Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Piszker Tibor

Piszker Tibor nem őrmester típusú tornatanár; nem kiabál, inkább háromszor elmagyaráz mindent.

Kategória: általános iskolai tanár

Név: Piszker Tibor
Fekete István Általános Iskola, Győr

Piszker Tibor, a győri Fekete István Általános Iskola tanára igencsak elcsodálkozott, hogy a sok tanító- és tanárnő mellett férfi létére bekerült rovatunkba, igaz, azt elismeri, hogy a testneveléstanárokat általában szeretik a gyerekek.

Piszker Tibor nem az az őrmester típusú tornatanár; nem kiabál, inkább háromszor elmagyarázza diákjainak, mit vár tőlük. Egy szakmai előadáson hallotta, hogy hatéves koruk után a gyerekek nem nagyon alakíthatók, olyannak kell elfogadni őket, amilyenek, így aztán nem is fegyelmezni szeretné őket, hanem partnerként együtt dolgozni velük. A határozottságnak azért ő sincs híján, testnevelésórán ugyanis sokkal (f)elszabadultabbak a gyerekek, mint máskor. A tanár úr szerint ilyenkor néha nem könnyű bírni velük, mert a tornateremben adják ki a feszültséget, viszont hamar megnyílnak és könnyű megismerni őket.

– Ilyenkor mutatják meg az igazi énjüket, közvetlenek, jól elbeszélgetünk. Mondják, hogy nyitott vagyok és türelmes, igaz, utóbbi egyre kevésbé igaz, ahogy öregszem... Nem is kell hogy merev fegyelem legyen az órán, játékkal is el tudom érni, hogy negyvenöt perc után a gyerek nadrágjából is folyjon a víz! – mondja mosolyogva, s tény, hogy a játékról tud valamit, ő honosította ugyanis meg az iskolában a röplabdát, s azóta számos sikeres csapatot nevelt ki. Hogy miért pont a röplabda? Csapatjáték, mégsem durva, nincs test test elleni küzdelem.

Ellentmondásnak tűnhet, Piszker tanár úr mégis azt mondja, hogy bár sok gyereknek, akik a tanulásban esetleg nem jeleskednek, a testnevelés, a sport az egyetlen, amiben kiemelkedőek lehetnek és sikerélményt szerezhetnek, nem a verseny és az eredmények a legfontosabbak.

– Ma már a gyerekek sportja is egyre teljesítményorientáltabb, pedig ebben a korban nem a versenyeredmények hajszolása lenne a cél. Én arra törekszem, hogy a gyerekek megszeressék, élvezzék a mozgást, természetessé váljon számukra a sport, kapjanak egy olyan alapot, amelyre később építhetnek. Erre éppen ebben a korban van a legnagyobb szükségük, amikor kialakulóban van a keringésük, az izomzatuk, a csontozatuk.

Éppen ezért a tanár úr nemcsak sportos tanítványait ösztönzi mozgásra, hanem azokat is, akikből – például az alkatuk miatt – soha nem lesz élsportoló. Őket arra buzdítja, vegyenek részt tömegsportrendezvényeken, találják meg azt a mozgást, ami nekik örömöt okoz, s ezt persze pluszjegyekkel is honorálja.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy régi tanítványai visszajárnak, sőt, időnként arra is megkérik, hadd álljanak be egy-egy edzésre, felidézendő az együtt töltött órákat.

– Hiába, igaz a mondás: a tanár az örökkévalóságnak dolgozik, hiszen sosem tudhatja, hol ér véget a munkája eredménye!
Pomaranski Luca

gazgató: Kaszás Lászlóné 
– Andreát bizonyára a sport területén együtt eltöltött évek indították arra, hogy ennyi év távlatából jelölje általános iskolai tanárát. Kollégánk új sportággal színesítette iskolánk sportéletét, csapataival szép sikereket ért el megyei, sőt, országos szinten is. A tanórai és tanórán kívüli sportélet szervezésében és fejlesztésében is számíthatunk a munkájára. Tanítványai bizalommal fordulnak felé, szívesen segít problémáik megoldásában. Végzett tanítványai rendszeresen visszajárnak és beszámolnak életükről.

Ajánló: Miskolczi Andrea
– Annak idején a győri Fekete István Általános iskolában végeztem, és a volt testneveléstanárom nemcsak akkor állt közel a szívemhez, hanem ma is. Remek tanárnak, edzőnek és embernek tartom, megérdemli, hogy köszönetet mondjak neki azért, amire megtanított. Ha valami problémám volt, tudtam, rá számíthatok. Megtanított arra, hogy kell egy igazi csapatjátékosnak viselkednie, milyen a sportolóhoz illő magatartás, hogy kell kitartóan küzdeni azért, hogy mind a sportban, mind az életben megálljam a helyem. Bár már 7 éve, hogy végeztem, de nem felejtettem el és a mai napig tisztelem.

Savanyó Cintia: – Akármilyen problémánk van, megbeszélhetjük vele, mindig meghallgat és igyekszik segíteni.

Formaggini Alexandra: – A tanár úr közvetlen, barátságos, szerintem mindenki szereti az iskolában.

Szelecz László: – Nem szigorú, de azért megtartja a rendet. Nemcsak dolgozunk, hanem sokat játszunk is az órákon.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyös

szabályok

A múlt héten hatályba lépett rendezési terv Belváros, Kisbácsa, Bácsa és Sárás számára előnyökkel… Tovább olvasom