Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Pánikszoba

Könnyen lehet, hogy a legbiztonságosabbnak vélt hely a legkegyetlenebb csapda...Négyszintes, csodás lakás egy New York-i felhőkarcolóban. Meg (Jodie Foster) kislányával kettesben költözik be ide. Imádja a hatalmas teret, és nevet a pánikszobán. A lakásnak ugyanis van egy titkos helyisége...
Vasbeton falak és páncélajtó védi, saját rejtett telefonvonala, ételraktára, biztonsági-, önvédelmi- és riasztórendszere van. Ha valaki betörne hozzájuk, van hova bújni. Meg biztos benne, hogy sohasem lesz rá szüksége.

Egy éjjel három férfi tör rájuk. Jól ismerik a lakást, tudják, hogy miért jöttek. Meg a lányával a pánikszobába menekül, de hibázik. Amit a három mindenre elszánt férfi keres, az éppen ott van elrejtve. Összezárva, a szűk, sötét, halálos csapdákkal felszerelt helyen küzdenek meg egymással: hajnalra el kell dőlnie a halálos viadalnak...

Mi a pánikszoba?

A pánikszoba jellegzetes amerikai jelenség. Minél több bűntény történik az országban, annál nagyobb szükség van a bevehetetlennek hitt menedékhelyre. A félelem, a paranoia és a védekező ösztönök hívták életre e furcsa teremtményt, természetesen leginkább azok számára, akik rendelkeznek a felépítéséhez szükséges anyagi javakkal. Bár a statisztikák azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a bűntények száma csökken, „az emberek többsége a rizikótól való félelem miatt cselekszik, és nem maga a rizikó miatt.

A félelem, az üldözési mánia már egyenesen megdöbbentő méreteket öltött" - nyilatkozta Jeff Fryrear, a louisville-i Nemzeti Bűnmegelőzési Intézettől a New York Times egyik cikkében.
Az amerikaiak olyannyira érdeklődnek a magas színvonalú kamerák, a telefon lehallgató-készülékek iránt, hogy a biztonsági őrző-védőszolgáltatások 5 milliárdos iparággá nőtték ki magukat. Dél-Kaliforniában a nagy befolyású üzletemberek körében a nyugtalanság olyan mértéket öltött, hogy rendkívüli módon megnőtt az igény a biztonsági szobák iránt.

Gary Paster az első ilyen szobát 1980-ban építette fel a szórakoztató ipar felkérésére. Míg a 90-es évek elején még csak hatot, ma már több mint hatvan szobát kell elkészítenie évente. Ezek a szobák akár százezer dollárba is belekerülhetnek, hiszen például az elektromágneses zárral felszerelt ajtó a baseballütőtől kezdve a 9 mm-es golyóig mindennek ellenáll.
Az építészek nemcsak a gazdagok és hatalmasságok igényeit elégítik ki, hanem a testületi főhadiszállásokat és különleges lakosztályokat is ellátják a titkosan tervezett és felépített szobákkal. Az okok különbözőek lehetnek: valaki lázadástól vagy földrengéstől, netán a világvégétől fél, néhányan csak egy búvóhelyet keresnek, ha megtámadják őket, mások pedig a javaikat őrzik a betolakodóktól.

A filmbeli helyiséget négy erős beton fal öleli körbe, földbeásott telefonvonallal , mely teljesen független a ház fővonalától, saját szellőző- és megfigyelő-berendezéssel rendelkezik, amely szinte az egész házat behálózza, a világtól pedig csak egy áthatolhatatlan páncélajtó választja el.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népművészeti hét

A népművészeti hét keretében a Csornai Múzeumban ma délután három órakor a szálhúzásos, vagdalásos… Tovább olvasom