Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Pécsi lövöldözés: egy sérült a héten, kettő a jövő héten hazamehet

Feltehetően már ezen a héten elhagyhatja a kórházat a múlt hét csütörtöki pécsi egyetemi lövöldözés egyik sérültje, a másik kettő a jövő héten mehet haza.

Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója hétfőn újságíróknak azt mondta: a sérültek fokozatosan gyógyulnak, állapotuk kielégítő. A lábán és lágyékán sérült 36 éves oktató már szerdán távozhat. Az 54 éves, lábon lőtt takarítónőre újabb műtét vár, ő az ötször meglőtt 19 éves hallgatóval együtt várhatóan a jövő héten hagyhatja el az intézményt.

Németh Péter, az egyetem orvostudományi karának dékánja az MTI-nek arról is szólt, hogy a sérülteknek jó esélyük van a teljes felépülésre. Megjegyezte, az életveszélyes sérüléseket szenvedett diák már ma felülhet, amely különösen annak tükrében jó hír és nagy eredmény, hogy csütörtökön perceken múlt az élete. Konkrétan azon, hogy a traumatológiai centrumba szállításakor felszerelt műtővel, bemosakodva várta egy képzett sebészcsoport.

Független szakértők vizsgálják a pécsi ámokfutó elmeállapotát

Nem a pécsi egyetem igazságügyi orvostani intézetének szakemberei, hanem független szakértők végzik el az egy ember halálával és három súlyos sérülésével járó csütörtöki pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottjának elmeorvosi vizsgálatát.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ezt vasárnap azzal indokolta, hogy a nyomozó hatóság a két független szakértő felkérésével még az elfogultság látszatát is el akarja kerülni.

A rendőr százados megjegyezte: az elmeállapot olyan, büntethetőséget meghatározó tényező, melyben a végső szót szakértői vélemények alapján csakis a bíróság mondja ki. Amit a gyanúsított a szakértőnek elmond, nem tekinthető vallomásnak, és bizonyítási eszközként sem lehet felhasználni az eljárásban.

Zsobrák Péter hangsúlyozta, hogy a rendőrség által eddig felkért szakértőknek azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy a gyanúsított egészségügyi és pszichés állapota a fogdai elhelyezést lehetővé teszi-e, ennek megfelelően először a fogdában, majd a büntetés-végrehajtási intézményben helyezték el.

A szóvivő szólt arról is, hogy a rendőrség birtokában nincs olyan dokumentum, amely bizonyítaná: a lövöldöző rendszeres pszichiátriai kezelés alatt állt volna.

A sérültekkel kapcsolatban kitért arra, hogy őket még nem tudták kihallgatni, de megteszik, amint arra lehetőség lesz.

Hangokat hallott az ámokfutó pécsi egyetemista

A pécsi ámokfutó évek óta depresszióban szenved, gyakran hall különböző hangokat, melyek valódiságát ő maga is kétségbe vonja - mondta a Népszabadságnak Huszár András, egyik a két pszichiáter közül, akik a lövöldözés után néhány órával elvégezték G. Ákos sürgősségi elmeszakértői vizsgálatát.

Az eredmény szerint a lövöldözőt kínozta az is, hogy tizenéves kora óta nem volt barátja; úgy érezte, ismerősei csúfolják, összesúgnak mögötte. Panaszaival több pszichiátert is felkeresett, ám sosem kapta meg a számára szükséges komplex, skizoid jellegű panaszait is feltáró kezelést: az orvosok beérték azzal, hogy antidepresszánsokat írtak föl neki, ez viszont hozzájárulhatott az állapota romlásához.

A bűncselekmény napján az ámokfutó ismét hangokat hallott, és úgy érezte, hogy társai megjegyzéseket tesznek rá - írja az RTL Klub.

Előzetesben G. Ákos, a pécsi ámokfutó egyetemista

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság az egy ember halálával és három súlyos sérülésével járó csütörtöki pécsi lövöldözés gyanúsítottját szombaton.

Hajdú István, a városi bíróság elnöke a helyszínen arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a bíróság harminc napra rendelte el a több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsított 23 éves fiatalember letartóztatását.

Visegrády Zoltán, a lövöldöző ügyvédje közölte: védence sem előzetes letartóztatásakor, sem két nappal ezelőtt nem volt abban az állapotban, hogy vallomást tegyen, de ez valószínűleg a jövő héten megtörténik.

Hangsúlyozta, amit védence neki a bűncselekményről, annak indítékáról elmondott, ügyvédi titok. Annyit azonban megjegyzett, hogy egy "irracionális cselekménynél ne keressenek racionális okokat, azok ugyanis nincsenek".

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi vezethetett idáig, a tragédia bekövetkezéséig, az ügyvéd azt válaszolta: nem tudja, megítélése szerint ez egy nagyon hosszú folyamat. Úgy vélte, meg kell vizsgálni, mi történt a gyanúsítottal az elmúlt évek során. A vizsgálatnak ki kell terjednie a családdal és mások mellett az orvosával való kapcsolatára is.

Visegrády Zoltán a védence beszámíthatóságát firtató kérdésekre úgy reagált, hogy azt nem az ő tiszte megítélni, ennek megállapítására igazságügyi elmeorvost rendelnek ki.

G. Ákos válogatás nélkül ölt

Vaktában lövöldözött G. Ákos a pécsi egyetem tantermében, meséli az életveszélyesen megsérült diák.

A vérengzés után azt mondta: kivégeztem őket, hívhatjátok a rendőröket. Míg rájuk várt, sírva fakadt - írja a Bors.

Előzetesbe kerülhet a pécsi ámokfutó egyetemista

Szombaton dönt a Pécsi Városi Bíróság a pécsi egyetemi lövöldözéssel gyanúsított fiatalember előzetes letartóztatásáról.

