Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Parlamenti stop a kormányzati negyednek

341 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül hétfőn hatályon kívül helyezte az Országgyűlés a kormányzati negyed részeként létrejövő épületegyüttes közbeszerzési eljárásáról és a szerződések megkötéséről szóló országgyűlési határozatot.
A kormánykabinet a miniszterelnök javaslatára még január elején döntött a beruházás leállításáról azért, mert kétségessé vált az, hogy határidőre felépülhet-e kormányzati negyed, illetve lévén, hogy egy pályázó maradt, a versenytől várt árcsökkentő hatás sem valósult volna meg. Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el azt a fideszes módosító javaslatot, amelyben a képviselők felkérik a kormányt, hogy az eddig elvégzett munkálatokról és kiadásokról, illetve a még hátralévő kötelezettségvállalásokról június 30-ig készítsen beszámolót az Országgyűlésnek.

A kormányzati negyed tervét Gyurcsány Ferenc még 2006 nyarán jelentette be, decemberben pedig az is eldőlt, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti területen épülhet fel az új negyed. Az akkori tervek szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kivételével az összes tárca átköltözött volna a 2009 májusára megépülő új kormányzati negyedbe, így összesen 5500-an dolgoztak volna az új épületekben. A MeH a jelenlegi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Kossuth téri épületébe költözött volna és 2009-től itt dolgozott volna a miniszterelnök is. A kormány 50 milliárd forintos becsült költségekkel számolt, de ebben már az FVM épületének felújítása is szerepelt. A beruházás idei leállításáig a legnagyobb kiadás a 8,5 milliárd forintos ingatlanvásárlás volt.

A negyeddel járó további kiadások 632 millió forintot emésztettek fel, ebből 533 millió forint dologi kiadásokra, így például tanulmányok elkészítésére ment el, a fennmaradó csaknem 100 milliós összeg pedig munkabérekre. A kormányszóvivő még januárban azt hangsúlyozta: a kormány ugyanakkor továbbra sem tett le arról az ugyancsak körülbelül 10 éves tervről, hogy a kormányzati szervezeteket kiköltöztesse a Parlamentből, így ezek az irodák a miniszterelnökkel együtt még ebben a ciklusban átköltöznek az Országházzal szemben álló földművelésügyi tárca épületébe, méghozzá úgy, hogy az agrártárca is ott marad.

Olvasóink írták

  • 2. csingiz 2008. április 15. 18:41
    „Vagy, talán... meg se szünt...?”
  • 1. csingiz 2008. április 14. 19:21
    „Na végre! Úgy néz ki, újraalakult a HAZAFIAS NÉPFRONT....!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer kilogramm kristálycukrot foglaltak le a vámosok

Másfélmilliárdos pénzmosás és 750 milliós forintos áfa-csalás ügyében nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség… Tovább olvasom