Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Öt százalékos gazdasági növekedést vizionált Gyurcsány

Munkával boldoguló, emelkedő Magyarország - ez az MSZP ajánlata a következő két évre - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati választményi ülésén.
Munkával boldoguló, emelkedő Magyarország - ez az MSZP ajánlata a következő két évre - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati választmányi ülésén. A miniszterelnök-pártelnök szerint mindezt három fő iránnyal lehet elérni: ez a munkabarát adórendszer, a munkavégzést segítő szociális rendszer és a munkavégézésre képessé tevő oktatási rendszer. Gyurcsány Ferenc szerint két elemnek kell érvényesülnie a következő évek politikájában: a szociális biztonság megőrzésének szándékát kell ötvözni a gazdasági növekedés támogatásával, amelyben középtávon - az unió átlagát két százalékkal meghaladó - öt százalékos mértéket tart kívánatosnak.

Gyurcsány Ferenc beszédében többször is utalt Orbán Viktorra. Kitért arra, hogy meg kell védeni a nyugdíjakat és a nagyberuházásokat. A miniszterelnök szerint Magyarországnak nemet kell mondania a rombolás politikájára, amit szerinte a Fidesz elnöke zárt körben tartott előadásában megfogalmazott.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy szükség van ugyan az éves korrekciót meghaladó változtatásokra az adórendszerben, de mint fogalmazott, nincs mód a rendszer átfogó átalakítására. A kormányfő szerint csökkenteni kell az élőmunkát terhelő adókat, és minden esetben vissza kell utasítania a szocialista pártnak azokat a javaslatokat, amelyek a szociális rendszer forrásainak kivonásából teremtenek lehetőséget adócsökkentésre.

A kormányfő a választmány előtt beszélt arról is, hogy szeretné, ha nagyon megfontoltan járnának el azokkal a döntésekkel és javaslatokkal kapcsolatban, amelyek munkához kötik a szociális segélyek kifzetését. Mint mondta: szükség van a rendszer átalakítására, de nem fog utat engedni semmi olyan javaslatnak, amely mögött diszkrimináció és előítéletek húzódnak meg.

Ugyancsak a szociális rendszernél maradva beszélt a nyuigdíjasokról és Orbán Viktor zárt körben elmondott javaslatáról is, amely szerint csak az infláció mértékének megegyező mértékben emelnék kormányra kerüléseük esetén a nyugdíjakat. A kormányfő szerint ezzel azt a reményt és lehetőséget vennék el a nyugdíjasoktól, hogy ők is részesüljenek az ország sikeréből. Mint mondta, ha az elmúlt években ezt az elvet érvényesítették volna, a mai átlagos 82 ezer forintos nyugdíj csak 50 ezer forint lenne. A kormányfő a koalíciós szakításhoz vezető út egyik nagy vitájának éppen ezt a kérdést nevezte, de mint mondta az SZDSZ után a szocialisták készek a Fidesszel is megküzdeni ebben a kérdésben.

A miniszterelnök munkavégézésre képessé tévő oktataási rendszert sürgetett, elsősorban az a piaci igényeknek most inkább megfelelő szakképzés további erősítésével, akár egy új ösztöndíjrendszer bevezetésével.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Lemba 2008. június 01. 11:52
  „Ez is vizio?

  A "Júli-dokumentumrészleg" említésétől még ma is számos politikus, művész, közéleti személyiség retteg. A "Júli"-ban található ugyanis az a lista, amely tartalmazza annak a csaknem tizenötezer lakásnak a privatizációs anyagát, amely állami tulajdonból a kedvezményezett magánszemélyekhez - főként a rendszerváltoztató politikai elithez - került, az akkori gyakorlatnak megfelelően mélyen diszkontáron. A Fővárosi Ingatlankezelő (FIK) dokumentációját még 1997-98 fordulóján megbízási szerződéssel adta át a Horn-kormány egy magáncégnek, a Tabula Julianus Kft.-nek. A cég Apró Antalnak, a kormányfő anyósa testvérének a tulajdonában lévő cégbirodalomhoz tartozik, s iratok rendezésével, őrzésével, megsemmisítésével foglalkozik. A rendszerváltó politikai elit szinte minden tagjának ingatlanhoz jutásáról őriztek feljegyzéseket, és megtalálható volt az is, kihez milyen áron kerültek a politikai rendőrség által használt úgynevezett k-lakások. Ebből az irathalmazból, a Júli-dokumentumból emelték ki és adták át a balliberális sajtónak az Orbán Viktor Haris közi ingatlanára vonatkozó, meglehetősen hiányos dokumentációt is. A lakásmutyik egy jelentős részére vonatkozó irathalmaz lajstromozás után 1999-ben az Oktogonról az Újpesti égetőműbe került. Kormányközeli informátorunk nemcsak lakások, telkek áron aluli értékesítéséről számolt be, hanem a FIK-pénzekből alakított brókercégek tevékenységéről is. "A lényeg azonban ott van - mondta -, hogy a mai napig zsarolási eszközként használják az egykori FIK-dokumentumokat a politikai, gazdasági élet szereplőivel szemben, vagyis az elmúlt napokban kirobbant megfigyelési botránynak hosszú évekre visszanyúló előzményei vannak."