A Pécsi Tudományegyetemen egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is. A gyilkost a rendőrök elfogták.

Látens skizofrén a pécsi ámokfutó egyetemista

A Pécsi Tudományegyetem rektora úgy tudja, hogy az első vizsgálatok szerint látens skizofrén az a 23 éves hallgató, aki csütörtökön délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és többeket megsebesített az intézményben - közölte a TV2 Tények című műsora pénteken.

Gábriel Róbert rektor azt mondta, hogy az elsődleges vélemények szerint egy látens skizofréniában szenvedő embernél aktiválódott a betegség; "egy aktív státuszba került és ez okozta ezt a tragédiát".

A műsorban közölték: ha ez így van, elképzelhető, hogy a tettest nem is lehet felelősségre vonni. Mint elhangzott, a hallgató már azelőtt is járt pszichiáterhez, hogy megkapta a fegyverviselési engedélyt. A rendőrség szerint a pszichiáter nem tudhatott arról, hogy a fiatalember ilyen engedélyt kapott, ha erről tudott volna, szólnia kellett volna.

Gábriel Róbert az eset körülményeiről elmondta: a hallgató elkésett az óráról, ezért úgy érezte, hogy a társai rossz szemmel néznek rá. Ekkor még nem volt megtöltve a nála lévő fegyver, "az incidens" után határozta el, hogy megtölti azt. Kiment a mellékhelyiségbe, megtöltötte a fegyvert, majd visszatért a terembe és lövéseket adott le.

A Tények közlése szerint a vérvétel kimutatta, hogy az elkövető aznap nyugtatót, előző nap pedig antidepresszánsokat vedd be.

Mint elhangzott, a fiatalember összesen kilencszer lőtt. A csoporttársát, aki meghalt, két lövés érte, a másik 19 éves fiúból öt golyót operáltak ki, ő túlélte a történteket. A tettes a takarítónőre és a laboránsként dolgozó férfira is egy-egy lövést adott le az engedéllyel tartott pisztolyával.

A biztonsági kamerák rögzítették a pécsi egyetemista ámokfutását

Biztonsági kamerák rögzítették annak az eseménysornak egyes részleteit, melyek lövöldözéssel és egy ember halálával, valamint három ember súlyos sérülésével végződtek a pécsi egyetem biofizikai intézetében csütörtökön.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken azt közölte, hogy a nyomozók a felvételek és a tanúvallomások alapján össze tudják rakni azt a "mozaikot", melyből kiderül, pontosan mi és hogyan történt a gyógyszerészhallgatók laborgyakorlatán.

A rendőr százados arról, hogy mi látható az épületben elhelyezett biztonsági kamerák felvételein, s mit mondtak a tanúk, nem kívánt beszélni. Annyit jegyzett meg: a vizsgálat természetesen kiterjed az eset előzményeire, az elkövető magánéletére, családi körülményeire is.

Megtagadta a vallomást a pécsi ámokfutó egyetemista

A Pécsi Tudományegyetem rektora szerint az ámokfutó G. Ákos késett az óráról, és azt hitte, társai ezt rosszalják, ezért kiviharzott, majd egy pisztollyal tért vissza. A rendőrség szerint zörgött és zajongott, ezért kiküldték az óráról. A támadót kihallgatták, de megtagadta a vallomást. Az életveszélyes sérült magához tért.

Kihallgatták csütörtök este a pécsi egyetemi támadás elkövetőjét, de az ámokfutó megtagadta a vallomást, közölte a pécsi rendőrkapitányság szóvivője.

Összesen két tár és negyvenegy lőszer volt a lövöldöző gyógyszerészhallgatónál csütörtökön, mikor a rendőrök elfogták a Pécsi Tudományegyetemen. A rendőrök még nem tudják, hogy pontosan hány lövés dördült.

Emlékezés

Az épület lépcsője előtti járdát gyertyák, mécsesek borítják, a helyszínen láthatóak az elhunyt kaposvári fiatalember fotói és olvasható az a szöveg, melyben az egyetem külföldi hallgatói fejezik ki megdöbbenésüket és részvétüket az ámokfutás miatt. A megemlékezést csütörtök estére a hallgatói önkormányzat szervezte, azon mintegy kétezren vettek részt. A biofizikai intézet egyelőre zárva van, az MTI munkatársa a helyszínen kívülről azt látta, hogy takarítanak a helyiségekben. Az egyetem épületeire fekete zászlókat tűztek ki. A felsőoktatási intézményben egy 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost a rendőrök elfogták.

Pszichiátriai kezelés alatt állt az ámokfutó pécsi egyetemista?

A PTE biofizikai kutatóintézetében történt lövöldözésben egy 19 éves gyógyszerészhallgató fiú a helyszínen meghalt. Egy másik, 19 éves fiatalember életveszélyesen megsérült, súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő.

A lövöldözés halálos áldozatát az oktatási minisztérium és Pécs önkormányzata saját halottjának tekinti.

Dakos József dandártábornok, Baranya megyei rendőrfőkapitány a helyszínen elmondta: a vizsgálat eddigi adatai szerint az elkövető mintegy húsz társával együtt laborgyakorlaton vett részt a biofizikai intézetben, egyszer csak felállt és kiment, majd saját fegyverével, egy 9 milliméteres Parabellum lőfegyverrel tért vissza, és lövöldözni kezdett. Még vizsgálják, hogy a tettes hány lövést adott le, de a Parabellum tárjába 15 lőszer fér - tette hozzá.

Bojtor Bernadett, a városi rendőrkapitányság szóvivője helyszíni sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a lövöldözés után a tettes elmenekült a kutatóintézetből és a közeli klinikára ment, ahonnan telefonon feladta magát, így húsz percen belül elfogták.

Összevesztek?

