Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Péntektől lehet igényelni az energiaár-támogatást

Pénteken megjelennek az űrlapok az energiaár-támogatás igényléséhez, és a jövő héttől több helyen hozzáférhetők lesznek a lakosság számára, közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai szakállamtitkára Noszvajon, az Idősügyi Tanács kihelyezett ülésén csütörtökön.
Jelenleg a lakossági gázárak 40 százalékát a költségvetés, 60 százalékát a fogyasztó viseli. Ez hosszú távon nem tartható, a költségvetés nem tudja elviselni. Nem a gázárat kívánjuk támogatni, hanem a rászoruló lakosságot, mondta Forgó Györgyné.

A részletekről szólva elmondta: Magyarországon 3 millió 800 ezer háztartás van, ebből 3 millióban fűtenek gázzal, vagy vesznek igénybe távfűtést. Ebből kétmillió, azaz a fogyasztók kétharmada lesz támogatott. Igaz nem mindenki egyforma mértékben.

A Magyar Államkincstár levélben értesít minden háztartást az új gázártámogatási rendszer részleteiről és az igénylőlapot is kipostázza december 11-ig. A kérelem benyújtása előtti 3 hónap nettó jövedelme alapján kell számolni. Beleértendő a GYES, GYED, a munkanélküli támogatások, a 13. havi fizetés – de a 13. havi nyugdíj nem.

Jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap átlagos jövedelmét kell feltüntetni. A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni, ezért a kérelembe a személyi jövedelemadóval, a társadalombiztosítási járulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal és a munkavállalói járulékkal csökkentett nettó jövedelmi adatokat kell beírni. A lakásban együtt élő személyek jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

A jogszabály pontosan meghatározza, hogy mi számít jövedelemnek: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó vagyoni érték (bevétel), függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül, ideértve a bármely ország jogszabálya alapján folyósított nyugdíjat. Lényeges, hogy ennek a szabálynak az értelmében a tizenharmadik havi bérrel is számolni kell a jogosultság megállapítása során, ellentétben a tizenharmadik havi nyugdíjjal.

Nem minősül jövedelemnek - így az űrlap kitöltésekor sem kell beszámítani - a tizenharmadik havi nyugdíjat, a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt és az anyasági támogatást.

Nem kell beszámítani továbbá a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, valamint a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást.

Tájékoztatót és a kitöltési útmutatót elérhető a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján

A számítások azt mutatják, egy átlagos 50-60 négyzetméteres lakásnak a gázfogyasztása havonta valamivel több mint 8600 forint. Jövőre ez több mint 13 ezer forintot jelent majd annak, aki nem kap támogatást. A legkevésbé támogatottak 11 ezer forintot fizetnek majd átlagosan havonta, a legrászorultabbak pedig 8400 forintot, azaz kétszáz forinttal kevesebbet, mint az idén. Számukra tehát nem emelkednek a gáz költségei, mutatott rá az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a szociális törvény módosításával lehetővé válik az úgynevezett "feltöltős" vagy "előfizetéses" gázórák felszerelése minden rászoruló részére. Jelenleg szűkebb körben van erre lehetőség, ezért a jövő évtől széles körben alkalmazzák majd, így mintegy 300 ezer családban használhatnak ilyen gázórákat.

A nyugdíjrendszer módosításáról szólva elmondta, hogy a nyugdíj melletti munkavállaláskor nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ez március 1-től lesz kötelező. Eddig ugyan nem kellett fizetni, de a nyugdíj melletti munka ezért nem is számított bele a nyugdíj összegébe. Most egy évi munka után a nettó kereset 0,4 százalékát számolják hozzá a nyugdíjhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom