Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Öt év alatt ötszörösére nőtt az autólizing-csalások száma

Az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt a gépjárművek finanszírozásával kapcsolatos csalások száma, noha kevesebb autót lopnak el. Az elmúlt két évben a lízingcégek 3 ezer feljelentést tettek, ezek kárértéke ötmilliárd forint.
Erről a Magyar Lízingszövetség főtitkára, Lévai Gábor beszélt a Kriminálexpón kedden. A lízingszövetség tapasztalatai szerint a feljelentések ötödében a rendőrség megtagadta a nyomozást, másik ötödében pedig eredmény nélkül szűnt meg az eljárás.

Lévai Gábor a szervezet több javaslatát ismertette a visszaélések visszaszorítására, részben megismételte korábbi elképzelésüket. A lízingszövetség egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy a járművek forgalmi engedélyébe írják bele, hogy hitel miatt nem lehet eladni az autót. Erre azért lenne szükség, mert a lopottnak bejelentett autókat sokszor külföldön eladják. A pozitív adóslista bevezetése is segítene csökkenteni a kockázatokat.

Sok visszaélés hamisított munkáltatói igazolással követik el, ezért a finanszírozók szeretnének információt kapni arról, hogy a hitelt felvevők tényleg fizetnek-e szja-t és tb-járulékot. A lízingszövetség azt is javasolja, hogy kötelező legyen minimális, legalább 10 százalékos önrészt fizetni az autóvásárláskor, és ezt hatóság állapítsa meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 12 ezren választották az e-felvételit

Több mint 12 ezren jelentkeztek idén elektronikus úton valamilyen felsőoktatási intézménybe, ez azt… Tovább olvasom