Egy Csongrád megyei, de Pécsett tanuló gyógyszerészhallgató lány, aki nem járult hozzá, hogy a nevét leírjuk, megerősítette a delmagyar.hu-nak azt az információját, hogy a lövöldöző fiú szerdán összeveszett a barátaival, ezért támadt rájuk csütörtökön. Kettejüket lelőtte, a harmadik úgy menekült meg, hogy kiugrott a tanterem ablakán. Az ámokfutó diák ezután – a lány szerint – maga hívta fel a rendőröket. – Nem gondoltam volna, hogy Magyarországon ilyen előfordulhat. Bár lettek volna óráim csütörtökön, de szerdán hazautaztam. Nagyon örülök, hogy így döntöttem – mondta a hallgató, aki diáktársaival telefonon beszélt az esetről, így tudott meg részleteket.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, miután Hiller István oktatási miniszterrel és Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármesterrel a helyszínen tájékozódott az esetről, kijelentette: nem terrorista akció történt, a történtek más bűncselekménnyel nem függnek össze, az elkövető valamilyen személyes ok miatt lövöldözött.

Draskovics Tibor közölte: az elkövető jelenleg nincs kihallgatható állapotban, most hallgatják meg a csoporttársait.

A miniszter nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a tettes orvosi kezelés alatt állt. Mint mondta, az biztos, hogy "voltak gondjai a világgal".

A sérültek állapotáról Draskovics Tibor annyit közölt, hogy egyikük - az életveszélyesen megsérült fiatalember - még a műtőben van, a másik két sérült már elhagyta a műtőt, az ő állapotukat stabilizálták.

Hiller István kiemelte: nemcsak a PTE, hanem az egész magyar felsőoktatás tragédiája az, ami Pécsett történt.

Páva Zsolt polgármester azt közölte, hogy a város csütörtöki közgyűlésén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek a lövöldözés halálos áldozatára.

Győrffy Zoltán, a PTE szóvivőjének tájékoztatása szerint gyertyagyújtást és néma megemlékezést tartanak a lövöldözés áldozatának emlékére este 8 órakor a helyszínen, az intézmény biofizikai kutatóintézete előtt. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a történtek miatt elmarad a bölcsész- és természettudományi hallgatók csütörtök estére meghirdetett gólyabálja, és az eset miatt péntekre tanítási szünetet rendelt el a gyógyszerészhallgatóknak.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke azt mondta az MTI-nek: megkérik majd a lövöldözés ügyében eljáró bíróságot, hogy elrettentő erejű ítéletet szabjon ki az elkövetőre. Megkértek továbbá minden felsőoktatási intézményt, hallgatói önkormányzatot, az oktatókat, dolgozókat, hogy november 30-án, jövő hétfő délelőtt - a támadás időpontjában - gyújtsanak gyertyát intézményeikben.

A gyilkos többször fenyegette csoporttársait

Többször fenyegette társait az egyetemen korábban a pécsi lövöldözés tettese csoporttárásának édesanyja szerint, aki erről csütörtökön este beszélt.

A neve elhallgatását kérő édesanya azt mondta: a fiatalember furcsán viselkedett, több, vele gyakorlatra járó csoporttársának kilátásba helyezte, hogy agyonüti, vagy megfojtja őket. fdgf

Hozzátette: az ő lányát is szidalmazta, szerdán egy ajtót csukott a lábára, aznap este azon gondolkozott a család, hova fordulhatnak segítségért, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.

Az édesanya nem tudta megmondani, mi lehetett a csütörtöki lövöldözés közvetlen kiváltó oka. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy az elkövető többször is kinyilvánította, utálja ezt a kémia gyakorlatot és a tanárt is.

Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a lánya megmenekült. Élete azonban egy hajszálon múlott. Beszámolója szerint a gyilkos rálőtt, de a lövedék megállt a táskájában lapuló pénztárcában.

Gyertyagyújtás az áldozatért

Gyertyagyújtással emlékeztek hallgatók és oktatók a pécsi lövöldözés áldozatára és sérültjeire a tett helyszínén csütörtökön este.

Becslések szerint a hallgatói önkormányzat rendezvényén mintegy kétezren vettek részt, az emberek döbbent arccal, mély részvét mellett, némán sorakoztak a biofizikai intézet előtt, hogy gyertyát, mécsest gyújtsanak az épület lépcsőjénél.

Öt lövedéket operáltak ki a 19 éves fiatalemberből

Öt lövedéket operáltak ki abból a 19 éves fiatalemberből, akit életveszélyesen megsebesített egy 23 éves hallgató csütörtök délben a Pécsi Tudományegyetemen - közölte este internetes kiadásában a Népszabadság.

Az írás szerint a közvetlen életveszélybe került 19 éves hallgató állapotát hétórás műtéttel sikerült stabilizálni. Este fél 8-kor tolták ki a műtőből. Öt lövedék érte a combját és a hasát. Mind az öt golyót eltávolították a számos szakorvost igénylő maratoni műtét során - mondta Németh Péter, az egyetem orvostudományi karának dékánja.

A 36 éves laboráns közepesen súlyos állapotban van, míg az 54 éves takarítónő már túl van az életveszélyen, műtétjük a kora esti órákra véget ért. A 19 éves fiatalember életéért továbbra is harcolnak.

A gyertyagyújtáson mintegy kétezren vettek részt. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
A gyertyagyújtáson mintegy kétezren vettek részt.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Rendőrkapitány: beilleszkedési zavar állhat a háttérben

Nagy valószínűséggel korábbi beilleszkedési zavar állhat annak hátterében, hogy egy 23 éves hallgató maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és többeket megsebesített csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen - erről Korontos Zoltán, Pécs rendőrkapitánya nyilatkozott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Minderre - mint mondta - a tanúkihallgatáson elhangzottak utalnak.

