen feloszlott. Néhányan közben visszaszivárogtak a Vértanúk terére, onnan a Báthory utcán keresztül szorították ki őket ugyanabba az irányba.

A Készenléti Rendőrség közleménye szerint fél kilenc után nem sokkal a "csapaterős tevékenységet befejezték", a "jogellenes magatartást tanúsító tömeget a szükségesség-arányosság követelményeire figyelemmel feloszlatták". Egy rendőr a művelet alatt könnyebben megsérült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt

Az Országgyűlés másodjára is elfogadta hétfőn az egészségbiztosítási törvényt. A dokumentumról a… Tovább olvasom