Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Pártreakciók Koszovó elismeréséről

Az összes parlamenti párt üdvözli Koszovó függetlenségének magyarországi elismerését.
A kormány szerdán jelentette be, hogy Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét. A Külügyminisztérium eljuttatja a szükséges előterjesztést Sólyom László köztársasági elnöknek, aki várhatóan 1-2 napon belül rendelkezik a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

A Magyar Szocialista Párt egyetért Koszovó függetlenségének elismerésével, ezzel együtt Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak megerősítésére szólítja fel a kormányt a politikai, gazdasági és civil kapcsolatok valamennyi területén. Mesterházy Attila, a párt frakcióvezető-helyettesének közleménye szerint kevés olyan nemzete van a térségnek, amelynek tagjai olyannyira értenék a szerbek mostani érzését Koszovó kiválása miatt, mint a magyar.

A Fidesz szintén üdvözli a döntést a függetlenség elismeréséről. Balla Mihály a párt nevében arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy határozottan lépjenek fel a vajdasági magyar kisebbség jogainak érvényesítésére. Mindent meg kell tenni azért, hogy az ő biztonságuk és nyugalmuk Koszovó elismerése után se szenvedjen csorbát - szögezte le a fideszes országgyűlési képviselő.

A Magyar Demokrata Fórum ugyancsak üdvözli a kormány döntését Koszovó függetlenségének elismerésével kapcsolatban. Ugyanakkor a párt felhívja a figyelmet, hogy ezzel megnőtt a veszélye annak: hogy vadjasági magyarok szerbiai nacionalisták célpontjává váljanak. Véleményük szerint a térség stabilitásának eléréséhez a legfontosabb eszköz, ha Szerbia folytatja az európai integrációs politikát. Az Európai Uniónak pedig mindent el kell követnie, hogy Koszovóban béke legyen.

A Kereszténydemokrata Néppárt örömmel üdvözli, hogy a kormány elismeri Koszovó függetlenségét, de úgy látják, hogy a kialakult helyzet veszélyezteti a délvidéki magyarok biztonságát, éppen ezért nem lehet halogatni tovább az ott élő magyarok állampolgárságának a megadása. Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és Surján László európai parlamenti képviselő közleményében azt írja, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a magyar állampolgárság megadásáról különös tekintettel arra, hogy ez elé sem a szerb kormány sem az EU nem gördít akadályt.

Az SZDSZ már a kezdetektől fogva támogatta Koszovó függetlenségének elismerését, és a vajdasági magyarok speciális helyzete miatt az időzítést is megfelelőnek tartják - mondta a Független Hírügynökségnek Eörsi Mátyás, a párt országgyűlési képviselője. Fontosnak tartják a diplomáciai kapcsolatok kiépítését Koszovóval. A nemzetközi közösségnek támogatnia kell az ország demokratikus fejlődését. A liberális politikus bízik abban, hogy a szerb hatóságok visszaszorítják az agresszót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kamionosok tragikus balesete Szlovákiában

Magyar kamionosokat ért tragikus baleset a dél-szlovákiai Csallóközben szerdán hajnalban. Egy férfi,… Tovább olvasom