Korontos Zoltán közölte: a legutóbbi információk szerint az elkövető zörgéssel, kopogással zavarta az órát, ezért kiküldték. Valószínűleg szó nélkül távozott a teremből, majd rövid időn belül visszatért és lövöldözni kezdett.

Évfolyamtársa szerint a tettesnek "voltak zűrös ügyei"

A pécsi lövöldöző zárkózott, magába forduló, visszahúzódó személyiség, akinek voltak "zűrös ügyei" - így jellemezte évfolyamtársát az egyik, neve elhallgatását kérő orvostanhallgató csütörtökön.

Az egyetemi hallgató tudomása szerint az elkövető alkohollal kapcsolatos problémákkal is küszködött.

Egy elsőéves hallgató pedig arról tájékoztatta az MTI-t: úgy hallotta, hogy a tettes pszichiátriai kezelés alatt áll. Elmondta azt is, az egyetem hallgatói nem tartanak attól, hogy a Pécsett történtek nyomán esetleg máshol is hasonló cselekményre lehet számítani.

Az elkövető egy lövészklub tagja

Egy lövészklub tagja a Pécsi Tudományegyetemen (PE) történt csütörtöki lövöldözés elkövetője, ezért saját jogon, engedéllyel van fegyvere, egy 9 milliméteres maroklőfegyver - mondta Gábriel Róbert, az intézmény rektora.

A rektor arra a kérdésre, hogy a történtek nyomán fontolgatják-e a biztonsági intézkedések szigorítását azt közölte: ilyen és ehhez hasonló esetek megakadályozására egy egyetemen csak egy repülőtéren érvényes biztonsági előírásokhoz hasonló szabályok bevezetésével nyílna lehetőség, hiszen az előadások nyilvánosak.

Az elkövető az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja volt. A lőegylet vezetője az origonak elmondta: a fiú több nyelven beszél, rendkívül tájékozott, nagyon intelligens ember benyomását keltette. A fiatalember nem régen, október 10-én részt vett egy pécsi lövészversenyen, ahol központi gyújtású pisztoly kategóriában indult.

A helyszínre mostanra megérkezett Draskovics Tibor rendészeti miniszter és Hiller István oktatási miniszter, egyelőre tájékozódnak az esetről.

Négy-öt robajt hallottak a szemközti épületben

Négy-öt hatalmas, robbanásszerű hangot hallottak a Pécsi Tudományegyetemen történt csütörtöki lövöldözéskor az intézmény szemközti épületéből - közölte a történtek idején ott órát tartó egyik tanár.

A pedagógus elmondta: a robaj nem hasonlított lövés hangjára, ezért ilyesmire nem gondoltak, csak azt nézték meg, nem látszik-e a szemközti épületből tűz vagy füst. Miután ilyesmit nem tapasztaltak, folytatták az órát - tette hozzá.

Közlése szerint csak akkor tudatosult bennük, hogy valami súlyos cselekmény történhetett, amikor a rendőrség és a mentők nagy erőkkel megérkeztek a helyszínre.

A tanár elmondta azt is, hogy egyik kollégája ismeri a tettest, akit labilis személyiségnek tart.

A Szegedi Tudományegyetem részvétnyilvánítása

A Szegedi Tudományegyetem megrendülve értesült a Pécsi Tudományegyetemen lezajlott tragikus eseményről, és ezúton hivatalosan is szeretné kifejezni, hogy mélyen együttérez az intézmény minden polgárával.

A Szegedi Tudományegyetem szeretné részvétét kinyilvánítani az áldozatoknak, családtagjaiknak és minden érintettnek, és jelezni, hogy lélekben ott lesz a Pécsi Tudományegyetem mai néma megemlékezésén a résztvevőkkel.

Őszinte részvéttel: Szabó Gábor rektor
A Szegedi Tudományegyetem polgárai

Hiller István azonnal a pécsi egyetemre utazik

Hivatalos programját megszakítva azonnal a pécsi lövöldözés helyszínére indult Hiller István oktatási miniszter - közölte Petrák Béla Tamás, az oktatási tárca kabinetfőnöke csütörtökön.

A tárca vezetője mély megdöbbenéssel értesült a történtekről, tájékozódott a sérültek állapotáról, és részvétét fejezi ki az elhunyt egyetemi hallgató hozzátartozóinak.

Lövöldözés volt a pécsi egyetemen!
Lövöldözés volt a pécsi egyetemen!

A kabinetfőnök elmondta: a miniszter azonnal felvette a kapcsolatot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetőivel és a rendészeti szervekkel is.

Simicskó: brutális erőszak terjed az országban

Azt látjuk, hogy a brutális erőszak terjed az országban, ennek véget kell vetni - reagált a pécsi lövöldözés hírére csütörtöki sajtótájékoztatóján Simicskó István.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke kérdésre válaszolva közölte, hogy egyelőre még nem ismeri az ügy részleteit, de mint mondta, a rend és a biztonság kell, hogy uralkodjon.

Szavai szerint "egy normális országban, egy tisztességesen működő kormány a rendet és a biztonságot garantálja az ott élő állampolgárok számára". Hozzátette, ezen a területen is nagyon komoly változásokat kell elérni.

Kormányszóvivő: a kormány együtt érez a sérültekkel

A kormány megdöbbenve értesült a pécsi egyetemen történt tragédiáról, és együtt érez a lövöldözésben életét vesztett áldozat családjával és a sérültekkel - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Szollár Domokos közölte: az oktatási és a rendészeti miniszter útban van a baranyai megyeszékhelyre, hogy személyesen tájékozódjon az esetről.

A kormányszóvivő közölte: az egyetem aulájában egy diák az ott összegyűlt tömegbe lőtt, és a lövöldözésben egy ember életét vesztette, egy ember életveszélyesen, míg két másik súlyosan megsérült.

