Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Pintér Sándor: új szakaszához érkezett az árvízi újjáépítés

Új szakaszához érkezett az újjáépítés az érvízzel sújtott térségekben, a cél pedig továbbra is az, hogy október 31-ig valamennyi összedőlt ház épüljön újjá – mondta Pintér Sándor kedden, az árvízzel leginkább sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán.
A belügyminiszter egy összedőlt ház előtt tartott sajtótájékoztatón arról szólt: kedden írt alá határozatot, hogy 920 millió forintot utaljanak át az érintett önkormányzatoknak. A pénz része annak a 3 milliárd 170 millió forintnak, amelyet a kormány biztosít az árvíz miatt megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsodott magánlakóházakban élők lakhatási feltételeinek megteremtésére.

Pintér Sándor megelégedettséggel nyugtázta, hogy valamennyi, árvízzel sújtott település önkormányzata a kormányrendeletnek megfelelően megalkotta a saját rendeletét, amelynek alapján megkötötték az első szerződéseket az újjáépítéshez.

A cél az, hogy október 31-ig valamennyi összedőlt ház épüljön újjá – szögezte le, hozzátéve: ezt a célkitűzést ütemezett építési terv alapján „végre fogjuk hajtatni, minden ellenőrizni fogunk", az építési terveket éppúgy, mint az építési ütemet.

A másik feladat az, hogy azokat a házakat, amelyek bár nem dőltek össze, de jelentősen megsérültek, segítsenek helyrehozni – tette hozzá, megemlítve: ebben elsősorban a karitatív szervezetek segítségére számítanak.

„Remélem, hogy mind a kormányzati elhatározások, mind az önkormányzati rendeletek alapján kötött szerződések, mind pedig a karitatív szervezetek által nyújtott támogatás oda vezet, hogy október 31-re valamennyi összedőlt ház újjáépül, valamennyi sérült ház lakhatóvá válik" – fogalmazott a belügyminiszter. Azt is elmondta: négyzetméterenként 137 ezer forintért épülnek újjá a házak, „nem aranyeső esett, bajban vagyunk, és ennek megfelelően kellett cselekedni".

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a vis maior-keretből eddig 221 önkormányzat részesült 597 millió 111 ezer forint támogatásban. A pénz kétharmada a védekezési költségek megtérítését jelentette az önkormányzatoknak, egyharmadát pedig már az intézmények, utak helyreállítására utalta ki minisztérium.

Még több mint 1200 pályázatot kell elbírálni, a hiánypótlások után a lehető leggyorsabban ezeket a támogatásokat is megkapják az önkormányzatok – tette hozzá.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta: az újjáépítést szigorúan ellenőrzik, hiszen közpénzek felhasználásáról van szó.

Részt vett a sajtótájékoztatón Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője is, és örömének adott hangot, hogy az egész ország megmozdult az árvízkárosultak megsegítéséért. „Hatalmas összefogásnak vagyunk a tanúi" – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. favágó 2010. augusztus 18. 09:00
    „3 milliárd 170 milla??!! Soknak tűnik, de valójában sokra nem mennek vele! Esetleg ha kiderítenék, hogy miért is adtak ki építési engedélyt olyan helyekre, ahova nem kellett volna! (Nem arra gondolok, hogy az építési hatóság embereit feszítsék keresztre, hanem ki mondta nekik, hogy oda adják ki az engedélyt!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven éves a Libegő

Negyven éve, 1970. augusztus 19-én adták át a budai Libegőt, amelyet a közönség augusztus 20-ától vehetett igénybe. Tovább olvasom