Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Pécsre utazik a Munkácsy-trilógia

Pécsre utazik a Munkácsy-trilógia Debrecenből; Európai kulturális fővárosában április 24-től fél éven át lesznek láthatóak a híres nagy méretű művek.
Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című festmény erre az időszakra a ciszterci rendhez tartozó pécsi Nagy Lajos Gimnázium dísztermébe kerül - jelentette be Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke pénteken a debreceni Déri Múzeum Munkácsy termében.

Mint megjegyezte, a világjáró képeket az ország keleti fele után most a nyugatiban láthatja eredetiben a közönség, Debrecen ezzel kíván hozzájárulni a pécsi EKF-programok sikeréhez.

Lakner Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője közölte: a pécsi helyszín minden feltételnek megfelel a képek elhelyezését illetően.

A monumentális alkotásokat hétfőn kezdik el csomagolni, a hatalmas ládákat tűzoltók emelik ki a kupolateremből. A Golgotát és a Krisztus Pilátus előtt című festményt az elmúlt években többször szállították a tengerentúlra és vissza, de a múzeum tulajdonában lévő Ecce Homo, amely 1930 óta látható Debrecenben, nyolcvan éve nem hagyta el az épületet - mondta az igazgató. A képek csomagolására, szállítására húszmillió forintot biztosít Pécs önkormányzata.

A három alkotás kölcsönadásához mindegyik tulajdonos - Hajdú-Bihar megye önkormányzata, az Amerikai Egyesült Államokban élő Pákh Imre műgyűjtő és a kanadai Hamilton Galéria - hozzájárult.

Lakner Lajos elmondta még, hogy az elkövetkező fél évben sem marad üresen a Déri Múzeum Munkácsy terme: olyan különleges, nagyméretű festményeket helyeznek el, amit legalább harminc éve nem láthatott az nagyközönség.

Az egyik Than Mór Mohácsi csata című, 1856-ban festett alkotása, amely a kassai városházáról érkezik Debrecenbe, és együtt lesz látható a magyar nemzeti történeti festészet másik kiemelkedő alkotásával, Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című, 1879-1880-ban festett alkotásával. Lesz egy harmadik kép is, de arról a jelenleg folyó tárgyalások miatt még nem beszélt Lakner Lajos.

A debreceni Déri Múzeum a hétvégén meghosszabbított nyitvatartással várja látogatóit: a helybeliek mindkét napon 10 és 18 óra között búcsúzhatnak el a fél évre eltávozó Munkácsy-trilógiától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűrésszel támadt rendőrre egy férfi

Fűrésszel támadt az őt igazoltató rendőrre egy 47 éves férfi pénteken Zamárdiban - közölte a… Tovább olvasom