Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Philips: kinek kellett mennie?

Mi történt a Philips-gyárban? Valóban többszáz embernek kellett távoznia? Az esetnek utánajártuk.

SMS
A munkanélküliségről kiket kérdeztek Győrben? Karácsony előtt küldtek el velem együtt többszáz embert Philipsből. Mi ez, ha nem munkanélküliség?
... arról senki nem beszél, hogy decemberben kb. 200 dolgozójától vált meg a Philips.
Ilyen és ehhez hasonló SMS-eket kaptunk a közelmúltban. Mi történt a Philips-gyárban? Valóban többszáz embernek kellett távoznia? Megkerestük a multinacionáis céget.

„Hány ember távozott az év végén a Philipstől és mi volt az  oka az elbocsátásoknak?" Ez volt az első kérdésünk. Blazsevácz Péter kommunikációs vezető azt válaszolta:

„December végén hatvan, határozott idejű szerződést nem hosszabbítottunk meg az ekkor lejárt szerződések közül, tekintettel a vevői megrendelések visszaesésére. Arra a kérdésre, hogy várhatók-e újabb elbocsátások, vagy épp fordítva, munkaerő-felvétel a közeljövőben, azt felete: „A Philips a dolgozói létszámot mindig a vevői megrendelésekhez igazítja; a 2006-os évben a létszám tekintetőben jelentős változások nem várhatók. A jövőben is szükségünk lesz az új technológiákban jártas szakemberekre."

Hogy a jövőbeni tervekben mégis milyen fejlesztések szerepelnek, az volt végül a válasz: a csúcstechnikát képviselő DVD-gyártás várhatóan egyre nagyobb hangsúlyt kap Győrben.

Szerettünk volna néhány dolgozót is megkérdezni, ők azonban nem szívesen vállalkoztak a válaszadásra. Azt mondták, a munkájuk most a legfontosabb, amit nem akarnak elveszíteni. Név nélkül annyit tettek hozzá: a határozott idejű szerződések külön kategória, azokról tudja az ember, hogy meddig tartanak. Abban bíznak, hogy a határozatlan időre felvetteknek nem kell idő előtt távozniuk, ahogy néhány kollégájuknak – talán épp az egyik SMS-írónak – a közelmúltban valóban kellett.

Munkanélküliség a megyében
A megyei munkaügyi központ regisztrációja szerint az elmúlt időszakban érzékelhetően nőtt – ha nem is nagy arányban – a munkanélküliek száma. De ennek oka az idénymunkákban (építőipar, mezőgazdaság) keresendő: az ilyenkor szokásos visszaesés miatt magasabb a munkanélküliség. Mivel a Philipsnek a határozott idejű szerződései jártak le, így nem is kellett a decemberi lépést bejelentenie a központnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában. Bár az ország törvényei 1889 óta tiltják a… Tovább olvasom