  Lapunk birtokában van egy lista, amelyen többek között számos egykori magas rangú nemzetbiztonsági tiszt, rendőr neve szerepel, olyanoké, akik a háttérből láthatatlan osztagként tanácsaikkal, kapcsolati tőkéjükkel segítik Gyurcsány Ferencet.

  Az úgynevezett kormányfői operatív tanácsadó testületben tevékenykedik a Júli-dokumentumrészleget kezelő ifjabb Apró Antal, az Apró Controll Vállalkozásbiztonsági Tanácsadó Kft. tulajdonosa is. Kormányzati körökből származó információink szerint a céggel most is nagy tervei vannak a szocialistáknak. Ahogy annak idején a FIK adatbázisát, most hasonló technikával a PRIV-DAT-nál őrzött adatbázist is egy magáncég kezelésébe akarják adni. A hivatkozási alap most is a szokásos, a száz százalékban állami tulajdonban lévő dokumentumarchiváló és -tároló kft. rossz gazda, és működése sokba kerül az adófizetőknek. Informátorunk szerint mivel a cég nem szerepel a tartós állami tulajdonban tartandó vállalatok listáján, nincs akadálya a privatizálásának. A módszer és a technika hasonló elven alapul, mint az ingatlan-nyilvántartás esetében, és az adatbázis végállomása hasonló lesz, mint a FIK-nél.

  A kiszivárogtatott forgatókönyv szerint a szocialisták egy "megbízható", dokumentumok őrzésében, kezelésében jártas cégre bíznák a feladatot. A PRIV-DAT-nál őrzik ugyanis az előprivatizáció és az elmúlt tizennyolc év magánosításának dokumentumait. Információink szerint a legszűkebb kormányzati körökben azért siettetik az adatőrzések magánosítását, mert attól tartanak, hogy Orbán Viktor egy előre hozott választás utáni kormányalakításával beválthatja korábbi ígéretét, és felülvizsgáltatja az állami vagyon magánkézbe kerülésének törvényességét.

  Ha az adatbázis magánkézbe kerül, és a FIK-hez hasonló sorsra jut, vagyis a hatalmi elitet terhelő bizonyítékok eltűnnének, informátorunk szerint nemcsak a magyar történelem egy részét semmisítenék meg, hanem kizárnák a jogi felelősségre vonás lehetőségét is.

  A Kósa Lajos fideszes politikus interpellációja nyomán kirobbant megfigyelési botrány egy pillanatra felvillantotta a szocialista köröknek dolgozó hálózatot. A Gyurcsány Ferenc operatív tanácsadói testületében tevékenykedő személyek közül többen magánnyomozói irodát működtetnek. Apró Antalék mellett hasonló tevékenységet folytat a Bandula László és Barabás Gábor érdekeltségi körébe tartozó Poliscope Detektíviroda is. A kormányfő legfőbb bizalmi emberének azonban Apró Antal és Vajda József számít. Előbbi Gyurcsány Ferenc anyósának a testvére, aki alezredesként az NSZK és Ausztria elleni elhárítás területén tevékenykedett. Vajda Józsefet is családi szálak kötik az Apró-klánhoz, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori tábornoka Apró Piroska unokatestvére. A hálózat nemcsak az ellenzéki politikusokról szóló adatokat gyűjt, informátorunk szerint a liberális párt vezetői ugyanúgy a testület látókörében vannak, mint Gyurcsány Ferenc párton belüli ellenzékének tagjai.

  A csaknem negyventagú biztonsági tanácsadó testület kis csoportokban ülésezik országos események, nemzeti ünnepek, választások, nagy horderejű politikai események előtt a Sasadi úton lévő rezidencián, de előfordult, hogy az MSZP Köztársaság téri székházában egyeztettek a teendőkről. Informátorunk szerint az utóbbi időben számos konfliktus robbant ki a kormányfő és bizalmi emberei között, mert többször elvetette a testület által javasolt cselekvési programot.
  Már megint a hamis érv, a titkos fegyver: az állam rossz gazda, hitvány módon sáfárkodik az értékekkel. És a sok esetben találó, sokszor viszont egyáltalán nem érvényes, de megfellebbezhetetlennek tekintett áligazság megnyitja az utat a legképtelenebb magánosítás előtt is. Mint most, az újabb trükk esetében, amikor eladni készül a kormány egy állami vállalatot, amely súlyos titkok tudója: az előprivatizáció idején és utána zajlott magánosítások dokumentációját őrzi. Ma még.

