Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Pénzbetét itt vagy Ausztriában?

Folytatás az 1. oldalról.

– Konkrét példát alapul véve, ha valaki egymillió forintot egy évig nélkülözni tud és folyószámlán szeretné lekötni, itthon kialkudott, fix kamatozás mellett teheti meg – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Antoni Marika, a független UFS Broker pénzügyi tanácsadója. – Ennek kamata 6–7 százalékos, tehát már a lekötéskor tudható, hogy esetünkben egy év alatt körülbelül hatvanezer forinttal lesz magasabb a számlánk egyenlege. Az ezt terhelő kamatadó húsz százalék, azaz tizenkétezer forint, tehát a szeptembertől lekötött pénzhez egy évvel később már csak körülbelül ötvenezer forint plusz jár. Ha azonban euróra váltanánk át az egymillió forintot, az árfolyamkülönbségen nagyobbat bukhatunk, mint a kamatadó összege. Euróban osztrák bankban elhelyezni a pénzt egyedül azoknak érdemes, akik a közös valutában kapják meg a fizetésüket, így elkerülhető a váltás okozta árfolyamveszteség.

Ausztria: 3 százalék

A burgenlandi bankok jelenleg 3 százalékos kamatot adnak egyéves lekötés esetén. Ez egymillió forint esetében 27 ezer forintos kamatot jelent egy év alatt. Jól csak akkor járunk, ha a forint jelentősen gyengül az euróval szemben. Ebben az esetben több tízezer forint is lehet a „nyereségünk”.
– Ausztriában is van kamatadó, de ezt csak osztrák állampolgároknak kell fizetniük – tudtuk meg Robert Klikovitstól, a cinfalvai (Siegendorf) bank fiókvezetőjétől. A kamatadó összege jelenleg a hozam 25 százaléka. Amennyiben valaki magyar állampolgárként helyezi el a pénzét Ausztriában, úgy neki nem kell a hozamok után adóznia. A megtakarítási számla vezetése ingyenes, és a futamidő végén a pénzhez is minden költség nélkül hozzájuthatunk. Ha takarékkönyvben helyezzük el pénzünket, egyszeri 5 eurós „beváltási díjjal” kell számolni. Emellett osztrák vagy nemzetközi befektetési alapokba is el lehet a pénzt helyezni, itt jóval magasabb hozamot érhetünk el, de a kockázat is nagyobb – tette hozzá a banki szakember.

Hosszú távú megoldások

Mint kiderült, az adó itthoni bevezetésének szabályai tudatos választással lehetővé teszik, hogy még sokáig adómentes maradhasson megtakarításunk hozama. Mivel csak az első kamat- vagy hozamfizetés lesz adómentes, a bankok elsősorban a hosszú távra szóló megoldásokat ajánlják az ügyfeleknek, de akinek évekig nincs szüksége megtakarításaira, a betéteknél jóval magasabb hozamhoz juthat a tőkegarantált zártvégű befektetési alapok segítségével. Ráadásul a szeptember előtt vásárolt befektetési jegyek hozama a három-négy éves futamidő teljes egészében adómentes marad. Annak, aki nem tudja, hogy mikor lesz pénzére szüksége, a nyíltvégű befektetési alapok biztosítják a legjobb módszert a kamatadó elkerülésére. Ezek bármikor és több részletben felszámolhatóak, kamatadót kizárólag a szeptember 1-től vásárolt befektetési jegyek hozama után kell fizetni.

Kedvezőbb az életbiztosítás

– A banki befektetéseknél lényegesen kedvezőbbek az úgynevezett befektetéshez kötött életbiztosítások – tette hozzá Antoni Marika. – Ezekre ugyan szintén vonatkozik majd a kamatadó, de az augusztus 31-ig megkötött szerződés teljes tartama alatt – akár tíz évig – bármikor betehet vagy kivonhat pénzt a kamatadó megfizetése nélkül. Így tehát ezen befektetési formával rendelkezőknek adóelőnyük lesz a banki megtakarítással szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria

1 (0) Magyar-

ország 2 (2)


Graz, barátságos válogatott mérkőzés,… Tovább olvasom