Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Pancsolt bort találtak Egerben

A természetesnél több mint kétszer több glicerint talált az országos hírű egri Vincze borászat által vizsgálatra beküldött mintában a Borminősítési Igazgatóság, a borászatot ezért 30 napra bezáratta - tájékoztatott Kocsi Emília, az igazgatóság helyettes vezetője csütörtökön.
Vincze Béla, a borászat tulajdonosa az MTI-nek úgy nyilatkozott: fellebbezést nyújt be a szankció ellen.

Kocsi Emília elmondta: a borhamisításnak minősülő eset miatt a hatóság 30 napra bezáratta a borászatot; a szőlőfeldolgozás folytatódhat, ám a borértékesítés tilos. Hozzátette, hogy az ügyben feljelentés is születhet.

Ugyanakkor az eset pikantériájának nevezte, hogy a kiküldött ellenőr nem találta meg a megjelölt tételt a borászatnál.

Az igazgató-helyettes elmondta: a Vincze Borászat Kft. 6 palack eredetvédett egri bikavért küldött be az igazgatósághoz, azért, hogy adjanak ki forgalomba hozatali engedélyt a mintával megegyező, 250 hektoliternyi, a pincészetében tárolt borra.

A borászat a mintához csatolta a hegybíró által kiállított származási bizonyítványt, illetve egy érzékszervi bírálatról szóló határozatot.

Ugyanakkor az egyik palack tartalmának laboratóriumi vizsgálata során megállapították, hogy a bor literenként 21,6 gramm glicerint tartalmaz, noha természetes körülmények között csupán literenként 6-10 gramm lehet ez az érték. Ez azt jelenti, hogy a borhoz, annak feljavítása céljából utólag adagoltak glicerint, ami hamisításnak minősül - mondta Kocsi Emília.

A kiküldött ellenőr viszont nem találta meg a 250 hektoliteres tételt a pincészetben. Vincze Béla azt állította, hogy a bor két másik pincészetben található.

Ezt követően mintát vettek mindkét pincészetnél, illetve abból a borból is, amelyet Vince Bélának a beküldött tétellel megegyező ellenmintaként palackban kellett tárolnia. Előbbiekben nem, utóbbiban viszont újra glicerintöbbletet mutattak ki a vizsgálatok; ezt követően zárták be a pincészetet - ismertette az esetet Kocsi Emília.

Hozzátette: a származási bizonyítvány valóságtartalma is megkérdőjelezhető, hiszen a hegybírónak meg kellett volna győződnie arról, hogy az értékesítésre váró bor valóban megtalálható-e a pincében. Ez utóbbi körülmény felveti az okirat-hamisítás gyanúját.

Végül hangsúlyozta: a további lépésekről akkor dönthetnek, ha jogerőre emelkedett a szeptember 22-én kelt, a pincészet bezárásáról szóló határozat. Ez 15 nap.

Ezt követően akár büntető feljelentéseket is tehet az igazgatóság, a minőségvédelmi bírság összege pedig literenként 3 ezer forint lehet. Vagyis a 250 hektoliter esetében 75 millió forint - mondta az igazgató-helyettes.

Vincze Béla - aki 2005-ben elnyerte az Év borásza címet - az MTI-nek azt mondta: egy barátja kérésére adta a nevét a bormintákhoz, amelyek két másik egri pincészetből származnak.

Barátjának a leadott szőlőért tartozott a két pincészet, amit végül nem pénzben, hanem bor formájában fizettek ki számára - tette hozzá.

A borász ugyanakkor elismerte, hogy elővigyázatlan volt az ügyben.

Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy miért nem találta meg a hatóság a glicerinnel kezelt bort a két másik pincészetben. Arról pedig hivatalosan nem értesült, hogy az általa tárolt ellenmintában viszont kimutatta a glicerintöbbletet a hatóság.

Végül hangsúlyozta, hogy fellebbezést nyújt be a pincebezárás szankciója ellen.

Az MTI csütörtökön nem érte el Eger hegybíráját Tarsoly Józsefet, aki üzenetre sem reagált.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2009. október 01. 21:02
    „Csak hogy tudjátok !!! A fűszerpaprikába + szárított céklát kevernek !!! >>>Nem ólom,nem téglapor,nem brazil miegymás!!! DE nem lehet kimutatni,nem káros,színt adja---viszont olcsóbb--nyerészkedés !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopásra és fajtalankodásra kényszerítette unokaöccsét

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 31 éves férfit, aki a gyanú szerint… Tovább olvasom