Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ötpárti egyeztetés a szabad vasárnapról

Csak fokozatosan szabad bevezetni itthon a szabad vasárnapot, és ennek minden lépését egyeztetni kell előzetesen az érintett ágazatok munkaadóival és munkavállalóival. Törvénytervezetek már vannak, de ötpárti javaslat még nincs.
A szabad vasárnap bevezetését a KDNP kezdeményezte, ehhez kapcsolódva javasolják a Munka Törvénykönyve és a kereskedelmi törvény módosítását. A kereszténydemokraták szerint pontosítani kell bizonyos fogalmakat, köztük a rendes és a rendkívüli munkavégzését. Rendezni kell a vasárnapi és ünnepnapi munkaért járó pótlékok ügyét is, amelyet most nem minden munkaadó vesz komolyan - mondta az egyeztetés után Harrach Péter KDNP-s képviselő. A politikus emlékeztetett arra, hogy kezdeményezésük nem csupán a boltok nyitva tartását érinti, üzemek, gyárak dolgozóinak is problémás sokszor a vasárnapi munka.

Az MSZP-s Filló Pál az ötpárti tárgyaláson azt kérte, hogy csak olyan javaslatokat készítsenek elő, amelyet véleményezett az Országos Érdekegyeztető Tanács. Bevezetésük pedig fokozatos legyen, ne egyik napról a másikra történjen. Az SZDSZ-es Béki Gabriella szerint az egyeztetésen szóba jött, hogy a vasárnapi munka eltörlése vagy jelentős megszigorítása a foglalkoztatás csökkenésével járhat rosszabb esetben, emberek kerülhetnek utcára. Ennek mértékéről nincsenek adatok, de ez is jelzi, hogy radikális lépéseket nem szabad tenni ebben az ügyben, csak fokozatos átállás lehetséges - tette hozzá.

Az MDF-es Hock Zoltán azt mondta, hogy pártja a kezdeményezéssel egyetért, de 4-6 év kellhet az átálláshoz, ha emellett döntenek. Tudatformálásra van szükség ugyanis, mind a fogyasztóknál, mind a munkaadóknál - magyarázta.

A Fideszt Kontúr Pál képviselte az egyeztetésen, de ő nem kívánt nyilatkozni.

A 2005-ös kereskedelmi törvényt a KDNP elképzelése szerint kiegészítenék azzal, hogy a kereskedők kötelesek lennének munkaszüneti napokon, vasárnap és december 24-én, 14 órától üzleteiket zárva tartani, de ettől eltérhetnének évente legfeljebb 12 vasárnapon. Kinyithatnának vasárnap akkor is, ha ehhez nincs szükség alkalmazottra. Nem kellene bezárni vasárnap a kisebb virág- és édességüzleteket, benzinkutakat sem. Húsvétkor és pünkösd vasárnap azonban ezek az engedmények nem lennének érvényesek, akkor minden zárva lenne - derül ki a tervezetből.

Olvasóink írták

 • 13. miracle 2008. június 13. 16:27
  „Úgy látom, nem érted. Vasárnap pont ugyanannyi erővel le lehet mondani a vásárlásról, mint kedden, bár a vasárnapiról kicsit nehezebb, mert több idő van rá. Ilyen alapon lehet követelni a keddi szünnapot is, meg 3 napos munkahetet.
  Aztán: a KDNP nem azt mondja, hogy fizessük meg rendesen és akkor lehet (mint ahogy meg is kell törvény szerint), hanem hogy egyáltalán ne lehessen, vagy csak úgy, ahogy ők gondolják. Azért mert csak, mert ők a KDNP és ők nem járnak vasárnap boltba, ergo ne járjon más se.
  Aztán: miért jövünk az árammal? Mert IGÉNY van rá, hogy vasárnap legyen áram. Ismered a szót: igény!? Mint ahogy a vasárnapi nyitvatartásra is IGÉNY van, a kereskedő nem hülye nem véletlenül tart nyitva, nem azért van nyitva akkor, hogy ne lehessen erdőbe, meg templomba menni. Na ez a kapcsolódási pont és a lényeg.”
 • 12. mivan? 2008. június 13. 06:03
  „most nem azért, de kibeszélt itt a keddi meg a csütörtöki munkanapról?
  a vasárnap pihenő nap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek munkanap
  vasárnap is lehet dolgozni de azt megkéne fizetni akkor
  sok hülye nem tudom mit jön azzal hogy akkor vasárnap nincs áram, meg orvos stb
  nem erről szól a vasárnapi munkaszünet gyenge elméjüek”
 • 11. miracle 2008. június 12. 17:37
  „És te milyen alapon döntöd el, hogy az eladó dolgozzon kedden, meg csütörtökön - pedig szívesen otthon lenne - oldd meg a vásárlást minden második nap.
  Én nem szórakozásból járok vásárolni, pláne nem vasárnap, hanem mert akkor van rá időm. Magyarul igénylem. Mint ahogy utazni is szeretnék, meg áramot fogyasztani.”
 • 10. nnnn 2008. június 12. 11:40
  „miracle,
  elégszomorú, hogy neked a templomba járás szórakozás
  jól írod semmi köze senkinek hol töltöd el a vasárnapod, de akkor milyen jogon is döntöd el, hogy az eladó dolgozzon vasárnap hogy te plázázni tudjál???”
 • 9. miracle 2008. június 11. 14:56
  „mirror
  aki meg vasárnap a templomokat járja szórakozásképp az látogassa a patikát inkább

