Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Ötpárti összefogás az illetményért

A frakciók képviselői sérelmezték Gyurcsány Ferenc képviselői költségtérítésre és a hiányzások szabályozására tett javaslatát. A kormányfő szerint az átláthatatlan szabályozás irritálja a lakosságot. Répássy szerint az embereket inkább a miniszteri illetmények emelése zavarja.
A csütörtöki házbizottsági ülésen mind az öt parlamenti párt képviselője kinyilvánította, hogy nem vennék szívesen a képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatását.

Irritáló miniszteri bérek

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat és a következő egy év teendőit. Az „új rend" tíz pontja közé sorolta a képviselői költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozásának kialakítását. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében - amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést kérte fel - a miniszterelnök már úgy fogalmazott: mindkét ügy a társadalmat élénken foglalkoztatja és az emberek többségét joggal irritálja.

A házbizottság ülésén többen kifogásolták Gyurcsány Ferenc szóhasználatát is. Répássy Róbert (Fidesz) arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a kormány ellenőrzi az Országgyűlést és a képviselőket, hanem fordítva. Ezzel többek között Gusztos Péter (SZDSZ) is egyetértett. A fideszes politikus azt is felvetette, hogy míg a képviselők tiszteletdíja öt év alatt alig több mint harminc százalékkal nőtt, addig a miniszteri illetményt majdnem 170 százalékkal emelték, és szerinte ez utóbbi is irritálja az emberek többségét.

Rontja a képviselők tekintélyét

Göndör István (MSZP) frakcióvezető-helyettes arról beszélt a házbizottság ülésén, hogy a politikusság is főállású munka, és el kell dönteni, hogy megfizetik-e rendesen vagy azt ajánlják a képviselőknek, hogy keressenek mellette más jövedelemszerző tevékenységet. A hiányzások szankcionálásával kapcsolatban többen megjegyezték, hogy a bizottságok ülésezési rendje miatt képtelenség, hogy a képviselők megfelelő arányban és számban részt vegyenek az üléseken, amelyek többször a frakcióülésekkel és a plenáris üléssel is egy időben vannak.

A frakciók képviselői szerint ezen a területen a kormánynak is lenne dolga, hiszen a bizottságokban az államtitkár, vagy a miniszter helyett köztisztviselők jelennek meg, hogy érveljenek a tárca előterjesztései mellett, de ők a politikai vitában nem tudnak részt venni.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferencnek írt válaszlevelében sérelmezte a javaslatok időzítését, amely álláspontja szerint rontja a Ház és az országgyűlési képviselők egyébként is megtépázott tekintélyét. Emlékeztetett arra is, hogy 2006-ban már szigorították a költségtérítésre vonatkozó szabályozást és megállapodtak arról, hogy folytatják az egyeztetéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kellene végre hinni, hogy az Unió mi vagyunk!

Vendégségben voltunk az uniós „törvénygyárban", az Európai Parlamentben a képviselők… Tovább olvasom