Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Pénteken folytatta erősödését a forint

Belföld - Nemzetközi hatásra erősödött tovább pénteken a forint: az eurót délután negyed ötkor 277,83 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 280,53 forintos, illetve csütörtök éjszaka és péntekre virradóra a nemzetközi kereskedelemben tartott 280 alatti jegyzésekkel.
A forint augusztus 19-én állt utoljára 277 forintos euró jegyzéseken.

A dollárt 206,32 forinton jegyezték péntek délután 1,3469 dolláros euró árfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt 210,14 forinton, az eurót 1,3359 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 210,70 forint a csütörtöki 213,83 forint után. Az eurót péntek délután 1,3188 svájci frankon jegyezték, míg csütörtök délután 1,3128 frankon. Pénteken az euró a kora reggeli 1,3070 körüli svájci frank jegyzésről 1,3200 frank fölé erősödött.

Száz japán jen 244,82 forint volt péntek délután a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 249,18 forint után.

A forint a hét eleje óta folyamatosan erősödik, bár csütörtökön enyhe korrekció állította meg. A forint erősödése a kockázatosabb befektetések iránti piaci hangulat alakulását viszonylag pontosan tükröző euró/dollár árfolyam alakulását, az euró erősödését, a dollár gyengülését követi.

A dollár a Fed kedden nyilvánosságra hozott gazdasági állapotjelentésében foglaltak miatt, valamint újabb mennyiségi gazdaságösztönző, azaz (számla)pénzt a gazdaságba pumpáló intézkedések kilátásba helyezése hatására lépett gyengülő pályára, miközben az eurót az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált aggodalmak enyhülése támogatta az erősödésben.

Az euróval szemben számos, az euróövezet "perifériáját" alkotó ország (Írország, Portugália, Spanyolország, Görögország) kötvénykibocsátásának jó piaci fogadtatása erősítette a befektetői bizalmat a hét első felében.

Ahogy az euró - és a forint - csütörtöki negatív korrekcióját egy, az euróövezet romló gazdasági kilátásaira utaló makrogazdasági mutató, a Markit kutatóintézet beszerzési menedzser indexe váltotta ki, úgy az euró pénteki erősödésére az ifo német gazdaságkutató intézet vártnál jobb üzleti hangulatindexe szolgáltatott okot.

A veszteséges tartományban nyitó európai tőzsdeindexek ennek köszönhetően délután, az amerikai tőzsdei nyitás idején már egy százalék feletti nyereségben jártak.

Az euró erősödését fokozta az amerikai tartós fogyasztási cikkek keresletének váratlan mértékű csökkenésé mutató adatok után a főbb devizákkal szemben gyorsuló ütemben gyengülő dollár.

A dollár/jen árfolyam elérte azt a szintet, amelyen már a piacon szinte biztosra veszik a japán jegybank egy újabbi intervencióját, a svájci frankkal szemben a dollár két és fél év után érte el ismét a paritás alatti 0,98-as árfolyamot, az euróval szemben pedig az idén márciusi szintre gyengült vissza.

A forint erősödése szempontjából kedvező nemzetközi devizapiaci folyamatokról van szó. A Fed által a bankrendszerbe pumpált számlapénz növeli a kockázatosabb befektetésekre (például forint) a nemzetközi piacokon rendelkezésre álló dollár összegeket. Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált bizalom javulása - amit az euró nem csak a dollárral, de a svájci frankkal szembeni erősödése is tükröz - a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát javítja a nemzetközi devizapiacokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvíz látványpalackozó üzem épül Ravazdon

Ravazd - Ásványvíz látványpalackozó üzemet épít 80 millió forintos költségből a Bencés Ásványvíz… Tovább olvasom