Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Palotai Károly is a jelöltek között

Palotai Károly, a Győri ETO olimpiai bajnok labdarúgója, egykori kiváló FIFA-játékvezető is jelölt a Nemzet Sportolója címre. A kormány februárban dönt, ki kerül be a tizenkét tagú társaságba.

sportpolitika

Várhatóan február közepéig dől el, hogy a november 17-én elhunyt Puskás Ferenc labdarúgó-legenda helyére ki kerül be a nemzet sportolóinak 12 tagú csoportjába.
A jelenlegi tagok: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtőröző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó, Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező, Zsivótzky Gyula kalapácsvető.
A megtisztelő cím adományozását először 2004. május 6-án, a magyar sport napja alkalmából tartották meg. A kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó életjáradékot a magyar sport tizenkét, hatvan évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja.
A fenti szempontokat figyelembe véve Kovács István megyei sportigazgató a Nemzet Sportolója címre jelölte Palotai Károlyt, a Győri ETO olimpiai, valamint magyar bajnok labdarúgóját, volt FIFA-játékvezetőt, a FIFA JB egykori tagját. Összesen négy olimpián (1964, 1972, 1976, 1980) vett részt, 3 vb-n bíráskodott (1974-ben a döntő tartalék bírója, 1978, 1982), 2 BEK- (1976, 1981), 1 KEK- (1979), 1 UEFA- (1975), 1 Szuperkupa-döntő (1978) vezetése szerepel többek között a listáján. Számos kitüntetéssel rendelkezik.
A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét az ÖTM szakállamtitkárának kezdeményezésére – a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével, a Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Magyar Sportújságírók Szövetségével mint bíráló szervezetekkel történő egyeztetést követően – az önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti a kormány elé, amely határozattal dönt a jelöltről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem borult a papírforma

Kosárlabda Vasas-Csata MKB-

Euroleasing 54 77 (14–22, 17–10, 12–23,… Tovább olvasom