Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Pénzbüntetést és megrovást kaptak a rendőrök Zsanett-ügyben

Szolgálati kötelességszegésért elítélte a bíróság a "Zsanett-ügyben" szereplő rendőröket. A hivatali visszaélés vádja alól felmentették őket.

Kötelességszegés vétségéért elítélte a bíróság a "Zsanett-ügyben" szereplő rendőröket. A hivatali visszaélés vádja alól felmentették őket. A kötelességszegésért hárman pénzbüntetést, ketten megrovást kaptak a pénteki tárgyaláson.

Az öt rendőrnek azért kellett a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa elé állnia, mert 2007. május 4-én hajnalban az iratok nélkül autót vezető fiatal lányt parancsnoki engedély nélkül hazakísérték a papírjaiért, és szabálysértése miatt nem jártak el ellene.

Varga Béla hadbíró tábornok: "Nyilvánvaló, hogy valaki nem mond igazat, vagy Zsanett, vagy a rendőrök."

Eredetileg az ügyben szereplő rendőröket azzal gyanúsították, hogy tavaly május 4-én megerőszakolták az akkor 21 éves lányt, akit a Múzeum körúton igazoltattak, de végül nem emeltek az erőszak és a vesztegetés miatt vádat ellenük. Zsanett jogi képviselője, Tuza Péter pótmagánvádas eljárást kezdeményezett az állítólagos nemi erőszak miatt. A pénteki ítélet szóbeli indoklásakor a Zsanett és a rendőrök vallomása közötti ellentmondásokról Varga Béla hadbíró tábornok azt mondta: "bizonyítottság hiányában a vádlottak javára voltunk kénytelenek dönteni. Nyilvánvaló, hogy valaki nem mond igazat, vagy Zsanett, vagy a rendőrök." A bíró a továbbiakban hangsúlyozta: "Lehet, hogy úgy történt, ahogyan Zsanett mondta, lehet, hogy úgy, ahogyan a rendőrök mondták. Nem csak Zsanett változtatta meg a vallomásait, hanem a rendőr vádlottak is változtatgatták a vallomásaikat. Ha ez így megy, az Isten tudja, hogy a pótmagánvádas eljárásban mit fognak mondani."

A későbbiekben a hadbíró tábornok azt is hangoztatta, hogy szerinte jogilag eléggé szerencsétlen helyzet, hogy két ügyészség is, a katonai ügyészség és a polgári ügyészség is eljárt, illetve eljár a Zsanett-ügyben. A katonai bíróság az elsőrendű vádlottat 150 ezer, a másodrendűt 120 ezer, a harmadrendűt 105 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a negyed- és ötödrendű vádlottakat pedig megrovásban részesítették. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeznek.

A lány jogi képviselői jogvédő szervezethez fordulnak

Zsanett jogi képviselői szerint sérült ügyfelük tisztességes és pártatlan eljáráshoz való joga, mert az erőszakos közösülés és vesztegetés miatt indított eddigi eljárás nem felelt meg ezeknek a követelménynek. Ezért felkérték a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet, hogy hozzon létre egy szakemberekből álló csoportot, amely áttekintené az eddigi iratokat, és figyelemmel kísérné az ügyet - áll a TASZ pénteki közleményében.

A TASZ a büntetőjog és kriminológia területén elismert szakemberekből álló csoportjának az is a feladata lenne, hogy az ügyben megfogalmazott jogi álláspontjáról tájékoztassa a hatóságokat és a közvéleményt is - áll a jogvédő szervezet közleményében. A lány jogi képviselői szerint az ügyészség a nyomozás során indokolatlanul nem vett igénybe olyan bizonyítási lehetőségeket, melyek szükségesek lettek volna az ügy felderítéséhez, és több jel utal arra, hogy a hatóságok a pótmagánvád intézményét nem tekintik egyenrangúnak az ügyész által képviselt váddal. Az ügyvédek ezért fordultak a jogvédő szervezethez - áll a dokumentumban.

