Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Pénzt hoz a kivágott szőlőtőke?

Az EU a bor túltermelése ellen lép fel: hektáronként nyolcezer euróval támogatnák a tagállamok szőlőültetvényeinek kivágását.
– Sopron körzetében mintegy ezerötszáz hektáron termelnek szőlőt. Amennyiben az EU tervezett borreformját az eredeti elképzelések szerint hajtanák végre – azaz a kivágott szőlőért hektáronként 8 ezer euró (mintegy kétmillió forint) egyszeri támogatást vehetnek fel a gazdák –, a Soproni borvidéken valószínűleg 300–400 hektár szőlőt számolnának fel. Az összeg túlzottan is csábító azon gazdáknak, akiknek nincs feldolgozókapacitásuk és nem rendelkeznek hosszú távú termelési szerződéssel sem.

Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke kifejtette: az unió a tervezett intézkedéseivel elsősorban is a bor túltermelését szeretné megakadályozni. Évente tizenhat-húsz millió hektoliter – zömében olasz, spanyol és portugál – eladatlan bor borzolja az unió szőlősgazdáinak, valamint agrárpolitikusainak az idegzetét, hiszen ekkora mennyiség igényel ilyen-olyan intervenciót, beavatkozást. A megoldást eddig a borlepárlás jelentette: ilyen célra a szőlőtámogatásra szánt összegek nyolcvan százaléka ment el. A mostani tervezet – amelyről 2007 áprilisában várható végleges döntés – EU-szerte összességében 400 ezer hektár szőlő kivágásával számol.

Akadnak olyan vélekedések, hogy a nagyobb szőlős táblákat eleve ott kellene kivágni, ahol súlyos a bortúltermelés. Különben megnő annak a veszélye, hogy a szőlőskertek felszámolásával pont a szegényebb kelet-európai országok gazdái fognak élni, ahol nincsenek jól működő szövetkezetek, s a felvásárlást is általában a bizonytalanság jellemzi. Mivel az elképzelések szerint a kétmilliós támogatás csak az első években lesz érvényes, utána már csökken a dotáció mértéke, valószínű, hogy a kivágások igen gyorsan fognak lezajlani.

– A bortúltermelés csökkentésének egy másik módja, hogy az EU szigorítaná a must feljavítását célzó cukrozás mértékét – folytatta Molnár Tibor. – A terv szerint hektoliterenként ezentúl csak egy kilogramm cukor használható fel az eddigi két-három kiló helyett. A rosszabb évjáratú mustot – ha életbe lép a borreform – mustsűrítménnyel javítanák fel, ami ösztönzőleg hatna a nagyobb arányú sűrítmények készítésére is. Mindezen lépésektől az EU szakértői összességében a túltermelés csökkentését várják, tovább azt, hogy kevesebbe kerül majd a borospincék feleslegeinek eltüntetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom