Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Papírmentes közigazgatást javasol az SZDSZ

Az államigazgatás mihamarabb álljon át az elektronikus ügyintézésre, és szoruljon vissza a párhuzamos papírhasználat - ismertette javaslatát csütörtöki sajtótájékoztatóján Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.
A liberális párt ezért azt javasolja a kormánynak: vizsgálja meg, hogy hol lehet visszaszorítani a felesleges papírhasználatot, és ez mekkora megtakarítást jelentene a költségvetésnek.

A liberális politikus követendő példaként a XIII. kerületi képviselőtestületet hozta fel, amely havonta 1 millió forintot spórol meg azzal, hogy teljesen átállt az elektronikus ügyintézésre. Gusztos Péter szerint ugyanakkor meg kell változtatni azt a gyakorlatot, amelyet az Országgyűlés Hivatala folytat. Valamennyi képviselő kap egy több, mint félmillió forintos laptopot, ám azokat sokan egyáltalán nem használják. A törvényjavaslatok, a módosító indítványok mind megtalálhatók a parlament weboldalán, ám a képviselők így is hetente több száz oldalnyi nyomtatott dokumentumot kapnak kézhez. Gusztos Péter szerint semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy mindent ki kell nyomtatni, így nincs szükség törvénymódosításra.

A politikus egy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy egy 4 ezer embert foglalkoztató magyarországi bank évente 90 millió oldalnyi papírt nyomtat ki. Az államigazgatásban - ahol lényegesen többen dolgoznak - szintén nem spórolnak a papírral. Csak ennek a papíralapú közigazgatásnak a felszámolása évente több milliárd forint megtakarítást jelentene a költségvetésnek. A papíron kívül ráadásul a nyomtatók, fénymásolók, festékpatronok is - utóbbi ráadásul veszélyes hulladék - óriási költségeket emésztenek fel. Az államnak már most is rendelkezésére áll az az infrastruktúra, amely lehetővé tenné a csak elektronikus ügyintézést - tette hozzá a politikus.

Gusztos Péter emlékeztetett rá, hogy az újrahasznosított papír sem jelent végleges megoldást. A hulladékpapír ugyanis csak 5-10 alkalommal hasznosítható újra, ám a jó minőségű papírhoz ennek legfeljebb 70 százalékát lehet újra használni. A Benelux államokban és Skandináviában már természetes, hogy az államigazgatásban dolgozók csak elektronikus úton kapják meg a szükséges dokumentumokat - tette hozzá a képviselő.

Olvasóink írták

 • 7. maradando 2009. május 14. 16:45
  „Azért 2010 előtt remélhetőleg még kinyomtatják a végkielégitéseket az SZDSZ és az MDF tagjai számára!”
 • 6. redstar 2009. május 14. 16:01
  „Az SZDSZ-nek már kár bármit javasolnia.....”
 • 5. maradando 2009. május 14. 15:04
  „comet. Az SZDSZ a jövő pártja ,mert viziónálja,hogy papirpénz nyomtatásra sem lesz szűkség.Elég a $zámlára elektromos úton átutalni a járandóságokat.A többi meg valóban felesleges papir fecsérelés.Hazugságokat vádakat papir nélkűl is el lehet mondani. És tulajdonképpen igazuk van egy vádirat anyaga papir helyett elférne 1 DVD lemezen,amire ha sor kerül a börtönben bármikor lejátszatható.”
 • 4. flexsnake 2009. május 14. 14:47
  „1. tegnap egy dualcore lapi 18ért kelt el 1 év garival gyári csomagban :D Közbeszerzést meg lehet oldani árverésen :D”
 • 3. flexsnake 2009. május 14. 14:46
  „Ezek hülyék? Pont azért kell annyi papír adminisztrációhoz mert az ügyfelek nagy részének át kell nyújtani egy saját példányt. Legyen minden digitális de akkor biztosítsanak minden lakosnak gépet meg internetet, lássuk melyik olcsóbb....”
 • 2. flexsnake 2009. május 14. 14:46
  „Ezek hülyék? Pont azért kell annyi papír adminisztrációhoz mert az ügyfelek nagy részének át kell nyújtani egy saját példányt. Legyen minden digitális de akkor biztosítsanak minden lakosnak gépet meg internetet, lássuk melyik olcsóbb....”
 • 1. comet 2009. május 14. 13:27
  „meg SZDSZ menteset. A papírszemét eltüntetése a kisebb gond.
  ´Valamennyi képviselő kap egy több, mint félmillió forintos laptopot, ám azokat sokan egyáltalán nem használják.´
  A félmiós laptop beszállítójára kíváncsi lennék. Ja, meg olyanok kellenének a parlamentbe akik nem csak a szavazó gomb nyomogatásához értenek (bár nyilatkozott már olyan képviselő akinek ez is nehéz feladat volt, és a szomszédjának kellett segíteni.).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabusz balesete a XX. kerületben

9 gyerek és két kísérő utazott abban a kisbuszban, amelyik csütörtökön délelőtt ütközött a Budapest, XX. kerület Klapka utca - Knézich utca kereszteződésében. Tovább olvasom