  Abban a dokumentumhalmazban, amit most közhivatalnokok kezelnek, holnap egy privát cég emberei fognak turkálni. Mint ahogy turkáltak, kutakodtak a kilencvenes években a "Júli-iratok" között is, és valóságos kincsekre leltek: például a rendszerváltó politikusok ingatlanügyeinek dokumentumaira, telekvásárlások feljegyzéseire, közpénzekből való cégalapítás bizonyítékaira - mindezek roppant értéket képviseltek, hiszen a zsarolás kiváló eszközei voltak. És azok lehetnek a mai napig.

  Ez a Júli-hadművelet - mi sem természetesebb - a balodal egy igen megbízható emberének cégcsoportja által kivitelezett akció volt; s azon sem kell különösen meglepődnünk, hogy a mai kormányfőhöz rokoni szállal is kötődő személyről van szó. Ma (majdnem) minden és mindenki egy szűk körhöz, egy jól behatárolható érdekcsoporthoz köthető. Ők pontosan tudják, mit rejtenek a kényes iratok - és milyen veszélyesek lehetnek rájuk, ha avatatlan kezekbe kerülnek.

  Nem kétséges, egy előre hozott választás rémének fenyegetettségében a kormánykörök igyekeznek sietve eltüntetni minden kompromittáló dokumentumot. A jobboldali győzelem ugyanis szinte biztosan az állami vagyon magánkézbe kerülésének törvényességi vizsgálatait hozza magával. Ám ha az adatbázis magánkézbe kerül, akkor könnyen ugyanarra a sorsra jut, mint a Horn-kormány idején a Júli-irattömeg: a zsarolásra alkalmas papírok a zsarolókhoz mennek, a baloldalnak kényes iratok pedig az égetőbe. És a mai hatalmi elitet terhelő bizonyítékok örökre eltűnhetnek, így a felelősségre vonás jogalapja végleg megsemmisülhet.

  Az iratok eltüntetésével jelenkori történelmünk egy része is örök homályban maradna, legalábbis ami az elmúlt esztendők fekete krónikáját illeti. Az utókor szegényebb lehet egy törvénytelenségleltárral. Ahogy minden bizonnyal az is a titkok ködébe veszik majd, hogy milyen bölcs tanácsokkal látja el rendre az ősbolsevikok alkotta szakértői testület a kormányfőt. E gárdából többen privát kopócéget vezetnek. Elvégre a titkos adatgyűjtésben, a magánéletbe való alattomos behatolásban igazán nagy tapasztalatot szereztek a diktatúra éveiben. Nélkülözhetetlen emberek. De csak a mai hatalomnak.
  Orban es csapata korrupcioban vett reszt.
  Medgyessy kem volt, amit be is vallott.
  Horn Gyula Bacsi pedig "pufajkas" volt, amit mint miniszter elnok be is vallott.
  Szegeny felrevezetett magyarsag!”
 • 39. buga jakab 2008. június 01. 08:38
  „6 esztendő alatt a 3. kormányon nyűglődik a lotyaszájú és mégse sikerül neki semmi. Tehát kísérletezzen inkább a Csillag zárjainak feszegetésével a kormánya több tagjával együtt, ne a magyarokkal! Mehetne oda is amúgy, ahova a Horn Gábor, a másik szélhámos párt tagja irányította márc. 9-én este!”
 • 38. mz 2008. június 01. 08:25
  „Ez az 5 % nem a pártja népszerűsége?
  Jól írja a cikk "vízionál". Ez az ember csak ezt tudta mindig!”
 • 37. susezo 2008. június 01. 06:46
  „622,ki van kormanyon?az felelos a hejzetert-nem az ellenzek!”
 • 36. Balogh Gábor 2008. május 31. 23:54
  „Szerintem ezt a marhaságot már ő sem hiszi el ! ! !
  bégé”
 • 35. bzh 2008. május 31. 21:36
  „Nem tudom, ez volt a masodik boszodi duma ?”
 • 34. Wiena 2008. május 31. 21:07
  „Még bíznak Ronban! Még mindig azt hiszik, hogy akkor jutnak előre, ha mindenért Orbánt kell hibáztatni.”
 • 33. niep 2008. május 31. 20:46
  „ami, 621:
  Ti még mindig a fújviktor-brosúrát követitek? Az nem kifogás, hogy Viktor így meg úgy. Az, hogy kende péter mjt okádott össze megrendelésre vagy meggyőződésből, még nem bizonyít semmit.”
 • 32. Cc 2008. május 31. 20:23
  „Nem tróger, nem tetű: elmebeteg. A vén hülye nyugdíjasok szentje.”
 • 31. e 2008. május 31. 19:52
  „gy.f.! menj te ... a tudod hova!!!! tróger tetű...”
 • 30. LAZA 2008. május 31. 19:16
  „ami
  nem lehet odaülni és nem lehet megmutatni csak annak akit a hazugsággyár odaültet.
  Becsületes normális ember kb.öt percre adót csökkentene,hogy aztán a gyözelem utáni percben a sokszorosát visszavegye?
  Nem! Ez lenne a szánalmas.A hatalomért mindent?
  A fideszről itt nem sokan irtak mert ez a cikk nem őróluk szólt.
  Ez gyurcsány ujabb zagyvaságairól tudósít.
  Az adócsökkentés pedig nem csak a válalkozókat segítené hanem a bérből és fizetésből élőket egyaránt.”
 • 29. Gurgula 2008. május 31. 19:14
  „"El lehet menni..!" "Itt lehet hagyni...!"”
 • 28. 621 2008. május 31. 19:01
  „És mind ezt megbeszélte a felcsútiführerrel is? mert eddig is (2002 óta) a szőlősgazdáék akadályozták, meg minden elképzelését, még ha ez gyurcsányékról állít is ki szegénységi bizonyítványt.”
 • 27. Szezám 2008. május 31. 17:48
  „Ez a kormány csak a fűnyíró elvet ismeri, bezárni, megszüntetni, elbocsátani...aztán ide jutottunk. Közben felvették a nagy hiteleket, jött az uniós támogatás, mégis a bányász békát támadtuk le. Köszönjük MSZP!”
 • 26. amerikai 2008. május 31. 17:42
  „ami,

  hat persze hogy a FIDESZ is nyult. Sot, a Fidesz nemhogy megszavazta a 100%-os fizetesemeleseket Medgyessy idejen de meg fel is haborodott hogy miert nem adnak tobbet. Ezert mondom: egyik kutya masik eb. DE azert van egy lenyeges pont: Medgyessinek nem lett volna szabad megengednie a 100%-os fizetesemeleseket, mert emiatt van szarban az orszag ugye. Tehat a szocik vittek szarba.

  Tehat akkor most kapjon a masik oldal is lehetoseget, bar kulonbseget egyatalan nem latok.”
 • 25. mc 2008. május 31. 16:56
  „Talán már tudja, hogy mikor adja át a hatalmat és az ország vezetését. Akkor, passzolhat a látomás. 6 éve a kamatok 2,65 % voltak. Most talán kicsit többre emléxem.
  Az ami nevezetű a szánalmas, meg mocskos jelzőjét csak nem a mi úri, olvasói körünknek szánja ?
  Egyébként az valóban elgondolkodtató, hogy menyi eltartott van az országban. Nem a 62 éves nyugdíjasra gondolok... Ők most kapják vissza amit befizettek, vagy meg nem kaptak.”
 • 24. Didi 2008. május 31. 16:42
  „Adot csökkenteni? Semmi nem változna, talán annyi, hogy több maradna a vállalkozonak. Gondolkozzatok! Én bármit csináltatok, nem kapok vállalkozot 5000Ft oradíj alatt. Legyen az kömüves, asztalos, vagy éppen autoszerelö. Mindegyik azt mondja, 100Ft-bol, csak 30 marad meg. Ezek szerint netto 1500Ft a tiszta pénze oránként. Ez ha normálisan ledolgozza a havi 160 oráját nettó 240000 Ft. Ja kérem, itt mindenki havi 80 orával szeretne 300-at keresni.”
 • 23. asdfasdf 2008. május 31. 16:20
  „egy picit pontosítanék -5%-ról van szó. :D”
 • 22. ami 2008. május 31. 16:20
  „Szarból nem lehet várat építeni!! Tartja egy mondás. Annyira szánalmas, amiket írtok. Oda lehet ülni és meglehet mutatni. Mikor Viki volt hatalmon hát akkor nem volt lopás és mindenki Élt mint Marci Hevesen!!! Ha annyira jó volt akkor miért nem szavazta meg a többség!

  Szánalmas mocskos szájú banda!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. barkzso 2008. május 31. 15:39
  „Már nem is tudom, sírjak-e vagy röhögjek ezen az idiótán...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolhásnak hitte az orvos, meghalt

Örkényben meghalt egy 15 hónapos kisfiú, miután bolhacsípésnek gondolta a kiütéseit az orvos. A… Tovább olvasom