Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Pénzbüntetést kapott a a Kendermag Egyesület elnöke

Jogerőre emelte a másodfokon eljárt Fővárosi Bíróság Juhász Péternek, a Kendermag Egyesület önmagát kábítószer-fogyasztás miatt feljelentő alelnökének korábban kiszabott hetvenezer forintos pénzbüntetését - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyesület szerdán.
Juhász Péter 2005 márciusában több társával együtt jelentette fel magát a rendőrség Teve utcai központjában kábítószer-fogyasztás miatt. Ezzel vette kezdetét a Kendermag Egyesület "polgári engedelmességi mozgalma", amelynek az volt a célja, hogy vita kezdődjék a hazai drogjogszabályok dekriminalizációs irányú megváltoztatásáról.

A büntetőügyben eljárt bíróságok nem fogadták el a védelem eljárás felfüggesztésére vonatkozó indítványát, amely szerint alkotmányellenes a kábítószer-fogyasztás bűncselekményként kezelése, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon nem különböztetik meg a kábítószerfajtákat.

A bíróságok elutasították azt a védői indítványt is, amely szerint a társadalomra nézve veszélytelen a vádlott cselekménye, tehát nem büntethető.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletének indoklásában többek között rámutatott arra is, hogy az Alkotmánybíróság a nulla tolerancia elvét fogalmazta meg a kábítószer-fogyasztással kapcsolatban, és kimondta, hogy az nemcsak az egyén egészségére ártalmas, de az egész társadalomra is veszélyt jelent. A vádlottnak az a magatartása pedig, hogy kendert termeszt az otthonában saját fogyasztásra, nem értékelhető a társadalomtól elszigetelten.

A másodfokú bíróság szerint Juhász Péter személye is fokozottabban veszélyes a társadalomra, mert a büntető eljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer-fogyasztás legalizálását hirdesse - tudatta a TASZ közleménye.

Az egyesület álláspontja szerint ugyanakkor a bíróság a véleménynyilvánítás szabadságának is színtere.

"Az önfeljelentők akciója nem a kábítószer-fogyasztásra akarta felhívni a figyelmet, sosem reklámozták a droghasználatot, pusztán demonstrálni akarták, hogy a marihuána fogyasztása nem veszélyes a társadalomra, és ezért nem értenek egyet annak büntetőjogi tiltásával. (...) Egy magatartás nem attól lesz kevésbé veszélyes, hogy titokban zajlik, és az érintettek a nyilvánosság előtt nem jelenítik meg problémájukat. A jogszabályok kritizálása, akár a legalizálás követelése senkit nem tesz veszélyessé, akkor sem, ha véleményének kifejtéséhez, a társadalmi vita felélénkítéséhez a nyilvánosságot és a jog eszközét kívánja felhasználni" - tartalmazza a TASZ közleménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár… Tovább olvasom