Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Pavlovits Dávid: A szórakoztató Kafka

Pavlovits Dávid gitárművész Franz Kafka Amerika című kötetéről beszél.
„Nagy rajongója vagyok Kafkának, bár – s ezt mindig azonnal hozzá kell tennem – Kafkáról meglehetősen egyoldalú kép él az emberekben, talán épp az Átváltozás című novellája miatt. Ez ugyanis kötelező olvasmányként majd mindenkihez eljut, és pusztán nyomasztó, lidércnyomásszerű képet fest alkotójának világáról, akinek pedig sokszor lenyűgöző humora, melegsége és fantáziája van. Csakhogy mindez gyakran éppen a kevésbé ismert műveiben nyilvánul meg, például egy-két oldalas novelláiban, napló vázlataiban és Amerika címen megjelent poszthumusz regényében.

A regény egy 16 éves fiatalemberről, Karl Rossmannról szól, akit szegény szülei Amerikába küldtek, mert elcsábította egy cselédlány, és gyereket szült tőle. Rögtön az elején a hajóról pillantja meg a Szabadság-szobrot, 'mely tündöklő napsütésben tárult eléje, (...) s alakja körül szabad szelek fújtak.' Ezt most hogy értsük? Őszinte, naiv lelkesedés? Vagy itt is finoman ironizál? Nem lehet pontosan tudni. Ilyen az egész regény, amely Kafkának az egyik legpozitívabb, legreménytelibb hangvételű írása.

Bár maga sohasem járt a tengerentúlon, képzelőerejének és egyik kedvenc olvasmányának, Franklin önéletrajzi írásainak segítségével olyan megdöbbentően hiteles képet fest többek között New Yorkról, Oklahomáról és az ott élő emberek mentalitásáról, hogy egy ott élő sem írhatná le jobban. A regény töredékesen maradt fenn, nyolc fejezetéből nyilvánvalóan hiányzik még legalább kettő, bár érdekes módon az utolsó fejezet elkészült, bár az is befejezetlen maradt. Ettől függetlenül egy kerek, egész mű benyomását kelti, mely roppant szórakoztató olvasmány, ezért is ajánlom mindenkinek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszva gyógyulnak a Gézengúz Házban

Tavasz óta új helyen fogadja a születési károsult babákat és szüleiket a győri Gézengúz Alapítvány.… Tovább olvasom