Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Öt százalékkal emelkedik a gáz ára januártól

Öt százalékos gázáremelést tartalmaz a pénteken véglegessé vált gázár-rendelet - mondta Kóka János gazdasági miniszter. Akiknek nem jár támogatás, azoknak átlagosan 5 százalékkal drágul a gáz. A kompenzációra jogosultak esetében 8-11 százalékos emelkedés lesz érzékelhető, attól függően, hogy melyik támogatási kategóriába esnek.
Az elmúlt évben csaknem a kétszeresére emelkedett az energiahordozók ára, így az emelkedés még mindig nem tükrözi a világpiaci drágulás mértékét - közölte a gazdasági tárca vezetője.

Ötszázalékos gázáremelést tartalmaz a pénteken véglegessé vált gázár-rendelet. Akiknek nem jár támogatás, azoknak valóban ennyivel kell többet fizetniük januártól. Azoknak azonban, akik támogatást is kapnak, ennél nagyobb mértékben, 8 és 11 százalék között drágul a gáz.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a teljes ár 5 százalékával emelkedik a gázár, ami azoknak, akik olcsóbban veszik, már nem 5 százalékot jelent, hanem többet.

A különbség másik oka, hogy a III. és a IV. támogatási kategória esetén csökken a kompenzáció mértéke az ideihez képest, így nekik 10-11 százalékkal kell többet fizetniük jövőre, mint most.

Ezzel azonban még mindig jobban járnak, mintha nem kapnák a támogatást.Akik nem kapnak támogatást, azok jelenleg 100,93 forintot fizetnek egy köbméter gázért. Nekik januártól ez 105,99 forintra emelkedik.

A támogatottak I. csoportjánál, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el az 56 920 forintot, jelenleg 60,81 forintba kerül egy köbméter. A januári drágulás azonban az ő esetükben is 5,06 forintos lesz, vagyis 65,87 forintra emelkedik a gáz ára köbméterenként. Ez 8,3 százalékos drágulást jelent számukra.

A támogatottak II. csoportja (56 921 - 71 150 forint jövedelem között) idén 68,12 forintot fizetett egy köbméter gázért. A drágulás náluk is 5,06 forint, így itt 73,18 forint lesz a gáz ára köbméterenként. Ez 7,4 százalékos drágulás.

A III. csoportban (71 151 - 85 381) a támogatás mértéke is csökken 3,5 forinttal, vagyis náluk már 8,56 forinttal drágul a gáz, köbméterenként 75,39-ról 83,95 forintra. Az áremelkedés így összesen 11,35 százalékos.

A IV. csoportban (85 381 - 99 610) szintén csökken a támogatás mértéke, 3,74 forinttal, így nekik összesen 8,8 forinttal kerül többe egy köbméter gáz, vagyis a 82,7 forint helyett 91,5 forintot fizethetnek januártól. Ez 10, 64 százalékos emelésnek felel meg.

A kormány tovább növeli az emberek terheit azzal, hogy a támogatottaknak nagyobb mértékben emeli a gáz árát. - reagált közleményében a Fidesz Kóka János gazdasági miniszter szombati bejelentésére.

A kormány újabb és újabb terheket rak a magyar emberek vállára és a kisujját sem mozdítja, hogy megvédje őket a sorozatos indokolatlan áremelésektől - áll a Fidesz közleményében. A kompenzációs rendszert, ami az átlagfogyasztóknak nagyobb, a rászorulóknak kisebb mértékű gázáremelést biztosít most tovább szűkítik. Ezzel 2008-ban tovább mélyül Magyarországon a szociális válság.