Szollár Domokos közlése szerint Bajnai Gordon miniszterelnök negyedóránként kap tájékoztatást az igazságügyi és a titokminisztertől.

A lövöldözés során több diák és egy takarítónő is megsérült. Fotó: MTI
A lövöldözés során több diák és egy takarítónő is megsérült.
Fotó: MTI

Bajnai osztozik az áldozat hozzátartozóinak fájdalmában

Bajnai Gordon miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a Pécsi Tudományegyetemen történt csütörtöki tragédiáról. Minden polgártársammal közösen osztozom az áldozat hozzátartozóinak fájdalmában, és bízom a sérültek mielőbbi felépülésében - áll a kormányfő közleményében.

Bajnai Gordon rögzíti: a kormány minden lehetséges támogatást megad az áldozat családjának és a sérülteknek.

A tettest a rendőrség elfogta, már nem jelenthet veszélyt senkire - írja a kormányfő.

Hozzáteszi, személyesen kért az ügyben részletes tájékoztatást az igazságügyi minisztertől és az országos rendőrfőkapitánytól, és felszólította őket arra, hogy tegyenek meg mindent a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak, oktatóinak biztonsága érdekében, és azért, hogy mielőbb feltárják az eset minden részletét.

Ennek a szörnyű tettnek egyelőre nem ismerjük az előzményeit. Erre nem lehetett felkészülve senki. De ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy minden lehetséges eszközzel tegyünk azért, hogy megelőzzük a hasonló tragédiákat - fogalmaz a miniszterelnök.

Szerinte ehhez nagy szükség van arra, hogy most mindenki megismerje és higgadtan mérlegelje ennek a tragédiának az okait.

Mindenkit sokkoltak a történtek.
Mindenkit sokkoltak a történtek.

Szemlére várják a rendészeti minisztert

A rendőrség továbbra is fenntartja a kordont a pécsi egyetem körül, ahol csütörtökön lövöldözés történt, a bámészkodók azonban mostanra elmentek, délután fél 4-kor a rendőrökön és az újságírókon csak néhány egyetemistát látni az épületnél.

A rendőrök és az újságírók arra várnak, hogy megérkezzen Draskovics Tibor rendészeti miniszter, aki szemlét tart a helyszínen és várhatóan nyilatkozik is. Az egyetem körül sok a rendőrautó, de csend és nyugalom van.

Draskovics: el kell gondolkodni a fegyvertartási szabályokról

El kell gondolkodni azon, hogy elég szigorúak-e a fegyvertartási szabályok Magyarországon - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem szenátusának ülésén, miután Hiller István oktatási miniszterrel és Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármesterrel együtt a helyszínen tájékozódott az intézményben történt lövöldözésről.

Draskovics Tibor kiemelte: nem terrorista akció történt, a történtek más bűncselekménnyel nem függnek össze, az elkövető valamilyen személyes ok miatt lövöldözött.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Pécs önkormányzata saját halottjának tekinti a lövöldözés halálos áldozatát.

Megemlékezést tartanak, a gólyabál elmarad

Gyertyagyújtást és néma megemlékezést tartanak a pécsi egyetemen történt csütörtöki lövöldözés áldozatának emlékére este 8 órakor a helyszínen, az intézmény biofizikai kutatóintézete előtt - közölte Győrffy Zoltán, az egyetem szóvivője.

Győrffy Zoltán tájékoztatása szerint jelenleg mindhárom sérült a műtőben van.

Mint elmondta, az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a történtek miatt elmarad a bölcsész- és természettudományi hallgatók csütörtök estére meghirdetett gólyabálja.

Jelenleg az épület valamennyi bejáratánál rendőrök állnak. A holttest valószínűleg még bent van, miután az orvos szakértők még nem jöttek ki az épületből - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az épület környékén csak rendőröket és újságírókat látni.

Iskolai atrocitások Magyarországon - kronológia

2005. február 16. - Tanárnőjét bántalmazta egy 13 éves diák a nyírvasvári általános iskolában. A fiú, tanítási órán ütötte meg a pedagógusnőt.

2007. január 12. - Kilenc- és tizenegy éves gyerekek támadtak pedagógusukra egy Miskolchoz közeli település általános iskolájában. Az egyik gyerek a tanárnő lábát megrúgta, míg a másik egy fadarabbal püfölte, s egy iskolatáskát is hozzávágtak.

2007. május 17. - Egy szülő megkéselt egy diákot, aki korábban ököllel bántalmazta a fiát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, kislétai általános iskolában. A tanuló könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az MSZP részvétét fejezte ki az áldozat családjának

Részvétét fejezte ki a pécsi lövöldözésben elhunyt hallgató családjának, és gyógyulást kíván a sérülteknek az MSZP frakció nevében Mesterházy Attila. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője csütörtökön az MTI-vel közölte: nehéz a döbbenettől szavakat találni, de az első szó az együttérzésé. Véleménye szerint az erőszak túl sok megnyilvánulásával szemben túl sok türelmet mutatott az ország, ennek véget kell vetni. Mesterházy Attila szerint az erőszakoskodókat el kell kapni, meg kell büntetni, meg kell állítani.

2007. szeptember 28. - Tanárnőjére támadt egy diák a Heves megyei Sirokon. A 13 éves fiú ököllel ütötte meg a pedagógust a község iskolájának épületében.

2008. január 10. - Budapesten, egy VIII. kerületi középiskolában két diák osztálytermi összeszólalkozása torkollott tragédiába, miután az utcán egyikük olyan súlyosan bántalmazta a másikat, hogy a fiú sérüléseibe belehalt.

2008. március 12. - Iskolaigazgatót vert meg a Nógrád megyei Őrhalomban egy házaspár, akik azon háborodtak fel, hogy fegyelmezetlenül viselkedő lányukat a pedagógus elültette a helyéről.

