Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

PDSZ: egyszerre vezessék be a pedagógus-életpályamodell minden elemét!

A szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel - véli a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.
PDSZ: egyszerre vezessék be a pedagógus-életpályamodell minden elemét!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri a kormánytól, hogy egyszerre vezesse be a pedagógus-életpályamodell minden elemét - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke vasárnap az MTI-vel arra reagálva, hogy nem sokkal korábban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette: lesz pedagógus béremelés szeptember 1-jétől.

Mendrey László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodellhez hozzátartozik nemcsak a munkaterhelés növekedése és munkájuk minősítése, hanem a béremelés is. Ezzel összefüggésben az érdekvédő meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, szeptember elsejei, illetve jövő évi ütemezéssel, miközben a terhelésük már ez év szeptemberétől növekszik.

A PDSZ elnöke mindemellett "megnyugvással vette tudomásul" a béremelés tényét, de annak mértékét szerinte mindenféleképpen össze kell hangolni a pedagógusok terhelésével. Annak a véleményének adott hangot, hogy az életpályamodellnek a kormány szándéka szerinti ütemezése a törvény módosítását, illetve az életpályamodell átdolgozását kell, hogy maga után vonja.

Mendrey László rámutatott: a PDSZ határozott álláspontja szerint az életpályamodellt azért kell módosítani, mert annak minden eleme kizárólag egyszerre, azonos időpontban vezethető be. Nem elfogadható ugyanis, hogy a pedagógusok terhelése nő szeptembertől, de az ehhez törvényileg rendelt bérnek most csak a felét kapják meg, a többit később - érvelt.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra: az életpályamodell alapján a pedagógusoknak heti 22 tanórájuk lesz, azonban további négy órában kell egyéb foglalkozásokat, például szakkört tartaniuk, illetve ügyelniük az iskolában - anélkül, hogy túlóradíjban részesülnének -, összesen pedig heti 32 óra erejéig lesznek beoszthatóak.

PSZ: a szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel

A szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel, amelyet nem csak a tanárok, hanem a pedagógiai szakszolgálatok és a szakmai szolgálatok munkatársai is megkapnak - reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke vasárnap az MTI-nek arra, hogy tisztújító kongresszusukon jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter: szeptember 1-jétől lesz pedagógus béremelés.

A tanácskozáson túlnyomó többséggel újraválasztott elnök azt mondta, egyelőre az a biztos, hogy szeptembertől a béremelés felét megkapják, a Nemzetgazdasági Minisztériumban pedig a jövő héten végeznek számításokat arról, hogy a másik részét jövőre milyen időzítéssel folyósítják a pedagógusoknak.

Galló Istvánné úgy fogalmazott: ahhoz képest, hogy sok helyütt lehetett hallani olyan nyilatkozatokat, hogy csak jövő januártól emelik meg a béreket, a szeptemberi béremelés "a semmihez képest mindenféleképpen több", azonban csak a pontos számítások mutatják majd meg, hogy az egyes kollégák számára ezek mekkora összegek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az életpályamodell bevezetésével megszűnik a túlóradíj kifizetése, ezáltal megeshetne, hogy egyesek a most szeptemberi béremeléssel mindössze az eddigi túlóradíjukat kapnák meg. Ezért előfordulhat, hogy a túlóradíjak fokozatos kivezetését javasolják, erre vonatkozó átmeneti rendelkezéseket kezdeményeznek, mivel nem engedhető meg, hogy az állandó rendszeres túlórát végzők az új munkaszervezési forma bevezetésével rosszabbul járjanak társaiknál a béremelés tekintetében - mutatott rá.

Hozzátette: az eseti helyettesítést sem fizeti majd az új rendszer, ezt a heti 26, illetve 32 óra terhére kell majd ellátni. Az új bérekről felelősen azonban csak akkor lehet nyilatkozni, ha pontosan látják a számadatokat - jegyezte meg.

A PSZ elnöke úgy vélekedett, biztos, hogy lesz bérfeszültség a pedagógusok és az iskolákban nem pedagógiai munkát végzők között, ugyanis utóbbiak - akik országos szinten mintegy 40 ezren vannak - nem kapnak béremelést. A kormány azonban kezdetektől fogva világossá tette, hogy első lépésben a pedagógusok keresetét kívánja rendezni - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a béremelést igyekszik végrehajtani a közszféra egészében, ami a pedagógus sztrájkbizottság eredeti követelései között is szerepelt, így "valami abból is megvalósul".

Kitért arra, hogy a PSZ mindig meghívja az aktuális minisztert az ötévenként rendezett tisztújító kongresszusára, így véletlen az, hogy éppen akkorra esett Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár részvétele a rendezvényükön, amikor megszületett a kormány döntése a pedagógusok béremeléséről. Véleménye szerint a kormányzati képviselők megjelenésének másik üzenete az, hogy szakszervezetük "nem megkerülhető" a közoktatásban.

Olvasóink írták

 • 3. Arnika 2013. július 02. 17:03
  „1. igazságkereső 2013.06.30. 21:13
  Ahogy ezt a központi büdzsé engedi, hiszen Mendrey úr is nagyon jól tudja, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány miként ürítette ki ügyvezetőként az államkasszát Teddynek és társainak,
  Bocsi, de nem igaz 2010-ben nem hiánnyal, hanem +-al vette át Fidesz a "kincstárt".
  Csak nagyban kussolnak róla.”
 • 2. palimadar 2013. június 30. 21:19
  „" Véleménye szerint a kormányzati képviselők megjelenésének másik üzenete az, hogy szakszervezetük "nem megkerülhető" a közoktatásban. "

  Mulatságosan naív Gallóné...
  Egyszerű PR-fogás.”
 • 1. igazságkereső 2013. június 30. 21:13
  „Ahogy ezt a központi büdzsé engedi, hiszen Mendrey úr is nagyon jól tudja, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány miként ürítette ki ügyvezetőként az államkasszát Teddynek és társainak, no meg a többieknek! Ne legyen szelektív az emlékezet a PDSZ vezérkarában sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készenléti rendőröket vezényelnek a Balatonra, a Tisza- és a Velencei-tóhoz

Az országos rendőr-főkapitány utasítására csaknem 140 rendőrt vezényelnek át Fejér,… Tovább olvasom