Olvasóink írták

 • 9. nagypappa 2007. december 03. 04:02
  „Gábor Tata

  Mint írod, mester ember vagy. Jól gondolom, hogy nem állami alkalmazott?
  HA jól tévedek, akkor a fizetésedet nem az állam, hanem a Téged alkalmazó cégen kell követelned.
  Az megint egy másik kérdés, hogy az illető cég a jelenlegi piaci, elvonási rendszerben nem képes többet fizetni.
  Ez okozza, hogy a még szinte ingyen vagy képletes összegen taníttatott fiatalok elhúzzanak nyugatra.
  Ott is sokan feltalálják magukat, be jön nekik, sajnos sokan kudarccal jönnek haza. Azok itthon is nehezen élnek meg.
  Sajnos, ennek következménye, hogy a diplomás, jó szakemberek nem kis hazánkban találják meg a megélhetésüket. Várhatóan, kinn alapítanak családot, de nem kell megijedni, rengeteg olcsó repülőjárat van amit meg tudsz fizetni, ha látni akarod az unokáid.
  De mi van az iskolázatlan, hátrányos helyzetű cigánysággal? Munkanélküliség, szegénység... várják a segélyeket.
  És szaporodnak, az átlagtól sokkal nagyobb mértékben. Ha a jól dolgozó emberek elmennek nyugatra a nem dolgozó kisebbég túlszaporodik, ki fogja őket eltartani?
  Miből fog nekünk nyugdíjra futni?
  Ternészetesen, ha megérjük.”
 • 8. maci52 2007. december 03. 01:05
  „Nem kakáltunk a kútba,csak a kávájára,és onnan belepiszkáltuk.”
 • 7. fogyaszo 2007. december 02. 20:56
  „Ugy tunik az unio sem ment meg minket a ruszkiktol”
 • 6. higi 2007. december 02. 19:56
  „Megkéne szüntetni az egész támogatást,mert ezt már ők sem étik azaz nagyon is értik,hogy nem kell támogatni a rásszorulót.
  Rakják oda a pénzt a fizukhoz meg a nyögdijhoz ,.Mert akkor oda megy a támogatás ahova kell!”
 • 5. Lala 2007. december 02. 17:17
  „Nesze neked magyar na itt az esélyegyenlőség már megint a kisemberek húzzák a rövidebbet.”
 • 4. triatlonos 2007. december 02. 16:03
  „Ez a támogatási rendszer ezer sebből vérzik, mert nem tudták, hogy mit akartak elérni vele. Mivel az energia ágazatot eladták, az piaci alapon működik, tehát a profit érdekli. Ebbe szociális elemeket belevinni egy kicsit érdekes. Azért sem igazságos, mert nem mindenki használ gázt, még akkor sem, ha lenne rá lehetősége. Több éves megtakaritásomból a konvektoros fűtést padlófűtésre alakitottam. Jobb, gazdaságosabb, és jelentkeztem a DÉGÁZ korszerűsitési pályázatára, ahol meglepetésemre közölték, hogy csak közterületi parkok kialakitására lehet pályázni! A gázár robbanás óta fával fűtünk kandallóban - egy kicsit macerás, de szebb a látvány - és 30 forint gázra átszámitva! Időben, és jó áron kell beszerezni a fát. A korszerű kazánom csak a meleg vizet szolgáltatja, de ha az oroszok lekapcsolják a gázt, akkor átkapcsolok villanyra. Ha villany se lesz, az már gáz...”
 • 3. Gábor Tata 2007. december 02. 14:42
  „Kóka Úr egyet felejt el!
  Az uniós árakhóz uniós fizetés is kellene, de ezt a politikusok nem akarják elintézni, igaz az Ő fizetésük biztos uniósabb, mint az átlag vidéken élő embereké Magyarországon.Záró jelben mondva a fiam vendég munkásként ötször annyit keres Ausztriában, mint én 54 évesen 35 év szakmai gyakorlattal. El lehet gondolkozni, hogy mi a sok és mi a kevés
  Az már csak hab a tortán, hogy az állmkincstár mindenféle adategyeztetéssel piszkálja az "átlag magyar csórót" küldözgetik az ajánlott leveleket, hogy az "átlag magyar csórónak" hátha elmegy a kedve az állami támogatás igénylésétől.
  Egyébbként egy "átlag" magyar családi házat be sem lehet fűteni 2000 m3 gázzal egy évben.

  Egy átlag magyar mester ember!”
 • 2. .suhym. 2007. december 02. 13:04
  „Igazad van, a csalók miatt meg fagyjanak meg a valóban szegények és a nagycsaládosok!”
 • 1. triatlonos 2007. december 02. 09:36
  „Akinek nem jár támogatás, annak kevésbé emelkedik, akinek jár annak jobban, tehát közelit a teljes árhoz. Ebből az jön le számomra, hogy ha a tendencia marad, akkor a támogatás megszűnik, ami helyes! Mindenki fizessen annyit, amennyit fogyaszt. Ismerek számtalan családot, ahol az apa, anya, és a gyerekek havi 60 ezret költenek cigire, annak ellenére, hogy segélyből vagy közmunkából élnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan búcsúztak Debrecenben Szabó Magdától

Több százan vettek végső búcsút szombaton a debreceni temetőben a múlt hétfőn 90 éves korában… Tovább olvasom