Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Perek közérdekű adatokért

Ellentétes ítéletek születnek első és másodfokon a közérdekű adatokért folytatott perekben, egyszer pedig már jogerős ítélet birtokában sem kapta meg a kért adatot a per nyertese.
A közérdekű adatokért indított perekben Magyarországon legtöbbször a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet segítségét veszik igénybe azok, akik az adatokra kíváncsiak. Az információk megszerzése azonban korántsem zökkenőmentes, volt olyan, hogy már végrehajtást is kértek a közérdekű adat kiadására, de felülvizsgálati eljárásban, a Legfelsőbb Bíróság előtt mégis veszett a per.

A Társaság a Szabadságjogokért illetékese, Hüttl Tivadar, az Adatvédelmi és Információs Szabadság programvezetője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a TASZ 4 éve működik Budapesten, szeptember végén pedig országos hálózatot indítottak, melynek tagjai a közérdekű adatokat megszerezni kívánóknak segítenek. A TASZ ügyvédei akár perre is mennek az igénylő érdekében.

Az eddigi ügyekről teljes leltár nincs, mert sok irat még a különböző ügyvédeknél van, de eddigi működése alatt a TASZ körülbelül 36 pert indított közérdekű adatok ügyében. Ezek között a legjelentősebbek például az Alkotmánybíróság, Gyurcsány Ferenc, a Miniszeterelnöki Hivatal, a Nemzetbiztonsági Felügyelet, a KEHI, a Pénzügyminisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, a Gazdasági Minisztérium elleni perek.

A pereknek körülbelül a felét nyerte meg a TASZ. Több olyan per volt amit jogerősen megnyertek, de felülvizsgálati eljárásban - ami egy kivételes jogorvoslat - a Legfelsőbb Bíróság mégis az adatokat kérő ügyfél ellenében döntött. Sok esetben születtek ellentétes ítéletek az első- másodfokú bíróságokon is.

Általánosságban elmondható, hogy a jogerősen megnyert perekben a kért adatokat kiadják annak gazdái. Sokszor csak az utolsó pillanatban teljesítenek, de előfordult ellenpélda is, mikor már a per befejezése előtt legalább részben kiadtak adatokat.

Eddig egy esetben, az Újpesti Önkormányzatnál voltak végrehajtási gondok. A 2004-ben indított perben a közterületek térfigyelő kameráival kapcsolatos szerződéseket kértek, de jogerős ítélet ellenére sem kapták meg. Végül a bírósági végrehajtóhoz kellett fordulni, így jutottak a szerződésekhez.

Volt olyan, hogy már a végrehajtóhoz fordultak az megnyert adatokért, de a Legfelsőbb Bíróság döntése után mégsem juthattak hozzá. Ez történt a 2005-ben a Magyar Hivatalos Közlönykiadó ellen indult perben, ahol a kiadó vezetőinek juttatásaira lettek volna kíváncsiak. Minden fórumon nyert a TASZ, de a jogerős ítélet ellen jogszabálysértésre hivatkozva a Közlönykiadó felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amelyben kérte az ítélet hatályon kívül helyezését. A Legfelsőbb Bíróság tárgyaláson kívül helyt adott a kérelemnek, azzal az indokkal, hogy a TASZ nem közérdekű, hanem személyes adatokat kért ki.

Az egyik legnagyobb siker nemrég a Gripenek ellentételezése ügyében indított per, ahol az igénylők a 191 milliárdos befektetés adataira voltak kíváncsiak, és amelyben jogerősen nyertek a jogvédők. Érdekessége, hogy tulajdonképpen ugyanannak az érvelésnek a hatására hozott ellentétes döntést az első- és a másodfokon eljáró bíróság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc: sikeresen védtük a válság első támadását

A miniszterelnök szerint azok az intézkedések, amelyeket a magyar kormány múlt héten végrehajtott,… Tovább olvasom