Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Ötmilliós közbeszerzési bírság az ITD Hungary-nek

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a maga gyakorlatában magasnak számító 5 millió forintos bírsággal sújtotta az ITD Hungary-t, mivel érvénytelen ajánlatokat fogadott el, és szerződést is kötött az ilyen ajánlatokat benyújtott vállalkozókkal - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható.
AZ ITD Hungary még 2008 novemberében írt ki kétfordulós közbeszerzést öt helyszínen történő üzletfejlesztő tevékenységre. A helyszínek: az USA keleti partja, Los Angeles, a balti államok, Ausztria, és Franciaország. Ajánlatot az tehetett, aki egy felsőfokú képzettségű, angolul középfokon beszélő, és 3 éves üzletfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberrel rendelkezett.

Az első fordulóban minden helyszínre jelentkezett vállalkozó, majd a második fordulóban is érvényes lett minden ajánlat, így az ITD Hungary mind az öt helyszínre megkötötte a szerződést, amely a 2009. évre szólt. A szerződés azonban további két éves opciót tartalmazott azzal a kikötéssel, hogy ehhez rendelkeznie kell pénzzel akkorra is az ajánlatkérőnek. A Los Angeles-i szerződés ellenértéke havi 4.350 dollár, míg a többié - egyenként - havi 6 ezer euró volt.

Majdnem egy évvel később, 2009 októberében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEH) ellenőrizte az ITD Hungary-t, és jogsértést talált a szóban forgó közbeszerzésben. Három ajánlat ugyanis hiányos volt, vagy a szakértő diplomája, vagy pedig az üzletfejlesztési referencia hiányzott belőle. A hivatal ezért a KDB-hez fordult, amely a jogorvoslati kérelmet elutasította, mondván hogy elkésett. A KEH a bírósághoz ment tovább, amely hatályon kívül helyezte a KDB elutasító döntését, így immár érdemben kellett elbírálnia az ügyet. Ez történt meg március végén.

A KDB azt állapította meg, hogy az ITD Hungary hiányos, és ezért érvénytelen részvételi jelentkezéseket fogadott el az első fordulóban, majd a jelentkezőktől ajánlatot kérve, azokat elbírálta, és szerződést kötött velük. Így a súlyos szerződésszegés már nem is reparálható, ezért az 5 millió forintos bírságot tartotta elfogadhatónak a KDB.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvétolnak a matyók Mezőkövesden

A nagyszombati feltámadási szertartással és körmenettel kezdődik április 3-án a hagyományos matyó… Tovább olvasom