Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Parlamenti vitanap a Munka-Tudás-Tulajdon programról

Nem hangzott el érdemi új információ a kormányfő álltal meghirdetett Munka-Tudás-Tulajdon programról a keddi parlamenti vitanapon. A kormány képviselői megismételték a program már ismert részleteit, a parlamenti pártok pedig nem változtattak korábbi álláspontjukon.
Lamperth Mónika munkaügyi miniszter felszólalásában a munkaerő aktivizálásáról beszélt, illetve a szociális juttatások rendszerének átalakításáról. Eszerint a jövőben nem lenne elég a jogosultság a juttatások megszerzéséhez, hanem feltételekhez - munkavégzés, munkakeresés, tanulás - kötnék a pénz kiutalását. Ezen kívül a kormány könnyítené az alkalmi munkavállalást is a szabályok enyhítésével.

Hiller István oktatási miniszter az Új Tudás programról beszélt, amely például 2009-től három éven keresztül évi 350 millió forintból 100 fővel bővítené a védőnői hálózatot, valamint szintén három éven keresztül évi ötmiliárd forintot fordítana az óvodai és bölcsödei infrastruktúra fejlesztésére és a férőhelyek bővítésére. A kormány ezen kívül extra juttatást adna a hátrányos helyzetű térségekben tanítóknak, illetve a pályakezdő pedagógusoknak is.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára megerősítette, hogy az Új Tulajdonosi Programban elsőként az Állami Autópályakezelő, a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta Zrt. vehet részt, vagyis ezekben a vállalatokban vásárolhatnak részesedést magánszemélyek.

Az ellenzéki képviselők reakcióikban elmondták: nem találkoztak új elemekkel a programokban és kifogásolták, hogy nem kapták meg írásban a program szövegét, így nem tudtak érdemben reagálni rá.

Kóka János, az SZDSZ elnöke borzalmasnak nevezte a témában korábban megismert ellenzéki ötleteket, ugyanakkor szerinte a kormány tervei sem tökéletesek, hiszen sok tényezőt hagynak figyelmen kívül, ezért van még mit dolgozni a programon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év alatt ötszörösére nőtt az autólizing-csalások száma

Az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt a gépjárművek finanszírozásával kapcsolatos csalások száma, noha… Tovább olvasom