Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Páva: Sikeres volt a tubesi demonstrációm

Sikeresnek értékelte tubesi demonstrációját, a hegyen töltött éjszakát Páva Zsolt, Pécs polgármestere péntek reggel.
"Megérte. Elértük, amit akartunk. Sokan figyeltek ránk, sok telefonhívást és sms-t kaptunk, folyamatosan jöttek látogatók, hogy támogatásukról biztosítsanak, és ételt, italt is hoztak nekünk" - mondta újságíróknak a fideszes politikus.

Páva Zsolt egy katonai sátorban éjszakázott Nagy Csaba alpolgármester, Hoppál Péter, Csizi Péter, valamint Kővári János közgyűlési képviselők társaságában, hogy így tiltakozzon a hegyre tervezett katonai lokátor építése ellen.

A demonstrálókat az éjszaka meglátogatta Szili Katalin volt házelnök, szocialista országgyűlési képviselő is, ő forralt bort és pogácsát vitt a sátorozóknak. Ételben és italban egyébként nem volt hiány, erről városi vendéglősök, szimpatizánsok gondoskodtak.

Páva Zsolt megjegyezte: a táborozás nem viselte meg, csak nagyon hideg, mínusz 12 Celsius-fok volt. Bár "szereztek" áramot és a sátrat megpróbálták olajradiátorral felfűteni, de mínusz 5 foknál nem lett magasabb a hőmérséklet. Később elment az áram, így a fagy ellen a vastag ruhák és hálózsákok, s a közelben gyújtott tábortűz jelentett védelmet.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz vezetésének mi az álláspontja a tubesi lokátorberuházással kapcsolatban, s ő személy szerint kapott-e valamilyen ígéretet arra, hogy a radar esetleg nem épül meg, ha pártja kormányra kerül, a polgármester azt mondta: "ez elsősorban pécsi ügy, a Fidesz vezetéséből erről még senkivel sem beszéltem".

"Természetesen akkor is küzdeni kell tovább, ha a Fidesz kormányra kerül és ez az őrült ötlet megmarad" - jegyezte meg.

Páva Zsolt szerdán jelentette be, hogy a lokátorberuházás elleni tiltakozásul a csütörtökről péntekre virradó éjszakát többedmagával a hegyen tölti, az önkormányzat pedig sorompóval záratja le a Tubesre vezető utat, így akadályozva az építkezés megkezdését.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom pénteken reggel és délután is "városvédő kirándulást" szervez a hegyre, erre szocialista politikusok, köztük Szili Katalin és Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő is jelezte részvételét.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A Honvédelmi Minisztérium a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

Olvasóink írták

 • 6. bo 2009. december 19. 10:57
  „5- Persze, csak Téged becsuknak, feltéve, hogy nem vagy cigány!:-))))”
 • 5. Lutetia 2009. december 19. 08:46
  „Ha Szili Katalin és Páva Zsolt fittyet hányhat egy jogerős ítéletre, akkor ugye én is megtehetem ezt?”
 • 4. Agyalapi 2009. december 18. 15:55
  „Szebb a páva, mint a pulyka... Ez is bizonyítja, hogy a fideszeseknek semmi sem drága. Legyünk balkáni ország, a fontos, hogy ők kerüljenek a húsos fazékhoz, aztán ha jól laktak, utánuk az özönvíz.”
 • 3. igazságkereső 2009. december 18. 12:13
  „Azért milyen érdekes is az élet! Dr.Szili Katalin parlamenti képviselő,nem oly rég még a Parlament elnökeként miért is nem tudott hatékonyabb lenni?!Komolyan mondom, azaz írom, hogy ez nem több látványtervezésnél!Bizony jó lenne most már valóban 10 millió ember életkörülményeinek javításával is foglalkozni,mert a jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy Albánia - bocsánatot kérek az albánoktól!- szintjére süllyedtünk, azonban az árak és adók azok sikeresen felkúsztak nyugat-európai szintre.Ebben kellene most már igazán aktívnak lennie Dr.Szili Katalinnak és a többi parlamenti képviselőnek!Tényleg: ideje lenne a látványtervezést befejezni,mert ettől még a számlákat a munkanélküliek aligha tudják befizetni,le kell állítatni végleg a lakáselárverezéseket,mert az emberek többsége önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe.Ezzel kellen végre foglalkozni, ez a feladat és ez nem is kevés -hogy némi parafrázissal is éljek hozzászólásomban -!”
 • 2. bo 2009. december 18. 10:14
  „Étel-italból nem volt hiány! Ezek még ott is dőzsölnek!”
 • 1. sauron2 2009. december 18. 10:03
  „Páva sem jobb a többinél, ha ők is az éjszaka leple alatt építettek sorompót!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készenlétben állnak a jégtörő hajók

A rendkívül hideg időjárás miatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság… Tovább olvasom