Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Párkeresésben a nő dönt

Tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy párkeresésben a nők választása és szava a döntő.
A legújabb kutatások szerint a nők nemcsak realisztikusabban tudják önmagukat értékelni, hanem az életre szóló partner keresése közben lényegesen válogatósabbak is. Míg ugyanis a férfiak hagyják magukat elvakítani a nő szépsége és vonzereje által, addig a nők sokkal többet adnak az olyan értékekre, mint megbízhatóság vagy státus. 

Berlini, londoni és edinburghi tudósok maguk is feszült érdeklődéssel várták a magányos férfiak és nők segítségével végzett kutatásuk eredményét. Az úgynevezett "fastdating" - gyors randevú - során 20 nőt és 26 férfit figyeltek meg Münchenben. Ennél az ismerkedési formánál a férfiak és nők csak néhány percet töltenek együtt az első találkájukon, amelyet gyakran valamilyen ügynökség hoz létre, s a rövid beszélgetést követően döntik el, hogy akarnak-e még találkozni a másikkal. A kutatók arra kérték a részvevőket, hogy egy kérdőíven sorolják fel párválasztási kritériumaikat. 

Férfiak és nők egybehangzóan állították, hogy a potenciális partner jelleme és egyénisége fontos a számukra. Ám  a találkozó után a férfiak csaknem kizárólag a nő külleme szerint döntöttek, míg a nők a férfiről szerzett összbenyomásra alapozták döntésüket - mondta el Lars Penke, a berlini Humboldt Egyetem pszichológia professzora.  

Penke szerint a felmérés tapasztalatai megerősítik az evolúció-biológia vonatkozó feltevését. Arról van szó, hogy párválasztáskor a nők többet kockáztatnak, mert a szexuális együttlét nyomán teherbe eshetnek, miközben a férfi eltűnhet a porondról. Ezért a nők kezdettől fogva válogatósabbak és - gyakran nem is tudatosan - azt szeretnék megtudni a férfiről, vajon alkalmas-e családalapításra. A megfigyelt férfiaknál viszont a nő vonzereje minden egyéb megfontolást háttérbe szorított,   családszeretet vagy társadalmi státus nem játszott már szerepet -   vélekedett.
 
Azt már Charles Darwin is gyanította a XIX. században, hogy párválasztásnál a nőké a döntő szerep. A férfiak versenyeznek, a nők pedig választanak - írta. Akkor azonban a nők hatalmáról szóló   felismerés egyáltalán nem illett a kor világképébe. 

A professzor szerint azonban nem szabad túlértékelni a kutatás eredményét. A "fastdating" főleg az ismerkedést, és nem a   párkapcsolatot szolgálja. Vagyis a találkozón a szinglik csak arról   döntenek, hogy találkoznak-e újra, és e téren a vonzó nők minden   bizonnyal nagyobb eséllyel indulnak. Az azonban még kérdéses, hogy   ezáltal boldogabbak lesznek-e - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh Tamás őrült országjárása

Cseh Tamás nem tartja magát zeneszerzőnek, inkább amolyan "füttyös inasnak". Abban maradunk, azért a koncert előtt ugyanúgy várom, ahogy szoktuk. Közben még a tél is bekeményít, vagy 15 centis hó esett le néhány óra alatt. Szerencsére azért az autópálya járható volt, Tamásék már fél ötre megérkeztek. A kölcsönös üdvözlés után becuccolunk a BBMMK-ba. Tovább olvasom