2008. március 21. - Budapesten, egy VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette.

2008. május 6. - Fojtogatta a gyermekeit oktató pedagógust egy szülő a Heves megyei Dormánd iskolájában. Az asszony azért támadt rá a tanárnőre, mert a nevelő egy nappal korábban szóbeli figyelmeztetésben részesítette egy iskolai szabályszegés miatt két gyermekét.

2008. május 13. - Egerben egy szakképző intézet folyosóján, egy diák előzetes szóváltást követően összeverekedett egyik diáktársával. A fiú a verekedés közben elesett és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

2008. május 28. - Berontott egy tanuló anyja Pakson a Gazdag Erzsi iskolába - ahová speciális képességű gyerekek járnak -, és előbb az igazgatónőre támadt, majd az egyik tanárnőt bántalmazta.

2008. május 29. - Egy 16 éves bökönyi fiú ököllel úgy megütötte az öccsét pofonvágó tanárt, hogy a pedagógusnak eltört az orra.

2008. június 9. - Egy 15 éves, hetedik osztályos fiú az egyik nyírbátori iskolában késsel vágta meg egyik osztálytársát, aki könnyű sérülést szenvedett.

Súlyos iskolai lövöldözések a világban - kronológia

2004. november 26. - KíNA: A Honan (Henan) tartományban lévő Zsucsung (Ruzhou) gimnáziumának kollégiumában nyolc középiskolást halálra késelt és négyet megsebesített egy férfi.

2005. március 21. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: A Minnesota állam chippewa indián rezervátum iskolájában kilenc embert agyonlőtt, tizenötöt megsebesített, majd önmagával is végzett egy 17 éves diák. Az ámokfutó internetes fórumokon "bennszülött nácinak", Hitler csodálójának vallotta magát.

2006. október 2. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: Pennsylvania államban, Nickel Mines településen, az amis vallási közösség iskolájában hat halottja volt annak a lövöldözésnek, amely egy túszszedő akció közben tört ki. Az áldozatok között volt az ámokfutó is.

2007. április 16. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: Blacksburgben, a virginiai műszaki egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert (30 diákot és két tanárt) lelőtt, majd önmagával is végzett.(Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése.)

2007. november 7. - FINNORSZÁG: A Helsiniktől 60 kilométerre fekvő Tuusula városában a merénylővel együtt kilencen vesztették életüket egy iskolai vérengzésben. Egy 18 éves fiú lövöldözése nyomán két lány, öt fiú és a gimnázium igazgatónője meghalt. A merénylő végül főbe lőtte magát.

2008. február 15. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: A Chicagótól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen egy fekete ruhába öltözött fegyveres tüzet nyitott egy előadóteremben a diákokra. Hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek. Az öldöklő fiú önmagával is végzett.

2008. március 6. - IZRAEL: Jeruzsálem Kirjat Móse negyedében egy Talmud iskolába behatolt két fegyveres és lövöldözni kezdett. Nyolcan meghaltak, 35-en megsebesültek, végül a két elkövetőt agyonlőtték.

2008. szeptember 23. - A finnország Kauhajokban egy felőttképzéssel foglalkozó iskolában kilenc embert megölt egy húsz éves fiatalember amikor elkezdett vaktában lövöldözni. Az ámokfutó, az iskola egyik diákja volt, önmagával is végezni akart, főbe lőtte magát, öngyilkossági kísérlete azonban sikertelen volt.

2009. március 11. - Stuttgart közelében tizenhét személyt ölt meg egy ámokfutó, aki lövöldözni kezdett Winnenden kisváros középiskolájában. A halottak között tíz diák és három tanár volt. További négy személyt a merénylő menekülés közben lőtt le.

Olvasóink írták

199 hozzászólás
 • 199. őrgróf 2009. december 02. 16:55
  „Tegnap kijött a rendőrség ellenőrizni, minden rendben. Ma meg előveszem és lövök, kedves uborka! Talán nem kellene mindent a rendőrök nyakába varrni.(egyébként Draskovics lemondott, hála Istennek...)”
 • 198. uborka 2009. december 01. 16:38
  „ÉN NEM TUDOMHOGY HOGY VAN EZ, DE FEGYVERTARTÁSI ENGEDÉLY KIMONDOTTAN ORVOSI VIZSGÁLAT.PSZICHIÁTRIAI VIZSGÁLAT EZ EGY NAP RENDŐRSÉGRE LEADNI ÉS ŐK ADJÁK K AZ ENGEDÉLYT TÁROLÁSI HELY ELLENŐRZÉSE UTÁN.....ITT A HATÓSÁG A HIBÁS EGYÉRTELMŰ. MIKOR VOLTAK NÁLA ELLENŐRIZNI?????HOZZÁM HAVONTA. PERSZE, LEHET EZT TÖBSZÖR IS.KÜLÖN A FEGYVERT ÉS KÜLÖN A LŐSZERT DOBOZBAN ELZÁRVA. ITT EGYEDÜL A RENDŐRSÉGEN BELÜL AZ IGAZGATÁSRENDÉSZETI OSZTÁLYÁN KELL KERESNI A HUNYÓT. NEM MOST KELL SZIGORITANI,HISZEN AGYON VAN SZIGORITVA. BE KELLENE AZ ELLENŐRZÉST IS TARTATTNI!!!!!!!!!!! LUSTA RENDŐRSÉG ÉS MÉGNAGYOBB GAZEMBER EBBEN DRASKOVICS. HABÁR A PSZICHIÁTERT IS ELŐVEZETNÉM,HOGY MIKOR?? ÉS MENNYIÉRT ADTA KI AZ ENGEDÉLYT.CSAK ENNYI. SZEMÉT ITT MINDEN, DE EZ MÉG A KEZDET???!!!!!!”
 • 197. liongate 2009. november 30. 11:49
  „Ezzel az országgal?????semmi-itt már rég bolondok háza van,akinek nem inge...”
 • 196. őrgróf 2009. november 30. 11:12
  „Mi is a származása? Ezt nem tudom. Fölvilágosítást kérek!!!”
 • 195. Mathiasking 2009. november 30. 00:38
  „Ez a hír sem semmi:

