Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Pert nyert a tatai sortűz elítéltje Strasbourgban

Akár kártérítést is kérhet a tatai sortűz miatt korábban itthon öt évre elítélt Korbely János. Neki adott ugyanis igazat a strasbourgi emberjogi bíróság, mert az ítélet minősítését nem találták bizonyíthatónak.
Magyarország megsértette a genfi emberi jogi egyezmény egyik szakaszát, mert bűncselekmény hiányában nem lehet büntetést kiszabni - lényegében ezt mondta ki Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága. A magyar bíróságok nem vizsgáltak meg több olyan elemet, amely ellenőrzése szükséges lett volna ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy ez valóban béke- és emberiség-ellenes bűncselekmény volt - derült ki az indoklásból. Így a most 79 éves Korbely Jánosnak adtak igazat.

A nyugalmazott honvéd alezredest az l956-os tatai sortűzként emlegetett perben ítélte ötéves szabadságvesztésre a Legfelsőbb Bíróság 2001. novemberében: emberiség elleni bűntett miatt, mert '56-ban lelőtt egy fegyveres felkelőt. Ügyvédje elmondta: nem azt vitatják, hogy védence tüzet vezényelt vagy maga lőtt-e. Azért fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert olyan emberiség elleni bűncselekmény miatt ítélték el itthon, ami az akkori törvények szerint nem volt büntethető. Hozzátette, hogy az idős embernek egyfajta erkölcsi elégtétel ez az ítélet.

Bár Korbely János nem kért Strasbourgtól kártérítést, most felülvizsgálati kérelmet adhat be a Legfelsőbb Bíróságra, és ebben akár kártérítést is megjelölhet - mondta Baka András, egykori strasbourgi bíró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a bőny-szőlőhegyi állatmenhely tulajdonosa

Továbbra sem tudni, hol lehet Eva Rhodes, a bőny-szőlőhegyi állatmenhely tulajdonosa. Egy hete tűnt… Tovább olvasom