Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Pénteken kezdődik az őszi érettségi - 16 ezren jelentkeztek

Pénteken kezdődik az őszi érettségi, amelyre a szaktárca adatai szerint több mint 16 ezer diák jelentkezett. Az írásbeli vizsgák november 7-ig tartanak; az emelt szintű szóbelik november 15 és 19 között, a középszintű vizsgák november 22. és 30. között lesznek. Az érettségizők több mint 80 tantárgyból adnak számot a tudásukról.
A tavalyi évhez hasonlóan a többség idén is az előrehozott vizsgára jelentkezett: középszinten 950-en, emelt szinten 7342-en választották ezt a típust. Ezt követi emelt szinten a szintemelő és az ismétlő vizsga (509 illetve 423 jelentkezővel), középszinten pedig a hagyományos és a javító érettségi (3333 és 2938 diák). Az emelt szintet összességében csaknem kétezren, a középszintet 14 és félezren választották - derült ki a szaktárca tájékoztatójából.

Az október-novemberi vizsgaidőszakban csak a kijelölt középiskolákban és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain szerveznek érettségit. Ezek listája, illetve elérhetőségeik a www.oktatasihivatal.gov.hu, illetve az okev.hu honlapon találhatóak. A tanulói jogviszonyban álló diákok számára ingyenes az első vizsga, illetve pótvizsga, a jogviszony lejárta után viszont fizetni kell. A középszintű vizsgák díját a vizsgát szervező intézmény határozza meg, és oda is kell befizetni azt. Az emelt szintű vizsgák díjáról az Oktatási Hivatal dönt. Ezeket is helyben kell befizetni, az OH utalványán vagy banki átutalással. Az egy vizsgarészből álló vizsgákért 8 ezer forintot, a több részből álló vizsgákért (az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatika kivételével) 12 ezer forintot kérnek - az előbbiek ugyanis 20 ezer forintba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt Mezőtúrnál

Ketten meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek, amikor fának rohant egy autó… Tovább olvasom