Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság új elnöke

Megbízatása három évre szól, és július 3-tól lép hatályba. Az új elnökhelyettest jövő héten választják meg az AB tagjai, szintén titkos szavazással.
Paczolay Pétert választották kedden délután az Alkotmánybíróság (AB) új elnökének. A taláros testület elnöke most még Bihari Mihály, akinek július 2-án jár le 9 éves AB-mandátuma, Kukorelli Istvánéval együtt. Az Alkotmánybíróság létszáma így 9-re csökken az új tagok megválasztásáig, de ettől még határozatképes marad.

Az új elnököt az AB tagjai titkos szavazással választották meg a testület keddi teljes ülésén. Paczolay Péter az Alkotmánybíróság ötödik elnöke Sólyom László, Németh János, Holló András és Bihari Mihály után. A három éves elnöki megbízatás lejárta után újraválasztható erre a tisztségre a törvény szerint.

Paczolay Péter 1956-ban született. Az ELTE jogtudományi karán szerzett diplomát. Ezután jogtanácsosként, majd az ELTE jogtudományi karán oktatóként, docensként, később a politológia tanszéken docensként dolgozott.

Közben a szegedi József Attila Tudományegyetem politológia tanszékvezető docense, majd dékán-helyettes volt, 2000 óta az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, tanszékvezetője.

1990. január 1-jétől 1996 novemberéig az Alkotmánybíróság főtanácsosa volt Sólyom László mellett, majd 2000-ig főtitkár. 2000 augusztusától 2005 augusztusáig a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes vezetője, majd 2006 februárjáig vezetője. 2006. február 24-én alkotmánybíróvá választották, mandátuma 2015 februárjában jár majd le. 2007 márciusától az Alkotmánybíróság helyettes elnöke volt.

Az új elnökhelyettest jövő héten választják meg az AB tagjai, szintén titkos szavazással.

Bihari Mihály és Kukorelli István mandátuma július 2-án jár le, így azután 9 tagú lesz egy ideig az Alkotmánybíróság. Ez azonban a határozatképességet nem veszélyezteti, 8 fővel a testület még hozhatna döntéseket, de 7-tel már nem.

Olvasóink írták

  • 3. matriné 2008. június 11. 14:45
    „Naná a hagyományokat ápolni kell! Ezért dédelgetik az "alkotmányt" is nekik nem sürgős ujat alkotni!”
  • 2. CsImre 2008. június 10. 19:13
    „"Helyettes elnök" volt, és most helyette új "elnökhelyettes" lesz?”
  • 1. nyugi 2008. június 10. 16:42
    „Megnyugodtam! Emiatt nem aludtam már hetek óta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset egy budapesti építkezésen

Több embert még keresnek, miután a IX. kerületi Tűzoltó utcában bontás közben leomlott egy épület… Tovább olvasom