Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ötven éve fejeződött be Nagy Imre pere

Az évfordulóra többek között Sólyom László köztársasági elnök emlékezett az Országos Széchényi Könyvtárban rendezett emlékülésen. Az államfő elsősorban Nagy Imre történelmi nagyságát és az újratemetés jelentőségét méltatta.
Nagy Imre történelmi nagysága azon alapul, hogy nem mondta ki a Kádárt legitimáló mondatot, inkább meghalt - mondta szombati beszédében az államfő. Sólyom László szerint 1989. június 16-a, vagyis a mártír miniszterelnök újratemetése volt a rendszerváltás kulcsa. Ezen a napon nyerte el értelmét és igazolását Nagy Imre áldozata - fogalmazott a köztársasági elnök.

Az államfő szerint az 1956-os forradalomhoz való hűség azon áll vagy bukik, hogy engedjük-e összemosni a szabad Magyarországot az 1989 előttivel. Aki a forradalommal és Kádárral is fenn akarja tartani a folyamatosságot, az nem ünnepelhet tiszta lelkiismerettel. Sólyom László szerint szükség van arra a szilárd erkölcsi mércére, amely nem teszi lehetővé, hogy olyan ember kapjon állami kitüntetést, akinek köze volt Nagy Imre és társai elítéléséhez.

A szombati rendezvényen az államfő mellett részt vett Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Nagy Imre unokái, Göncz Kinga külügyminiszter, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az államfő az emlékülés előtt búcsúlátogatáson fogadta a június 26-án leköszönő főbírót.

Olvasóink írták

 • 8. maci52 2008. június 15. 11:24
  „Isten nyugosztalja.40 évig pont az ő elvtársai még a neve kiejtését is megtiltottákl,most meg ők istenítik.Ilyenek a kommunisták,ezeknek az utódai a mai MSZP-sek.Valaki hisz még nekik??”
 • 7. Cseter János 2008. június 15. 10:11
  „Mi lesz a mai alantas bírói ítéletekkel? Az, hogy tetszik az embereknek, hogy a tolvajok büntetlenűl garázdálkodnak bírói segédlettel? A rendőrség megtagadja a munkát, mert fél a Jogi Maffiától.A "talár" alatt meg gyűlik a szennyes! A sajtó valóban el van hallgattatva! Tessék lássáékból ,közöl olyan szövegelést mi el sem hangzik a polgárok érdekében! Nemrég Győrbe és Sopronban járt a "Jogtündér"(ombudsman) és egy szó sem látott napvilágot a történtekről! Előre megírt forgatokönyvet írt meg a sajtó! Nevet séges olyan üggel foglalkozni aminek semmi értelme már nincs! A valóságot eltussolni az menő e rendszerben!”
 • 6. Franco5 2008. június 15. 09:37
  „Ja, a kommunisták lökdösték ki az erkélyre, mert ők már nem mertek kiállni az istenadta nép elé!”
 • 5. magyarok 2008. június 15. 07:54
  „Azt tudtátok, hogy szovjet állampolgár volt???
  Majd nézzetek utána
  Azt tudták, hogy a ruszikiknak kémkedett????
  A Nagy hŐs”
 • 4. tégla 2008. június 15. 07:36
  „Talán az egyetlen ember volt, akinek a lelkiismerete nem engedett tovább.
  Igenis ezért nemzeti hős, mert ilyen kommunista nincs több!
  Nézz szét ma, Tábornok, ezeknek van becsülete és lelkiismerete?”
 • 3. Tabornok 2008. június 15. 05:46
  „"Az államfő szerint az 1956-os forradalomhoz való hűség azon áll vagy bukik, hogy engedjük-e összemosni a szabad Magyarországot az 1989 előttivel. Aki a forradalommal és Kádárral is fenn akarja tartani a folyamatosságot, az nem ünnepelhet tiszta lelkiismerettel." Sólyom folyamatosan mond hülyeségeket!
  A történelmi események természetesem folyamatosan követik egymást, tehát nem törölhetők ki egyes részek, ha tetszenek az aktuálpolitikának, ha nem . "A múltat végképp eltörölni", az kommunista nóta és nekik sem jött be!”
 • 2. Tabornok 2008. június 15. 05:41
  „Bocsi, jobbosok”
 • 1. Tabornok 2008. június 15. 05:40
  „Tetszik, amikor a jobbosk egy kommunistából csinálnak nemzeti hőst! Nagyon jóóóó!
  Hajrá Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszi ülésszakban dőlhet el a kormány sorsa

A tavaszi ülésszak végén a szocialisták a kisebbségi kormány hatékonyságát igyekeztek bizonyítani a… Tovább olvasom