Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Pintér: 200 ezer embert foglalkoztatnak jövőre a közmunkaprogramban

Jövőre kétszázezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban, de csaknem háromszor ennyi, 595 ezer ember is dolgozna hasonló keretek között, ha lenne elég munkalehetőség - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Kőszegen.
A miniszter a sajtótájékoztatón közölte: azok közül, akik bekapcsolhatók a közfoglalkoztatásba, sokan rendelkeznek az élet sok területén használható szakképzettséggel, de a diplomások sem ritkák közöttük.

Pintér Sándor kiemelte, hogy egy az élethelyzete miatt éppen munka nélkül lévő embernek sokszor semmivel sem rosszabb a szaktudása, mint annak, aki hasonló munkaterületen dolgozik, ezért nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatást, sőt arra kell törekedni, hogy az abban lévő lehetőségeket minél jobban kihasználják.

A júniustól kísérleti jelleggel zajló mintaprogramok keretében eddig 28 ezer embernek adtak munkát, Vas megyében például ezek az emberek közreműködtek a határnyiladék megtisztításában, ennek eredményeként pedig ma már ismét a nemzetközi elvárásoknak megfelelően néz ki a gondozásba vett határszakasz.

A belügyminiszter a tárcájához tartozó területek elmúlt másfél éves tevékenységéről szólva kifejtette: javult a közbiztonság, 3600 új rendőrt vettek fel és iskoláztak be, és további 800 rendőr beiskolázását tervezik.

A közbiztonság növelése érdekében szigorították a szabálysértési törvényt úgy, hogy aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, azt elzárással lehessen büntetni, de ugyanezt a célt szolgálta a büntető törvénykönyv módosítása az úgynevezett "három csapás" törvényével is - sorolta a tárcavezető.

Pintér Sándor emlékeztetett arra az áldozatos munkára, amelyet a tárcájához tartozók - rendőrök, katasztrófavédelmi, valamint büntetés-végrehajtási dolgozók -, továbbá a közreműködő szervezetek és önkéntes segítők végeztek előbb az árvízi védekezés és helyreállítás, majd a vörösiszap-katasztrófa következményeinek a felszámolása, a helyreállítás és az újjáépítés során.

Mint mondta, az elmúlt másfél év tevékenységének köszönhető az is, hogy a rendőrség társadalmi megítélése sokat javult, egy felmérés adatai szerint az öt helyet lépett előre.

A belügyminiszter elismerően szólt a rendőrségnek az EU-elnökség idején végzett munkájáról, utalva arra: 260 rendezvényt biztosítottak rendkívüli események nélkül.

A tűzoltóságok helyzete kapcsán kiemelte: céljuk egy olyan egységes rendszer megteremtése, amely valamennyi település és az ott élők számára egyenlő biztonságot nyújt.

Pintér Sándor az önkormányzatok helyzetéről szólva kijelentette: az önkormányzatok összesen 1740 milliárd forintos adóságot halmoztak fel, ehhez társul 300 milliárd forintnyi kifizetetlen számla. Ezt nem bírja a költségvetés a későbbiekben, ezért azt a pénzt, amit az állam ad, ezután nemcsak az Állami Számvevőszék fogja vizsgálni, de az is, aki a pénzt adja, vagyis a magyar állam is - tette hozzá a belügyminiszter.

Olvasóink írták

 • 4. lukrecia 2011. december 10. 08:04
  „Ezt a munkaprogramot csak a saját megnyugtatásukra találták ki a politikusok. Önmagukkal hitetik el , mennyire sok embert tudnak hasznosan foglalkoztatni. Kell egy ilyen fajta foglalkoztataás is valóban, de nem ilyen arányban, és nem ennyire improduktívan.
  Az a baj elterelik a statisztikákat arról , hogy mennyire nem tesznek semmit a valódi munkahelyekért. Ez óriási baj, h itt tudnak játszani , ténylegesen meg nem történik semmi. Azori , és zanzibári tanulmányutak meg apasztják a költségvetést.”
 • 3. Jozsoci 2011. december 10. 01:09
  „1. Írástudatlan !
  Te kis hazug! Te Írástudó vagy! Max. igazad van!”
 • 2. pici-ildi 2011. december 09. 23:46
  „én két hónapig dolgoztam közmunkásként 4-orában naponta és csak 26400ft volt a havi jövedelmem. szivesen dolgoznék még de főállásban. mivel ebből két gyereket nem lehet eltartani.”
 • 1. Írástudatlan 2011. december 09. 20:53
  „Közhasznúmunka????Egy fenéket!!!! Lehet nyugodtan rabszolgamunkának nevezni. 40.000.ftért dolgoznak sokszor embertelen körűlmények között.Ráadásul nem számít bele a nyugdíjidejükbe a közhasznúmunka.Nem jár nekik táppénz és szabadság sem.A TB.-t is sajátmaguknak kell fizetni.Sokszor az úgynevezett fizetésüket sem kapják meg időben csak több honapos késéssel.Ilyen munkára nincs szükség!Ez nem igazi munka nem termel meg semmit csak viszi a pénzt.Erre büszkék lehetnek a FIDESZ.-es uralkodók.Hol késik már az egymillió igazi munkahely igazi európai fizetéssel? Magyarország bovliország a közhsznúmunka paradicsoma.Hajrá Magyarország!A birkák országa!
  Szebb jövőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Ki és miért tiltatta be a parlamenti tévés közvetítést?

Vizsgálatot követel az MSZP annak kiderítésére, hogy ki, miért, kinek az utasítására és kikkel… Tovább olvasom