  Első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a gadnai gyilkosság vádlottját. A férfi legkorábban 30 év múlva szabadulhat.
  A többségében romák lakta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadnán 2007 októberében brutálisan meggyilkoltak egy idős asszonyt. Az akkor 21 éves elkövetőt - egy helybéli cigány férfit - 1 napon belül elfogták a rendőrök. A büntetett előéletű elkövető szörnyű kínokat okozott áldozatának, hiszen késsel összeszurkálta a testét, kinyomta a szemét, levágta a lábát, baltával széthasította a fejét, és ráadásul meg is erőszakolta. Amúgy cigány módra...”
 • 194. dodó 2009. november 29. 21:00
  „"Arra játszanak, hogy bebizonyítsák: elmebajos a gyilkos lövöldöző. 2009. november 29. 19:08

  Még ha nem is nézzük az elkövető származását, akkor is feltűnő az a föleg a kóbi médiumokra jellemző megközelítés, ahogyan minden áron elmebetegnek akarják beállítani a pécsi ámokfutó gyilkost. Illetve nem esünk mi is ebbe a hibába, nem ámokfutó, hanem egy állandó komplexussal élő ember, olyan, amelyek a félelem és a gyűlölet szimbiózisában élik a mindennapjaikat.
  szolgai-naptar-2010

  Évek óta járt idegorvoshoz, mégsem kapott megfelelő kezelést a pécsi ámokfutó, azért, mert mindig másik orvoshoz ment - ezt mondta az RTL Híradónak az a pszichiáter, aki a lövöldözés után megvizsgálta a 23 éves egyetemistát. Huszár András szerint a fiatalember így leplezni tudta kényszeres viselkedését, ami a lövöldözéshez vezetett. Az antidepresszánsokat szedő lövöldöző gond nélkül kapott fegyvert is, ehhez ugyanis nem kellett pszichológiai vizsgálaton átesnie- véli a biztosan véletlenül kijelölt pszichiáter. Az is vicc, hogy egyből közölték a hatalom közeléből puffogó médiumok, hogy magyar állampolgár. n hogy mi azt mondjuk, hogy gyilkolt az idegen. aztán , mikor homályos utalások is a származás felé mutattak, egyből jött a bolonddá nyilvánítás kísérlet. Már nem az a hír, hogy gyilkolt ártatlan embert a jó családi körülmények között élő, de mindig rettegő és csúfolt, gúnyolt fiatalember, hanem mindezek erősítése mellett, hogy mennyire sík hülye. Csak az ne derüljön ki, hogy származása miatt volt vele szemben ellenszenv, illetve a származásából is adódó hozzáállása, viselkedése miatt."”
 • 193. floridaimagyar 2009. november 29. 20:39
  „Ne legyenek elnezoek azt mondva hogy "elmebeteg volt" !!!!!! De azert en azokat az orvosokra is raneznek akik nem megfeleloen kezeltek a csavot - komolyan kell venni a betegeket !!!!”
 • 192. qrumpli 2009. november 29. 16:27
  „moderálva”
 • 191. őrgróf 2009. november 29. 16:06
  „Visegrády ügyvéd - szerintem - már a felmentésén gondolkodik, eléggé elvtelenül. Mi lenne, ha legközelebb ez a
  megzavarodott, neki senki-sem-barátja fiú az Ő gyerekébe eresztene egy tárral? Súlyosan büntetném azokat a lélekbúvárokat is, akikhez eddig járt ( ha járt?) elvenném a diplomájukat- úgy sem értenek hozzá, tehát minek nekik? Mi lesz ezzel az országgal? Itt már tényleg mindenki meghülyült, vagy csak ennyivel kényelmesebb a fejünket a homokba dugni?”
 • 190. Ebgondolat 2009. november 29. 11:09
  „"Két tár és 41 lőszer" Így már mindjárt más! Persze "Délmagyarosan" 40-egy :-)”
 • 189. Ebgondolat 2009. november 29. 08:51
  „"Két tár és 40-ven lőszer volt az ámokfutó" Azt hiszem ez a mondat a Délmagyart és annak újságíróját is minősíti! Néha az az érzésem, ezek párszor megbuktak magyar nyelvből. Szégyen!”
 • 188. liongate 2009. november 29. 08:48
  „A Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói november 30-dikán 11.30-kor gyertyagyújtással emlékeznek meg a tragédiáról,én is ott leszek!:(”
 • 187. Walaky 2009. november 29. 08:29
  „A honvéd korházba járok reuma ügyileg kezelésre Pécsett.
  Az elkövető osztálytársának nagyija szintén fizioterápiára jár, infókat tőle tudok.
  Tehát NEM a rendőröktől és a zügyvédjétől.

  Az a gond, hogy az eddigi bejelentéseket nem vette komolyan a hatóság.
  Röviden ennyi.
  Sajnos bejön az a hozáállás, hogy "ha vér folyk intézkedünk!"”
 • 186. kekeczke 2009. november 29. 07:50
  „negyven-ven ? ? ?”
 • 185. .suhym. 2009. november 29. 06:56
  „2009-11-28
  Gyerekeink Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Álláspont
  Pécsen egy egyetemi hallgató megölte egyik társát. Egy másikat életveszélyesen megsebesített, két másikat pedig súlyosan.

  A pécsi ámokfutó huszonhárom éves. Már nem gyerek - de szörnyű tette alapján nem is igen felnőtt. Valahol megállt fél úton...