Olvasóink írták

 • 16. joy 2008. november 08. 20:56
  „[15]Sajti!
  Ha nem ismered az egészet, ne írkálj!
  Szolgálatuk végefelé bevonulás előtt fölszedett a két autós három citromrugdosót, amikor föltűnően vezető Zsanettet megállították, igazoltatták, amit az nem tudott megtenni.
  Az eljárási rend szerint be kellett volna vinni az örsre, és zárkába dugni, míg a családtagok be nem hozzák a papírjait!

  Ehelyett a bal@ok ki akarták segíteni.
  Rábattak, megérdemlik a büntetésüket.
  A liba meg gágoghat, nem erőszakoskodott vele senki, ezt bizonyítja, hogy semmi nyomát nem találták, noha a rendőrök saját ruházatán megvolt a maguk nyoma -mint minden emberén.
  Az előző eljárások során még az erőszakoskodóxáma is változott!
  Össze vissza hazudozik a csaj, aki azért bőgött vezetés közben -ezért volt föltűnő-, mert haverja épp előtte hajtotta el”
 • 15. Sajti 2008. április 03. 19:29
  „Lehet hazugságvizsgálóval kellett volna őket megvizsgálni.Az már alapból fura hogy minek kellett 5 rendőr is 1 szem csaj hazakíséréséhez..féltek a marcona rendőrök hogy 1 törékeny csaj lekaszabolja őket vagy mi:DDA rendőrök kapcsán ez már alapból gyanus...a csajnak meg mi oka lett volna ilyet állítania...:S”
 • 14. Justica 2008. március 22. 13:48
  „Igazságszolgáltatás? Hm...jó vicc! Ez is olyan mint a "zero tolerancia", mindegy hogy mit csinálsz, lényeg hogy fizess érte akár 300 ezret. Kivétel a gyevi bíró a zéró tolerancia kitalálója és megmondója. Ő parkolhat tiolosban, mert a kivétel erősíti a szabályt. Szép kis igazságszolgáltatás van kialakulóban! Nem hiszem, hogy ez a nő hazudna! Az elvtársak meg lapítanak! Milyen blama lenne ha a nőnek lenne igaza?!”
 • 13. Miszter TEjfel 2008. március 22. 01:41
  „Hagyd már azt a k. bányászbékát békésen bányászbrekegni. Szerintem még a gyerekeidet is azzal ijesztgeted, hogy "edd meg a levest, mert elvisz a jogi maffia!"”
 • 12. zsanettal 2008. március 21. 22:58
  „Nem hiszem, hogy egy nő ilyen esetben blöffölne! Mást ehhez nem is érdemes írni.”
 • 11. Cseter János 2008. március 21. 16:01
  „Magyarországon a Legfelsóbb Bíró azzal dicsekedett, hogy a bírók ellen nem történt büntető eljárás! Hát presze hogy nem, hisz a rendőrök az ilyen ügyben megtagadják a nyomozást! Az ügyészek pedig megállapitják, hogy a bűn az nem is bűn, ha nem mernek szembeszállni a "Jogi Maffiával"! Az, hogy ez a Zsanett ügy hogy fog végzödni még senki sem tudhatja előre! Lehet, hogy addig húzzák, halasszák az ügyet mig valamelyik rákeni, hogy elévűlt! Akkor pedig ha történt bűn , ha nem vége az ügynek! Sőt majd jól megvágják, azt aki, nem nyugsziki bele a felszínes munkavégzésbe a preköltségekkel. Magyarországon az igazságszolgáltatás a bányászbéka mülepe alalt van!”
 • 10. Miszter Tejfel 2008. március 21. 14:49
  „Csak az az érdekes, hogy rendőri vezetőink átvészeltek úgy 6 forradalmat, 4-5 ellenforradalmat és 17 népfelkelést, ezek után belebuktak ebbe a hányadék ügybe. Ha Zsanett hazudik és a rendőrök ártatlanok, akkor most Bene László nem is a nemzeti bank biztonsági vezetője, hanem még mindig rendőrfőkapitány?”
 • 9. Rebisz Elek 2008. március 21. 13:22
  „Mert tényleg nem történt meg! Csak szerette volna,ha 5 keményf@szú rebiszes latyakosra nyusztolja a punciját :-P”
 • 8. Don Kartács 2008. március 21. 12:46
  „Aoun, ugyanmár. Folyamatosan változott a csajnál az álláspont, csak az volt a fix mindvégig, hogy valakik megdugták. Aztán, amikor vesztésre álltak, akkor jöttek elő minden szir-szarral a semmiből. Ha valóban megerőszakolás történt, akkor az egyetlen az, hogy élből a bíróságon ledózerolni a másik felet, hogy esélye se lenne és el kellene ismerni a bűnösségét. Nem történt itt semmi erőszak, erre a nyakamat is merem tenni. Lehet, hogy kisebb volt az egyik, amit valakitől kapott a már megszokott átlagmérettől olyannyira, hogy minőségi hibára hivatkozva inkább feljelentés mögé rejtette azt a sértődöttségét, hogy egy kisp****csű milyen jogon merte megerőszakolni.”
 • 7. Kért Elek 2008. március 21. 12:36
  „T. Aoun !

