Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Parlagfüvet írt és parkosít a MÁV

Idén csaknem 2 milliárd forintot költ parlagfű-mentesítésre, gyomirtásra és parkosításra a MÁV. Ebből október végéig irtják a parlagfüvet és tisztítják meg a gyomnövényektől az állomások környékét valamint a vasútvonalakat.
A vasúttársaság közleménye szerint a következő hónapokban egyebek mellett úgynevezett permetező vonatok járják a vasútvonalakat, és közmunkaprogram is indul a mentesítésre.

A MÁV csaknem 140 millió négyzetméter földterület parlagfű-mentesítéséért felelős. A rendszeres és hatékony irtás érdekében a vasútvonalakat gyomirtó vonatok járják. A speciális vonatok az emberi egészségre ártalmatlan, de a gyomok ellen hatékony szerrel permetezik a sínpályát. A vonatokon mobil meteorológiai állomás jelzi, hogy az időjárási viszonyok lehetővé teszik-e a hatékony permetezést. A speciális vonatok közlekedtetésére 675 millió forintot fordít a MÁV.

A permetező vonatok mellett októberig a vasúti pálya mentén kaszával, az állomásokon kisgépekkel végzik a gyomirtást és a területek gondozását. A vasútállomásokon parkosítanak is, főleg az idegenforgalmi helyeken. A MÁV erre csaknem 250 millió forintot fordít.

A MÁV - a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal kötött együttműködési megállapodása alapján - idén is átfogó közmunkaprogramot indít el. Erre idén egymilliárd forint áll rendelkezésre. A programhoz a MÁV Zrt. a költségek 50 százalékával, azaz 500 millió forinttal járul hozzá. A szükséges pénzügyi fedezet másik felét a szaktárca, a Közmunkatanács és egyéb források biztosítják. A közmunkaprogram a vasúti pálya környezetvédelmi karbantartását célozza, tartós munkanélküliek bevonásával. A program több mint ezer ember 6 hónapos foglalkoztatását teszi lehetővé, s csaknem 10 százalékuk szakképzésben is részt vehet - olvasható a vasúttársaság közleményében.

Olvasóink írták

  • 2. Kolompár Rómeó 2008. június 17. 23:00
    „Inkább a segélyt felvevő szerencsétlen hátrányos helyzetű kisebbséget kellene kiküldeni a domboldalba.”
  • 1. CAESAR 2008. június 17. 11:44
    „A nagyobb hatékonyság érdekében igénybe vehetnék a MAGYAR GÁRDA segítségét is.Vagy már szóltak is nekik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma temetik az Afganisztánban meghalt tűzszerészt

Kedden délután szülőfalujában, a Békés megyei Szeghalmon temetik el a múlt kedden Afganisztánban… Tovább olvasom