  Egerbaktán, az általános iskolában hat tizennégy év alatti gyerek lefogott egy tízéves kislányt. Letépték a ruháit, földre teperték, majd egy seprű nyelével megerőszakolták. Illetve... Nem is tudom, hogyan lehet ezt leírni. Egy seprű nyelét feldugták a nemi szervébe...

  Próbálok visszaemlékezni magam, magunk tízéves korára.

  Igen, szerelmesek voltunk, valószínűleg mindannyian. Három lány is volt az osztályban, három gyönyörű lány: a Boér Erika, a Király Anikó és a Matuska Zsuzsa. Hát mi, fiúk őbeléjük voltunk szerelmesek. De bárhogyan is igyekszem felidézni az akkori időket és emlékeket, bármilyen önsorsrontó őszinteséggel akarom tudni, milyen is volt a tízesztendős szerelem, sehogyan sem akar megjelenni emlékeim között a lányok meztelen teste. Nincsen nemi szerve a tízesztendős szerelemnek. S ha akkori konfliktu­sainkra gondolok, akkor is úgy tűnik, mintha egy másik világban, másik bolygón, másik időben éltünk volna. Ugyanis verekedtünk mi, éppen eleget. Mert a fiúk verekszenek. Valamiért nem múlhat el gyerekkor verekedés nélkül. Hát verekedtünk, sokat. S volt koreográfiájuk azoknak a verekedéseknek. Többnyire - ahogy most visszaidézem - birkózás volt a verekedés. Csak nagyon ritkán ütöttük meg egymást. S ha igen, akkor is pofon csattant. De mégis, inkább a birkózás volt általános. S aki földre került, alulra, az feladta. A felül lévő pedig befejezte nyomban. Mert ha nem így történt volna, hát a körülálló többi fiú leszedi a győztest a vesztesről, és ki is közösíti. Megvolt mibennünk a farkasok törvénye. Ha a gyengébb megadja magát, a másik elvonul.

  A két kaposvári gyerek megkínozta és agyonverte társát. Biztos vagyok benne, hogy az a harmadik fiú megadta magát. Megadta magát, és könyörgött az életéért. Hiába... Egerbaktán nemi szerve lett a tízesztendős szerelemnek. S egy seprűnyél játszotta a főszerepet. S még fel is vették - gondolom, a telefonjukkal - a kislány szenvedését. A megaláztatást. A bűnt és az iszonyatot. S nem vehették fel másért, csak azért, hogy később dicsekedhessenek vele.

  A pécsi egyetemista egykedvűen ölt. Pisztollyal. Vaktában. Mindenkire lőtt, aki mozgott. A világot akarta lemészárolni. Mert csúnyán néztek rá, mert kirekesztették, mert... Hát nem mindegy?

  A gyerekek amúgy kegyetlenek. A gyerekközösség farkas­közösség. Szigorú törvényekkel. Olvassák csak el az Iskola a határont. Vagy Goldingtól A legyek urát. Igen, Golding gyerekei A legyek urában eljutnak az ölésig. Az ölés, a gyilkolás vágyáig és izgalmáig. De Golding gyerekei egy lakatlan szigeten vannak. Oda kerültek, kívül a társadalmon. A törvényeken. Ez a kívül levés, ez a lakatlan sziget, ez a felnőttek nélküliség, ez a törvényen kívül helyezettség szükségeltetik ahhoz, hogy Golding gyerekei állattá váljanak. Hogy Ralph vezetésével meginduljon, megindulhasson a hajsza a szemüveges Röfi ellen...

  Az egerbaktai, kaposvári gyerekek itt élnek köztünk. A pécsi nem gyerek és nem felnőtt is itt él köztünk. S az összes többi is. Akik naponta elkövetik a szörnyűségeket, az iszonyatokat. S vagy kiderül, vagy nem. De egy biztos: köztünk vannak. S nincs háború sem. ,,Béke" van és ,,jólét". A másságot tisztelő, másságkultuszban fetrengő, mélyen ,,civilizált" társadalom a miénk.

  Ezek a ,,gyerekek": mi vagyunk. El sem merem gondolni, mi történne, ha kikerülnének a ,,civilizációnkból". Ha kikerülnének fennhatóságunk alól. Hiszen bennük láthatjuk, hogy vége a világnak. Pedig most még ,,vigyázunk" rájuk. Nem fordulhatunk el. Ezt a halálra ítélt világot mi készítettük. Mosolyogva, büszkén. Legyünk átkozottak.
  Bayer Zsolt”
 • 184. qrumpli 2009. november 29. 06:41
  „Tessék mondani Egy sportlövész mit csinál otthon a fegyverrel ? célbanéz? vagy gyakorol? vagy mér viszi egyálltalán haza?
  Amig dolgoztam a hegesztőpalackot se vittem soha haza.
  A focista viszi a pályát a súlyemelő a súlyokat?”
 • 183. utazó81 2009. november 29. 06:08
  „23 évesen első évét kezdte a gyógyszerészetin.Előtte már két egyetemet elkezdett, de egyiket sem sikerűlt befejeznie.”
 • 182. kékcitrom 2009. november 29. 04:58
  „Nem tett vallomást. Ígérete szerint a jövő héten a bíróságon fog beszélni.
  Biztosan kell ez a hét ahoz, hogy az ügyvédje kiokosítsa mit kell vallania!
  Undorító ez a jogállamiság!”
 • 181. flexsnake 2009. november 29. 03:53
  „moderálva”
 • 180. kerik 2009. november 29. 01:45
  „Valamelyik fórumon olvastam, hogy a skizofiúnak a családja egy übergazdag villányi pincészet tagja...nem tudom igaz-e, de ha igen, akkor ezért mentegethetik.”
199 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhős idő várható, 6-11 fokkal

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint éjszaka egyre többfelé köd képződik, amely… Tovább olvasom