Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Paul Newman visszatér a Broadwayre

Csaknem negyven év múltán a közeljövőben visszatér a Broadwayre Paul Newman, az egyik legkarakteresebb amerikai filmszínész.
A hetvenhét esztendős Newman a Yale egyetemen kapott "színészdiplomát", majd 1953-ban szerzett először "saját" néven elismerést a Broadwayn, a Piknik című darabban. Rövidesen befogadta őt a film világa, Hollywood is, ahol azután a legnagyobb sztárok egyike lett, de korántsem öncélúan csillogott.

Filmsikereinek száma lenyűgöző: csak a Magyarországon bemutatott alkotásai is több tucatot tesznek ki. Néhány nagy cím - a teljesség igénye nélkül: Az ifjúság édes madara, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, Macska a forró bádogtetőn, Bilincs és mosoly, Hallgatag ember, Hosszú forró nyár, A nagy balhé, a Pokoli torony és a Rachel, Rachel. Valamennyi filmben nagyszerűen érvényesült markáns arca. A kritikusok mindig is nagyra értékelték, hogy Newman rendkívül sok karaktert képes megformálni őszintén és nagyon hitelesen. Elsősorban ugyan színész, de több filmet is rendezett, köztük a Rachel, Rachelt.

Összesen hétszer jelölték őt Oscar-díjra, legelőször 1958-ban A macska a forró bádogtetőn című filmben nyújtott alakításáért. A díjat - mindjárt életműdíjat - először 1986-ban kapta meg, egy évvel később pedig Martin Scorsese A pénz szaga című filmjében érdemelte ki ezt a megtiszteltetést.

Paul Newman december 4-én lép színpadra a Broadwayn: Thornton Wilder egyik klasszikus darabjában, A mi városunkban játszik majd egy színházi ügyelőt. A darab a tervek szerint január 26-áig fut majd a Both Theatre színpadán. Érdekes, hogy A mi városunkat az év elején játszották a Connecticut's Westport Country Playhouse színházban, amelynek egyébként Newman felesége, Joanne Woodward. az igazgatója (Newman és Woodward már több mint negyven éve él boldog házasságban.)

Ami a filmezést illeti, Paul Newman természetesen annak sem fordított hátat: legutóbbi filmjét, a Road Perditiont tavaly mutatták be és az elmúlt négy évben öt filmmel örvendeztette meg a rajongóit.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barcsi Antal - tanár

Tovább olvasom