  Majd én is beledumálok jó? Meg kezdeményezem a betiltását, jó? Közöd neked v. a KDNP-nek ahhoz, hogy ki hol akarja tölteni a vasárnapját? Na ugye.”
 • 8. mirror 2008. június 11. 11:59
  „hogy lehet összehasonlítani egy ABC-t egy erőmű ÜGYELETÉVEL.
  van Vasárnapi MENETREND, áram, víz, gáz ÜGYELET.
  aki meg vasárnap a boltokat járja szórakozásképp az látogassa a patikát inkább....(bár ott is ÜGYELET van)”
 • 7. todoer 2008. június 11. 11:12
  „A KDNP a kötelező templomba járást mikor akarja bevezetni ?
  A vasárnapi munkáért kapja meg mindenki a megfelelő pótlékot ezt szigorúan ellenőrizzzék a munkáltatónál. Egyébként nem csak a kereskedelemben dolgoznak vasárnap ( közlekedés , áram,víz,gáz szolgáltatók ügyelete, eü, mozi , színház,rendőrség,túzoltók, erőművek folyamatos műszakja stb)velük mi lesz ?Nekik nem jár ?”
 • 6. Balogh Gábor 2008. június 10. 20:09
  „Már megijedtem , hogy vasárnap nem lesz mentő , rendőr , tűzoltó sem . . .
  bégé”
 • 5. miracle 2008. június 10. 19:52
  „Aztán miért szánalmas? Nem fogok bútor, építési anyagok, nagyobb értékű dolgok után munkaidő utáni 1-2 órákban koslatni, mindenhol rohanva, mert mindjárt zárnak. Erre jó a vasárnapi nyitvatartás, az ember rászán 4 órát, végignézi több helyen, megveszi.
  Egyébként nehogy azt hidd, hogy tőlünk nyugatra mindenhol minden zárva van vasárnap.
  A legnagyobb probléma nem ez amúgy sem, hanem hogy egy párt (!) megmondja, hogy nekem mi a jó vásárlás-ügyben. Majd eldöntöm én, oké?”
 • 4. érdekes 2008. június 10. 18:18
  „érdekes, hogy tőlünk nyugatra ezt megtudták oldani, már megint kishazánkban problémás a szabad vasárnap.
  érdekes, eddig senki nem halt éhen tőlünk nyugatra, mert zárva volt az élelmiszerbolt vasárnap
  érdekes, hogy tőlünk nyugatra nem okoz gondot az ha a szükséges vasárnapi munkát ellentételezzék /vendéglátás, és a fürdők, és a szállodák, és a rendezvények,
  és a vásárok, és a színházak stb/
  érdekes ez az egész ország nem csak ez ügyben, mindenben
  és SZÁNALMAS az az ember aki vasárnapját szeretné valamelyik bevásárló központban tölteni...”
 • 3. miracle 2008. június 10. 18:12
  „Akinek meg húsvétkor kifogy a benzin az autójából, az tolja haza?

  Amúgy én meg amiatt nem alszom nyugodtan, hogy szegény papok zsinórban tartják a miséket vasárnap, sőt ünnepnapokon pláne. Gondolom az is be lesz tiltva, ugye? Pótlék rendben van vajon?”
 • 2. Kettős mérce? 2008. június 10. 13:51
  „"Szent Demeter Kegytárgybolt
  nyitva tartás
  hétfőtől vasárnapig 08.00-17.45"

  Forrás: www.dom.szeged.hu

  Miröl is beszélünk???????”
 • 1. Varga Mihály 2008. június 10. 13:46
  „És a vendéglátás, és a fürdők, és a szállodák, és a rendezvények,
  és a vásárok, és a színházak stb.
  Gondolkodjatok!
  Vasárnap az tartson nyitva aki akr.
  Nem ezzel kell megvédeni a dolgozókat, sokkal inkább a zsebbe
  való bérrel, amiből nem lesz nyugdíj.
  Álljanak le a vonatok buszok, repülők tömegközlekedők?
  VMisi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP megkezdte a felkészülést a következő két évre

Június végéig elkészülhetnek a következő két év gazdaságpolitikai és társadalmi javaslatai -… Tovább olvasom