Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Pest megye kiválna a Közép-magyarországi régióból

A Pest megyei települések csaknem 80 százaléka támogatja, hogy népszavazás útján dőljön el: kiváljanak-e a Közép-magyarországi régióból és önállóan működjenek tovább - derül ki a Pest Megyei Önkormányzat által kiküldött körlevélre adott válaszokból.
A leválást az indokolja, hogy a régióban Budapesttel együtt vannak, így pedig jelentősen csökkennek az esélyeik az uniós fejlesztési támogatások elnyerésére.

A Pest Megyei Önkormányzat közgyűlése tavaly november végén küldött levelet a megyében található 187 település önkormányzatának. A kérdés az volt, támogatnák-e egy referendum kiírását arról, hogy leváljanak a Közép-magyarországi régióról és önálló régióként jelenjenek meg. Január végéig 163 település válaszolt, közülük 147 támogatta a népszavazást - mondta el a Független Hírügynökségnek Szép Tibor, az önkormányzat főjegyzője.

Hozzátette: tíz településről az a válasz érkezett, hogy nem időszerű a kérdés, öt település - például Budaörs, vagy Pécel - pedig nem értett egyet a kezdeményezéssel.

Szép Tibor magyarázata szerint a különválásra amiatt lenne szükség, mert Pest megye jelenleg Budapesttel van egy régióban. A főváros fejlettsége miatt pedig jelentősen csökken az európai uniós fejlesztési támogatások elnyerésének lehetősége. Így tehát kevesebb forrás jut a megyének, mintha önálló régió lenne.

A főjegyző elmondta azt is, hogy a helyi népszavazásokat eredetileg március 9-én, az országos referendum napján tartották volna, leginkább költséghatékonysági szempontból. Erre azonban a túl közeli időpont miatt már nincs lehetőségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb is lehetne az észak-déli gyorsvasút

A becsült költség kevesebb mint feléért létre lehetne hozni az Észak-déli Regionális Gyorsvasutat -… Tovább olvasom