  Sajnos nem tudom elképzelni, hogy megtörtént volna a dolog.

  1; Rendőrök igazoltatták az autójával közlekedő Zsanettet.
  2; Igazoltatás után beültették a rendőrautóba/ amiben öten
  voltak/és haza szállították az igazolványa ellenőrzése céljából.
  3; Ezután elszállították és megerőszakolták a rendőrök.

  Szerinted ?

  1; Hova ültették Zsanettet?
  2; Az öt rendőr közül nem lett volna egy aki azt mondta volna, "EZT NEM ENGEDEM MEG "?
  3; Miért nem ment /vagy hívta / a legközelebbi rendőr örsre, hogy megerőszakolták?
  4; Ha félt a rendőröktől, akkor miért nem ment / vagy hívott mentőt /korházba? / ahol hivatalból jelentik az ilyen ügyeket/

  Ezek után én úgy láton, hogy ez a történet nagyon sántít valahol!”
 • 6. Aoun 2008. március 21. 12:16
  „Senkinek eszebe se jutott,hogy tenyleg megtortent,amit mond???
  Teny es valo,hogy rend oreink idokent visszaelnek hatalmukkal...
  Miert kell egybol leribancozni??? Az hogy felmentettek oket,nem azt jelenti,hogy valoban nem eroszakoltak meg!!!”
 • 5. ccc 2008. március 21. 11:31
  „Ha zsanettkával megtörtént volna valóban a "dolog", akkor nem biztos, hogy a sokktól először a rendőrségre rohant volna. De már biztos megszokta a mennyiségi meneteket, ezért fel sem tűnik ez a kis botlás.”
 • 4. Didi 2008. március 21. 11:21
  „Ha még az alkotmánybírák sem értenek a szakmához, akkor mit lehet várni ilyen mezitlábas bíroktol.”
 • 3. Karolina23 2008. március 21. 10:33
  „Kívánom ennek a zsenettnek, hogy egyszer tényleg erőszakolja meg 5 ember. És a szomorú az, hogy egyre több az ilyen kis ribanc...
  Amúgy hivatásos. Innentől nem is fűzök hozzá semmit.
  Sajnálom a rendőröket. A magyar igazságszolgáltatás pedig nem tud meglepetéseket okozni. Úgy sz**r ahogy van.”
 • 2. matriné 2008. március 21. 07:59
  „Igen a birók közt is vannak hozzá nem értők! Csak ott a "talár" eltakarja a szennyest! A bírókat meg nem lehet a selejtért felelősségre vonni Magyarországon!”
 • 1. Kért Elek 2008. március 21. 07:37
  „Tuza úr ez nem jött be, most majd a bíroságot foglyák perelni?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kedvezett a hideg a pénztárcáknak

Előzetes becslések szerint a mostani fűtési szezonban 13 százalékkal több tüzelőanyag fogy majd el,… Tovább olvasom