Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Paksi erőmű - Tolnában kiemelt projekt a felkészülés a bővítésre

A projekt feladata lesz, hogy a fejlesztések országos finanszírozását előkészítse, és összefogja az önkormányzatok, vállalkozások, nonprofit szervezetek munkáját.
Tolna megye 2014-2020-as területfejlesztési programjában kiemelt jelentőségű projekt a paksi erőmű bővítésére való felkészülés - mondta a programot készítő Hétfa Elemző Központ stratégiai igazgatója szerdán Pakson.

Szepesi Balázs a Tolna megyei önkormányzat konferenciáján hozzátette: a felkészülésben három alapelvet fogalmaztak meg a térségnek. Elsőként, hogy az építkezéshez szükséges infrastruktúra rendben megépüljön, és megtervezzék a közszolgáltatásokat, másodszor, hogy a helyi vállalkozások minél többet tudjanak majd profitálni a beruházásból, illetve, hogy a megépülő infrastrukturális létesítményeket az építkezés után is tudják hasznosítani. 

A szakember hozzátette: a bővítés több ezer embernek ad majd munkát. Mint mondta, jelenleg Tolna megye foglalkoztatásának hatoda kötődik a paksi erőműhöz, amely hét évre vetítve mintegy tízmilliárd forintot ad támogatás vagy helyi adó formájában a helyi közösségeknek. Ez a hétéves ciklusban várhatóan Tolna megyének címzett uniós források egyharmadát jelenti.

Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a konferencián felvetette: ha valóban orosz blokkok épülnek Pakson, érdemes újra gondolni a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi piacának korábbi kapcsolatrendszerét.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Minden hungarikum sikertörténet˝

"A hungarikumok nemcsak nagyszerű dolgok, hanem arról is beszélnek, hogy milyenek is vagyunk mi… Tovább olvasom