Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Péntek este is kiszámíthatatlan maradt a közlekedés

Változatlan a helyzet: továbbra is teljesen kiszámíthatatlan a vonatközlekedés országszerte. A MÁV és a VDSzSz szombaton ül újra tárgyalóasztalhoz. Budapesten a Déli pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Keletiben elvétve indulnak-érkeznek vonatok, a Nyugati pályaudvar a beérkező, úgynevezett ingavonatokat vissza tudja indítani, de "új" vonatokat nem tud útnak indítani.
Kelet-Magyarországon kitartanak a sztrájkolók, így valószínűleg a csütörtökihez hasonlóan, péntek éjszaka se indul el egyetlen vonat az állomásokról - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Barna István, a VDSzSz helyi vezetője. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a sztrájkolók elszántságát mutatja, hogy a kocsivizsgálók közül már napok óta senki nem veszi fel a munkát, és a jegyvizsgálók között is csak egy-két sztrájktörő akad. Napközben csak néhány személyvonat tudott elindulni, az sem menetrend szerint. Gyorsvonatok, Intercity járatok továbbra sem járnak.

Szombathelyen semmi változás. Főleg a váltókezelők sztrájkja miatt a vasi megyeszékhely a péntek esti műszakváltás után sem tud fogadni és indítani vonatokat. Az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítják a környező települések állomásaira, ahol járnak szerelvények. Zalaegerszegen a forgalmi szolgálatból mindenki felvette a munkát pénteken este, de csak egyetlen jegykezelő dolgozik, úgyhogy a vonatok indulása bizonytalan. Az átmenő forgalom viszont zavartalan.

Bár pénteken több vonat indult el, mint az elmúlt napokban, még mindig kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés Győrnél. A Győr-Celldömölk és a Győr-Veszprém vonalon egyáltalán nem jártak és járnak a vonatok. Budapest és Hegyeshalom felé többnyire elindultak a járatok, de egy-két kimaradás előfordult. Az éjszakai műszakra jelentkezők több mint fele felvette a munkát. Mint azt Gasparik Zsolt, a VDSZSZ helyi vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, Győrben is sokan támogatják a szakszervezet azon elképzelését, hogy karácsonykor is folytatódjon a sztrájk.

A Dél-Alföldön változatlan a helyzet, nem adják fel a sztrájkot a szakszervezetisek és támogatóik. Ezen a héten még egyetlen vonat sem gördült ki a szegedi Nagyállomásról, és kiszámíthatatlan ütemben indulnak el Szeged-Kiskundorozsmáról is a szerelvények. Az éjszakai műszakkezdéskor 30 ember tagadta meg a munkát. A Szeged-Rókusi állomáson dolgozók azonban - 1-2 fő kivételével - nem sztrájkolnak, így nem sok különbség van a vasúti menetrend és a vonatok indulása között. Kecskeméten is kitartanak a jegyvizsgálók. A legfontosabb vonalakon - a Lajosmizse és a Szolnok felé tartón - egyáltalán nem járnak a vonatok. Pénteken egyre kiszámíthatatlanabb volt a szerelvények indulása Kiskunhalas felé is. Veréb Olga, a VDSZSZ szegedi vezetője azt mondta, az emberek egyre jobban hozzászoknak ahhoz, hogy nem járnak a vonatok, szinte senki nem megy ki az állomásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útonálló kamaszokat fogtak el Zalaegerszegen

Megtámadtak egy román fiatalembert Zalaegerszeg belvárosában: ketten falhoz szorították, és elvették… Tovább olvasom