Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Pert indítottak szegráció miatt a győri önkormányzat ellen

Szegregáció miatt beperelte a győri önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Szerintük az egyik helyi általános iskolában elkülönítik a roma gyerekeket, és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, mint a város többi intézményében. Az önkormányzat cáfolja ezt.
Azt mondják: Győrben minden szülő oda íratja gyerekét iskolába, ahová szeretné. A per szerdán kezdődött a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon.

A Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak létszáma 220, a diákok körülbelül kétharmada roma vagy roma származású, bár utóbbiról hivatalos adatok nincsenek. Az alapítvány úgy véli: a városban ebben az intézményben különítik el a cigány gyerekeket, és alacsonyabb színvonalú az oktatás, mint a város más iskoláiban. Hiányolják a zenei képzést és az idegen nyelv oktatását. Az alapítvány elnöke szerint ezt az állapotot meg kell szüntetni, ezért perelték be az önkormányzatot.

Az a megoldás jöhet szóba, hogy az iskolát bezárják és a tanulókat integrálják a többi városi iskolába. Ez azért is indokolt, mert kihasználatlanul működik az épület, fele annyi gyerek jár oda, mint amennyi férőhely van - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke.

A győri önkormányzat jogi képviselője szerint semmilyen megkülönböztetés nincs az iskolában. Azt is vitatják, hogy az alapítványnak van-e joga képviselni az érintett gyerekek érdekeit. Győrben szabad az iskolaválasztás, minden szülő abba az intézménybe íratja a gyerekét, ahová akarja - mondta Rákosfalvy Zoltán ügyvéd.

A Kossuth Lajos Általános Iskola minden pedagógusa szakképzett, az intézményben több logopédus, gyógypedagógus és fejlesztő tanár is dolgozik. Az osztályok átlaglétszáma 13 fő. Idén a körzetben élő 125 első osztályos gyerekből húszat írattak ebbe az iskolába a szülök. Az iskola Győrnek azon részén található, ahol sok roma él.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány már több hasonló pert indított az országban: azt mondják nem akarnak minden önkormányzatot beperelni, de remélik, ezek a precedens értékű eljárások elrettentő erővel bírnak. A per folytatódik, de időpontot ehhez még nem tűztek ki.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2009. január 28. 18:46
  „Feri azt mondta valami felmérésre alapozva, hogy a koedukált osztályokba járó nem cigányok teljesítménye nem romlott, a cigányoké meg javult. Akkor az a kérdésem, hogy ő a gyerekét miért a hülyegyerekek iskolájába íratta be, miért nem a dzsungel közepére, a nyóckerbe? Elvégre ő a legnagyobb demokrata, meg igazságos és esélyegyenlő, nem?

  Amúgy én sem íratnám a gyerekem ilyen iskolába. Nem hiányzik, hogy a tanárnő már csak 2-3 "más kultúrából származó gyermek" folyamatos fegyelmezése miatt a gyerekem hátrányba kerüljön és ezen egyedek esélyeihez kerüljön közelebb.”
 • 3. dodó 2009. január 28. 17:48
  „A Mohácsi klán talán előbb a putrikat járná végig, és elmagyarázná, hogy miért kell nekik tanulni. Undorító amit csinálnak, csak uszítanak,ha valaki felhívja egy problémára a figyelmet, akkor az nem az ő hatáskörük.
  "Gondot okozhat például egy túlkoros, 12-13 éves, frusztrált írni-olvasni nemtudó cigány gyerek az alsó tagozat harmadik osztályában, Mohácsi csak annyit felelt, hogy ő nem tartja akkora méretű problémának ezt, ..."

  A cigányoknak alacsonyabb ponthatár téma kettős mérce-e ,Erzsike??? -vagy a roma ösztöndíj???

  A szegregáció állandó hangoztatása, pláne a te szádból, pontosan ugyan az az eset mint a Kolompár nácizása. Véleményem szerint a kisegítő iskola nem szegregál, oda tehetségüknek köszönhető a kis rajkók bekerülése! ...És. hogy milyen jó a kisegítő iskola, arra kálámpárorbi példája a legjobb bizonyíték!
  Hat (6) teljes osztályt elvégzett, mire demokratikus választáson, mint arra érdemes személyt, megválasztották az OCÖ elnökévé!
  Sajnos jelenleg a náci ügyészek aljas módon kétségbe vonják becsületességét...
  A tiédet is ideje lenne megvizsgálniuk!”
 • 2. .suhym. 2009. január 28. 17:05
  „"...A Kossuth Lajos Általános Iskola minden pedagógusa szakképzett, az intézményben több logopédus, gyógypedagógus és fejlesztő tanár is dolgozik. Az osztályok átlaglétszáma 13 fő. Idén a körzetben élő 125 első osztályos gyerekből húszat írattak ebbe az iskolába a szülök...."

  Mit akarnak még?”
 • 1. flexsnake 2009. január 28. 16:58
  „Több idegennyelv oktatást a romáknak! Kell az mert akkor külföldön is tudnának boldogulni....
  Én nem hiszem hogy rosszabb oktatást kapnának mint amit elfogadnak. A gyerekeket nem perelik ha nem akar tanulni? Nem értem én ezt. Amikor kisiskolás voltam az osztályunkba több roma is járt és semmi baj nem volt velük. Volt aki nehezebben tanult de korrepetálták és egyszer sem bukott. A szüleik mindet iskolába járatták, voltak tankönyveik és volt lehetőségük is rá hogy dolgozzanak ha felnőnek. Ma is dolgozik mind, családjaik vannak, iskolába járnak a gyerekek. Érdekes hogy őket nem cigányozzák le, tőlük nem tart senki mikor reggel munkába sietnek. Ők nem vesznek fel segélyt mert megalázónak tartják, pedig nem dőzsölnek.
  Probléma van, de az nem az iskolákban kezdődik hanem otthon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a távolság a Fidesz és az MSZP között

Rossz a közhangulat, a válság megoldásának eddigi lépései nem győzték meg a közvéleményt. Ez az első… Tovább olvasom